Vraag
Welke groenten en fruit mag mijn hond eten?
Ik ben sinds een jaar eigenaar van een Tibetaanse terriër en geef hem twee keer per dag droge voeding. Tussendoor geef ik een halve appel en soms wat banaan. Ook gepureerde worteltjes lust hij wel … Ik wil graag zijn menu nog wat uitbreiden, maar weet niet precies wat wel of niet goed is voor een hond. Ga ik hem bovendien met al die bijkomende smaakjes niet te kieskeurig maken, zodat hij zijn droge voeding niet meer lust?
Honden zijn echte alleseters, dus een gebalanceerde mix van dierlijk en plantaardig voedsel is ideaal voor hen. In principe zouden er in een kwalitatieve basisvoeding al voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen moeten zitten om je hond gezond te houden. Fruit en groenten geef je dan ook best als een snack tussendoor. Die plantaardige extraatjes beslaan liefst niet meer dan 10% tot 15% van de hoeveelheid voedsel die je hond dagelijks te eten krijgt. Zo vermijd je ook dat je hond op den duur alleen nog groenvoer wil eten en zijn droge brokken laat staan.
Groenten
Wat groenten betreft, zijn wortelen zeker een gezonde keuze voor je hond – het zijn zelfs echte superfoods. Ze bevatten weinig calorieën en omdat je ze pureert, kan je hond er veilig van eten zonder risico te lopen dat hij erin kan stikken. Ook stomen, koken of blancheren is een goed idee, zo maak je de groenten beter verteerbaar. Welke groenten komen nog in aanmerking? Denk aan pompoen, zoete aardappel, spinazie, broccoli, boerenkool, spruitjes, bonen, courgette, komkommer en selderij. Erwtjes en maïskorrels zijn ook oké, op voorwaarde dat je ze pureert.
Fruit
Bananen zijn een heel gezond, vezelrijk tussendoortje en helpen je hond met zijn spijsvertering. Zeker doen, dus! Ook appels zijn geschikt, behalve de pitjes, want die zijn net als bij veel andere fruitsoorten giftig voor honden. Verwijder voor de zekerheid dus de pitten uit eender welk fruit voor je het aan je hond geeft. Mogen ook op het snackmenu: peer, (water)meloen en klein fruit zoals bramen, blauwe bessen en cranberries. Ananas is goed voor de spijsvertering, maar bevat ook veel suiker, dus voor honden met overgewicht is dit fruit minder geschikt. Frambozen en aardbeien kunnen zeker geen kwaad, maar je geeft best niet meer dan een klein handje per dag. En als je de pit verwijdert uit een perzik, abrikoos, pruim of mango, dan mag je dit fruit ook in stukjes geven. Opgelet wel: abrikozen en pruimen hebben een laxerend effect, net als sinaasappels, die daarnaast ook enorme vitaminebommetjes zijn.
Opgelet: giftig voor honden!
Sommige groenten en fruit zijn echter gevaarlijk voor honden en mag je dus zeker niet geven, zoals onrijpe tomaten, rauwe aardappelen en andere knolgroenten, uien, prei, knoflook, avocado, champignons en andere paddenstoelen. Druiven en rozijnen zijn eveneens giftig voor honden. Ook pikante pepers of paprika laat je beter achterwege, om de maag van je hond niet onnodig te irriteren. Voor limoenen en citroenen zal je hond – terecht – zelf zijn neus ophalen, want ook die citrusvruchten zijn niet gezond voor hem.
Denk je dat jouw hond wat meer groenten en fruit kan verdragen? Voor je een wijziging aanbrengt in zijn dieet, win je best advies in bij je dierenarts of bij een voedingsexpert voor huisdieren. Zowel het ras als de leeftijd en het energieniveau van je hond spelen namelijk een belangrijke rol in de samenstelling van zijn dagelijkse menu.