Je hond, het lijkt wel alsof hij al likkend ter wereld kwam. Maar wat wil hij er toch mee bereiken? En wat wil hij je vertellen? De verklaring is simpel!
 

Van pup af aan

Likken is natuurlijk hondengedrag. Het eerste wat de moederhond doet zodra haar pups op de wereld zijn, is ze schoonlikken. Even later likt ze de onderbuik van de pups om hun stoelgang te stimuleren. Van pup af aan leren honden dat likken normale omgangstaal is.
 
 

Communicatie

Wanneer een hond een andere hond likt, wil hij hiermee vaak iets zeggen of vragen. Zo likken puppy's mama’s buik om haar om melk te vragen. Ook aan ons willen ze boodschappen geven: ‘ik wil wandelen’, ‘hallo!’, ‘laten we spelen’ of ‘etenstijd!’. Alleen begrijpen wij ze nog niet altijd even goed.
 
 

Affectie

Je komt thuis en je hond komt vrolijk aangestormd voor een uitbundige likbeurt. Zijn enthousiaste kwijlkus is in dit geval een uiting van affectie. Je hond is blij dat je terug thuis bent en toont je dat op zijn eigen charmante manier.
 
 

Informatie

Een hond kan ook likken om informatie te verkrijgen. Zo ruiken en proeven ze bijvoorbeeld waar je geweest bent. Zie het als een extra hondenzintuig: zoals wij (nieuwe) dingen willen voelen en aanraken met onze vingers, doen honden dit met hun tong.
 
 

Zot van zout

De kans is groot dat je hond je graag likt als je bezweet terugkomt van het sporten. Honden worden aangetrokken door onze zoute, zweterige huid. Bovendien geven de feromonen in ons zweet (chemische stofjes die honden proeven en analyseren) hem informatie over onze stemming. Ook bepaalde crèmes of bodylotions vallen in de smaak bij honden.
Hond knuffelt met vrouw

Aandacht zoeken

Net zoals elk gedrag kan ook likken aangeleerd zijn. Zo weet je hond misschien dat als hij je likt, hij aandacht en aaitjes krijgt. Hij doet het dan meer en meer. Ook wanneer zijn eigenaar lacht of hem wegduwt, ervaart de hond dit vaak evenzeer als aandacht.
 
 

Wonden genezen

Honden genezen hun eigen wonden door eraan te likken: hun speeksel kan de bacteriën in de huid doden. Een klein wondje krijgen ze op die manier zelf geheeld. Volg dit wel goed op. Als je hond aan een wondje blijft likken, laat je het best even nakijken door een dierenarts.
 
 

Likt je hond te veel?

Pas op wanneer honden (zichzelf) extreem veel likken. Dit kan iets zeggen over hoe je hond zich voelt: bijvoorbeeld nerveus of onzeker. Vergelijk het met wanneer wij nagelbijten. Wanneer jouw hond obsessief lijkt te likken, contacteer dan een dierenarts of gedragsexpert.
 
Ben jij meer een kattenpersoon en vraag je je af waarom je kat eigenlijk spint? Dat lees je hier.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen