Een knorrende kat lijkt eindeloos te kunnen doorgaan: “prrr” bij het inademen en “prrr” bij het uitademen. Sommige katten hoor je niet spinnen, terwijl andere de geluidsintensiteit van een afwasmachine of droogkast halen. Maar waarom doen ze dit? Is het puur uit tevredenheid zoals vele kattenliefhebbers denken? Wij ontrafelen het mysterie van je spinnende huisgenoot!
 

Een goed gevoel

De meest bekende interpretatie van een spinnende kat is dat ze zich goed voelt in haar vel. Tijdens het eten, spelen of ontspannen kan haar motor op volle toeren draaien. Denk zeker ook aan dat tevreden gesnor wanneer ze geknuffeld wordt op je schoot.

 

Pijn bestrijden

Maar een kat die spint, voelt zich niet per se goed. Zo beginnen katten soms na een ernstig ongeluk of tijdens een bevalling plots te knorren. Voelt je kat zich merkzaam niet goed ondanks dat hij spint? Contacteer dan zeker je dierenarts!

 

Uit de kittentijd

Een kitten kan bijna onmiddellijk na de geboorte spinnen en doet het vooral als hij bij mamapoes drinkt. Tegelijkertijd kneedt hij met zijn pootjes op haar buik. Dit gespin zou tweerichtingsverkeer zijn: moeder weet dat de snorrende kitten tevreden is en voor de kitten is het spinnen van de moeder een teken van veiligheid. Daarnaast wordt verondersteld dat het geknor (en dus de trillingen) van de moederpoes de blinde, dove kittens zou helpen om de weg naar de tepels te vinden, terwijl het trillende antwoord van de kittens de melkproductie stimuleert. Bovendien zou knorren een manier zijn om te voorkomen dat moederpoes wegloopt. Begint je kat daarom altijd juist te spinnen als je op het punt staat te vertrekken?

Aangeleerd gedrag

Katten gebruiken hun spinfunctie ook om met mensen te communiceren. Heeft je kat honger? Dan zal ze misschien wel spinnen. Wil ze nog meer geaaid worden? Ook dan hoor je ze knorren. Er wordt ook gesproken van een ‘vragende prrrr’: een gespin dat dwingender is dan het gewone spinnen en door katten ingezet wordt opdat mensen hen (eerder) voeden. Soms hebben ze niet meer nodig dan een vriendelijk woord of een blik om hun motor te starten. Dat wij een aangeboren neiging hebben om te reageren op deze schattige snorgeluiden komt onze katten goed van pas. Deze vragende variant is trouwens pas na de domesticatie van de kat ontstaan, speciaal om ons te dirigeren. Wat een eer, toch?

 

Veiligheid

Katten op zoek naar veiligheid zal je vaak horen snorren. Ze spinnen namelijk het meest in kwetsbare fasen: wanneer ze pas geboren zijn, wanneer ze pijn hebben, als ze zogen of bij de dierenarts zijn. Ook hoogbejaarde katten beginnen soms hard te knorren. Zo heeft een angstige of verwilderde kat ook voordeel bij spinnen: door dit geluid te produceren, stelt ze zichzelf gerust en onderdrukt ze haar angst en stress. Maar pas op wanneer het spinnen plots gestaakt wordt: een overgang naar blazen of aanvallen is vaak niet ver weg!

Botten versterken?

Er wordt wel eens gezegd dat een kat negen levens heeft, omdat ze bij ernstige situaties een grote overlevingskans heeft. Zo zou zelfs het gesnor van een kat zelfhelend zijn: door te spinnen zou de kat haar botten versterken, maar ook haar beenderen helen na een pijnlijke val. De lage frequentie van het geluid komt namelijk overeen met trilfrequenties die ideaal zijn voor botgroei, pijnbestrijding en wondgenezing. Of dit ook werkelijk het geval is laten we hier in het midden.

Ben jij meer een hondenpersoon en vraag je je af waarom je hond eigenlijk likt? Dat lees je hier.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen