Een hond die op zijn rug gaat liggen, kan daar verschillende redenen voor hebben. Dat hangt af van de context waarin hij dat gedrag vertoont én van de rest van zijn lichaamstaal. Ontdek hier de belangrijkste vier redenen waarom je hond plots gaat sterrenkijken (en waarom je je hond NOOIT op zijn rug mag dwingen). 

1. Om af te koelen

Honden hebben niet zoveel mogelijkheden als mensen om af te koelen: hun huid is bedekt met een dikke laag isolerende haren en zweten doen ze alleen via de voetzolen. Een hond die het te warm heeft, zal proberen om extra warmte af te voeren door te hijgen. Zie je dat je hond ‘s zomers (of in de winter wanneer de haard brandt) vaker met zijn poten in de lucht slaapt? Dan probeert hij waarschijnlijk warmte te verliezen via zijn minder behaarde onderbuik. 
 
 

2. Om te spelen 

Tijdens het spelen zie je vaak dat twee honden afwisselend op hun rug gaan liggen. Het is een duidelijk teken dat de honden zich amuseren: om het spel fijn te houden, nemen ze om beurten een ‘zwakkere’ positie in. Zeker wanneer een grote hond met een kleine hond speelt, is het mooi om te zien hoe de grote hond zich tot op het niveau van zijn kleine vriendje verlaagt door zijn buik te tonen. 
 
 

3. Omdat hij wil dat je over zijn buik aait

Sommige honden houden ervan om over hun buik geaaid te worden. Mag jij dat doen bij je hond, dan vertrouwt hij je voor honderd procent. Dat wil echter niet zeggen dat honden die liever geen gewrijf over hun buik hebben, geen goede band hebben met hun eigenaar: ze worden misschien gewoon liever op een ander plekje gestreeld. Een hond die graag over zijn buik geaaid wil worden, toont nog meer vriendelijke signalen: een losse houding, ontspannen spieren, zachte ogen en een relaxte kwispel. Ben je niet zeker of je hond jouw affectie wel leuk vindt? Stop dan na enkele seconden met aaien en wacht op een teken dat je mag verder doen: een pootje op je hand, een buik die richting jouw lichaam beweegt … Pas dan kan je verder gaan met die heerlijke buikmassage. 
 
 

4. Om zijn goede bedoelingen te benadrukken 

In sommige situaties kan het zijn dat een hond zich op de rug draait om een spannende situatie te ontmijnen. Om te voorkomen dat een conflict escaleert, toont de hond dan zijn meest kwetsbare lichaamsdeel: zijn schattige buikje. Dat zie je soms gebeuren bij honden die vermoeden dat ze gestraft zullen worden. Mensen zien er dan ten onrechte een vorm van schuldbesef in, terwijl de hond in kwestie gewoon probeert om zijn eigen hachje te redden. Dit type gedrag herken je aan nog meer (kalmerende) signalen, zoals een lage lichaamshouding, spanning in de spieren, wijdopengesperde ogen waarvan het wit zichtbaar is, een gespannen mond, het aflikken van de lippen en een afgewend hoofd. Opgelet: honden die op deze manier communiceren, worden extra nerveus van een goedbedoelde aai over de buik! 
 
 

Leg nooit zelf je hond op zijn rug (de zogenaamde ‘alfa rol’)

Omwille van die laatste reden denken sommige mensen nog steeds dat je een hond tot luisteren of ‘onderwerping’ kan dwingen door hem op zijn rug te rollen. Vanuit gedragsoogpunt klopt die redenering echter niet: het op de rug gaan liggen wordt altijd geïnitieerd door de hond zelf en wordt nooit met dwang opgelegd door een andere hond. 
 
Doe dit dus nooit met je hond: het schaadt je onderlinge band en zorgt ervoor dat je hond bang van je wordt. Bovendien verliest hij zo zijn vertrouwen in wie eigenlijk een baken van veiligheid zou moeten zijn. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen