Onze honden zijn onze dikste vrienden. We leggen ze graag in de watten. Je zou ze graag alle lekkere dingen van tafel geven, maar gelukkig weet je wel beter. Sommige ‘mensenvoeding’ is ronduit giftig voor honden en ervan eten kan fataal aflopen. Dus hoe schattig je hond ook kijkt: don’t go there. Hieronder zetten we de meest voorkomende ‘verboden ingrediënten’ even voor jou op een rijtje.
 

Chocolade

Chocolade bevat cafeïne en theobromine, twee bestanddelen die een hond niet verteert. Hoe gevaarlijk chocolade is voor je hond, hangt af van de hoeveelheid die hij binnenkrijgt en zijn lichaamsgrootte. Vooral pure chocolade is gevaarlijk en hoge doseringen kunnen erge hartklachten veroorzaken met soms sterfte tot gevolg.

 

Noten

Vele noten zijn slecht voor je hond, maar mijd vooral amandelen, pinda’s, walnoten en macadamianoten. Door deze noten naar binnen te werken, kan je viervoeter nier- en blaasproblemen krijgen.

 

Avocado

Avocado is vandaag niet meer weg te denken van ons bord. Hoe gezond dit superfood ook is voor de mens, voor je hond is het ontzettend ongezond. Niet zozeer het vruchtvlees, maar vooral de pit én plant van de avocado zijn giftig.

 

Rozijnen en druiven

Het eten van rozijnen of druiven kan de nieren van je hond erg beschadigen.

 

Aardappelen

Hoewel een gekookte of gepureerde aardappel supervoedzaam is voor je hond, kan een rauwe aardappel al gauw tot erge klachten leiden.

 

Cafeïne

Koffie, thee en cola zijn niet goed voor je viervoeter. Hij wordt er rusteloos van en gaat er sneller door ademen. Ook diarree en braken horen bij de symptomen. In het slechtste geval kan je hond door hartfalen bezwijken.

 

Ui en knoflook

Ui en knoflook zitten zowat in elk gerecht, maar deze smaakmakers horen niet thuis op het menu van je hond. Geef je te veel, dan is knoflook erg toxisch voor je hond. Ui kan dan weer leiden tot bloedarmoede. 

Denk er ook aan dat bepaalde planten die in je woonkamer of je tuin staan giftig zijn voor honden!

Wil je je hond verwennen? Speel dan op safe en geef hem gezonde of zelfgebakken hondenkoekjes.

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen