Ieder hondenbaasje herkent dit wel: je komt thuis van je werk en je ziet dat je hond iets heeft gedaan wat hij niet mag en hij staat er schuldig bij. Misschien heeft hij eten van het aanrecht opgegeten of een kussen kapot gebeten. Als je je de situatie inbeeldt, kan je je perfect voorstellen hoe je hond erbij staat: hij houdt zijn hoofd laag, het wit van zijn ogen is te zien, de oren plakken tegen zijn hoofd en hij vermijdt oogcontact. Kortom, het staat gewoon op zijn gezicht te lezen: "I'm guilty"! Maar wat voelt hij echt?

Weet een hond dat hij iets fout heeft gedaan?

Je zou misschien denken dat je hond zich schuldig voelt en dat hij daarom deze houding aanneemt, maar eigenlijk komt zijn gedrag alleen voort uit het feit dat hij jouw lichaamstaal analyseert. Je hond ruikt, ziet en hoort namelijk dat jij niet tevreden bent. De toonhoogte van je stem en je lichaamstaal verraden een heleboel! Je hond zal zijn uiterste best doen om het goed te maken door een lage houding aan te nemen, ook al weet hij eigenlijk niet eens wat hij verkeerd heeft gedaan.
 
Dus nee, je hond kan zich niet echt schuldig voelen! Honden kunnen namelijk geen link leggen tussen een actie die zijzelf uitvoeren en het gevoel dat die actie bij iemand anders opwekt. Als je hond jouw worstenbroodje van het aanrecht heeft gestolen en opgepeuzeld, dan deed hij dat enkel en alleen omdat hij honger had en daar de kans toe kreeg. Wat jij daarvan vindt, zal hem worst wezen. 'Goed' en 'fout' zijn dan ook morele begrippen die niet voorkomen in het emotionele spectrum van de hond. Ze baseren zich puur op de gevolgen die ze zelf ondervinden van een bepaalde actie. En wanneer hun eigenaar dreigend en boos voor de deur staat, dan weet hij precies hoe hij de gevolgen tot een minimum kan beperken. 
 

Hond kijkt schuldig naast een paar schoenen
Je hond neemt deze 'schuldige' houding alleen maar aan omdat hij aan jouw lichaamstaal voelt dat er iets fout is, maar zelf weet hij niet waarom ...

Waarom straffen niet helpt

Omdat honden gebeurtenissen in het heden (bijvoorbeeld een uitgebreid standje) niet kunnen linken aan hun gedrag in het verleden (het opeten van een worstenbroodje), heeft het geen zin om je hond hiervoor te straffen. Hoe zwaar de straf ook is, je hond zal bij een volgende kans gewoon opnieuw eieren voor zijn geld kiezen en het aanrecht voedselvrij maken. En als jij thuiskomt, maakt hij zich uit de voeten omdat je waarschijnlijk toch weer boos op hem zal zijn. We hoeven je vast niet uitleggen wat de negatieve invloed van zulke ongerechtvaardigde straffen is op jouw band met je viervoeter. 
 
Hoe voorkom je dan wel dat je hond er met het avondeten vandoor gaat? Dat is helemaal geen moeilijke opgave: leg voedsel voortaan buiten pootbereik van je hond, zodat hij niet in de fout kan gaan. Verstop misschien een lekkere kauwsnack onder een kussen of op een stoelzitting. Een lekkere verrassing voor je hond terwijl jij op je werk bent! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen