Vraag

Wat moet ik doen als mijn kater in huis plast?

Er zijn verschillende redenen waarom een kater in huis kan plassen. Soms is er een achterliggende medische oorzaak en soms ook niet, maar het is erg belangrijk dat je eerst die medische oorzaken uitsluit. Die kunnen immers ernstige gevolgen hebben voor je kater! 


Eerst naar de dierenarts

 

Omdat er zulke ernstige medische oorzaken zijn, moet je eerst naar de dierenarts gaan met een kater die in huis plast. Die doet een urineonderzoek om oorzaken zoals blaasontsteking of gruis in de blaas uit te sluiten. Indien de kater nog niet gecastreerd is, wordt een operatie ingepland. 
 

Kater plast in huis zonder medische oorzaak 

 

Als je kater bij de dierenarts gezond verklaard wordt, moet je op zoek gaan naar de basis van zijn ongewenst gedrag. Er zijn twee verschillende problemen mogelijk: sproeien (met de staart omhoog tegen voorwerpen) of plassen. Voor de kat zelf is binnen plassen of sproeien op zich geen probleem maar jij als eigenaar denkt daar anders over. De aanwezigheid van andere katten in huis of buurtkatten rond het huis, kunnen belangrijke factoren zijn waarom jouw kater in huis plast. In dat geval is het gedrag stressgerelateerd. Een kater plast dus niet zomaar in huis! Met deze tips willen wij je op weg helpen om voor hem het verschil te maken. 
 

Zorg voor goede plasplaatsen
 

Enerzijds moet je de plaatsen waar je kat wél mag plassen, zo aantrekkelijk mogelijk maken. Zorg voor voldoende kattenbakken en zet die op rustige plaatsen verspreid over het huis. Katten plassen niet graag op 'doorgangsplaatsen'. In regel plaats je één kattenbak meer dan het aantal katten dat je hebt. Sommige katten houden meer van een open kattenbak en andere katten verkiezen een gesloten kattenbak. Een diepe bak met hoge randen, wordt vaak nog het meest geapprecieerd. Experimenteer om te ontdekken wat jouw kat het leukste vindt. Sommige katten hebben graag één kattenbak voor de grote en één voor de kleine boodschap. Ook de juiste kattenbakvulling doet wonderen: sommige katten vinden zacht zand het aangenaamst, voor andere maakt het minder uit. .
 

Maak de plaatsen waar jouw kater ongewenst plast onaantrekkelijk 


Op plaatsen waar je het liever niet hebt, maak je het zo onaangenaam mogelijk om te urineren voor je kat. Verwijder in eerste instantie de geur van zijn urine. Gebruik bijvorbeeld citronella, een geurtje dat katten niet graag ruiken. Het kan ook helpen om aluminiumfolie te plaatsen op de ongewenste plasplekken. Katten hebben daar een hekel aan en zullen hier dus nooit hun behoefte doen.