Een dikke, natte hondenzoen … wie smelt daar nu niet bij weg? Of wil je hond iets anders vertellen wanneer hij zijn tong over jouw gezicht smeert? Zoals dat wel vaker gaat wanneer we het hebben over hondengedrag is het antwoord ‘dat hangt af van de context’. En zelfs wanneer je de omstandigheden en de lichaamstaal van een likkende hond goed observeert, is het quasi onmogelijk om precies te doorgronden waarom hij je trakteert op een tongzoen. In dit artikel helpt gedragsexpert Sofie Callens van Hondersteboven je om het volledige plaatje te doorgronden. 
Vooraleer we verder gaan met het analyseren van likgedrag, eerst even dit. Of het wel hygiënisch is om een hond aan je gezicht te laten likken, is een afweging die ieder voor zichzelf moet maken. Sommige mensen vinden het helemaal geen probleem om te worden afgelebberd door hun viervoeter, anderen denken aan alles wat er voordien in die hondenbek gezeten heeft – en dat kan wel eens dik tegenvallen. En dan zijn er nog de horrorverhalen van bacteriën in de hondenmond die dodelijke infecties kunnen veroorzaken wanneer je ergens een wondje hebt. Team Beestig zit grotendeels in kamp ‘lik maar’, maar dat wil niet zeggen dat jij er ook zo moet over denken. 
 
Vanuit gedragsoogpunt is likken overigens niets om je zorgen over te maken. Je hoeft niet bang te zijn dat de band met je hond uit evenwicht geraakt wanneer je hem toelaat om je gezicht te wassen. Wel is het voor je hond fijn om te weten wat jij oké vindt: mag hij de ene dag uitgebreid likken en krijgt hij er de volgende dag voor op zijn donder, dan raakt hij al snel in de war. Bespreek vooraf met je gezin welk gedrag toelaatbaar is, want honden houden van duidelijkheid. Hou je niet zo van een hondentong op je smoel, reik dan andere manieren aan waarop je hond zijn vrolijkheid (of andere emoties) kan uiten. Ga je hond niet straffen voor natuurlijk likgedrag, want dat is zoals een kind berispen omdat het met je wil praten. 
 
Maar de vraag van vandaag is natuurlijk waarom honden jouw gezicht willen likken. Wat willen ze vertellen met hun gedrag? Of welk voordeel halen ze er zelf uit? Daarover bestaan verschillende theorieën die waarschijnlijk stuk voor stuk een deel van de waarheid in pacht hebben. Een overzicht: 
 
 

#1 - Het likken als overgebleven puppygedrag 

Een populaire theorie over likgedrag is dat wilde hondachtigen (wolven, vossen, jakhalzen, coyotes) het als pup doen om hun ouders te laten braken. Zo kunnen ze zelf mee-eten van een grote prooi die niet tot bij het nest gesleurd kan worden. Zou het kunnen dat honden die dit bij mensen proberen, met een klein hongertje zitten? 
 
 

#2 - Likken om conflicten te vermijden 

Het likken van de mondhoeken is een gedrag dat honden ook op latere leeftijd nog gebruiken. Zo communiceren ze over hun goede bedoelingen. De likkende hond neemt een lage houding aan en wil de andere kalmeren of aantonen dat hij geen kwaad in de zin heeft. Soms zie je honden hetzelfde doen bij een vreemde bezoeker. Die interpreteert het gedrag al snel als ‘wauw, hij ziet mij graag’, terwijl de hond eerder bedoelt ‘ik vind jou een beetje spannend, maar je hoeft niet bang te zijn van mij’. 
Golden retrievers likken elkaar al liggend
Honden communiceren ook onderling door elkaar te likken
Hond likt aan gezicht van lachende peuter
misschien vindt deze hond de jongen gewoon lekker smaken? 

#3 - Verzorgend likken 

Honden die elkaar goed kennen, likken elkaar soms uit iets wat we kunnen bestempelen als pure genegenheid. Bijvoorbeeld omdat ze zien dat de andere zichzelf niet kan verzorgen of om hun liefde en affectie te uiten op de manier dat hun moeder dat vroeger deed. Zowel de gever als de ontvanger krijgen er een veilig en geborgen gevoel door. Het is niet ondenkbaar dat honden dezelfde emotie willen overbrengen op mensen die ze graag zien. 
 
 

#4 - Likken om informatie te verzamelen 

Het zou ook kunnen dat honden ons likken om informatie te verzamelen. Zelf hebben we geen idee wat de geur en smaak van ons zweet te vertellen heeft, maar honden denken daar anders over. Uit de samenstelling van ons zweet leiden ze af of we blij, angstig of nerveus zijn. Ook wanneer ze bij verdriet onze tranen oplikken, heeft dat waarschijnlijk meer te maken met een onderzoekende dan een troostende ingesteldheid. 
  
 

#5 - Gewoon omdat het lekker is 

Of ze vinden ons zweet en onze tranen gewoon heel erg lekker, dat kan ook. Misschien zijn er nog meer smaakjes te vinden op ons gezicht, waar we onszelf amper bewust van zijn. Honden die graag aan kindersnoetjes likken, kunnen dat doen omdat ze geleerd hebben dat daar vaak lekkere spaghettiresten, een kwakje roomijs of simpelweg een klodder zoute snot aan blijft plakken. 
 
 

#6 - Of om opwinding te kanaliseren 

Er zijn ook honden die tijdens wilde spelletjes met hun eigenaar driftig beginnen te likken. Andere slaan aan het lebberen wanneer je thuiskomt na een lange werkdag. De vraag is dan: likken ze om te vieren dat het allemaal zo leuk is? Of likken ze om jou – en de opgewonden situatie – te kalmeren? Dat kan je makkelijk testen: hoe gedraagt je hond zich als je voortaan zonder al te veel poespas de kamer binnenkomt?
Jack russel likt gezicht puber
Sommige honden likken om hun goede bedoelingen te benadrukken
Westie likt gezicht van meisje dat in het gras ligt
of simpelweg omdat ze het graag doen tijdens een hevig spelmoment

#7 - Aangeleerd gedrag om reactie van de eigenaar uit te lokken 

Tenslotte zijn er ook honden die gaandeweg ontdekken dat jij het heel leuk vindt wanneer ze hun tong in jouw gezicht duwen. Ze houden van jouw giechelende reactie op hun gelik en doen het daarom voortaan wat vaker. Of misschien vinden ze het net heel tof hoe je hen op speelse wijze wegduwt en op andere gedachten probeert te brengen. Zelfs negatieve aandacht verkiezen ze soms boven geen aandacht, waardoor het likken – hoe vaak jij het ook afstraft – toch blijft gebeuren. Daarom kan je je hond op zo’n moment beter op een andere manier aandacht geven, bijvoorbeeld met een leuk speeltje of door samen naar buiten te gaan, in plaats van hem te vermanen.  
 
 

Krijg jij geen likjes van je hond? Geen probleem! 

Sommige honden hebben zoveel respect voor andermans ruimte, dat ze het nét iets te intimiderend vinden om tot likken over te gaan. Dat wil absoluut niet zeggen dat je hond jou niet graag ziet, we durven ervoor wedden dat hij dat op andere manieren toont. Wel heeft een terughoudende hond in het verleden mogelijk nare ervaringen heeft opgedaan met mensen. Respecteer zijn vraag om afstand te houden en ga op zoek naar andere manieren om samen aan jullie band te werken. 
 
 

Wanneer is het likgedrag van mijn hond overdreven? 

Wordt het likken een obsessieve, opdringerige bezigheid, dan moet je als eigenaar wel ingrijpen. Ga op zoek naar manieren om je hond te kalmeren op momenten dat die drang de kop opsteekt. Probeer te ontdekken wat het compulsieve gedrag van je hond uitlokt: doet hij het wanneer je ruzie hebt met je partner? Op momenten dat je bezoek ontvangt? Of als je kinderen luid door de woonkamer rennen? 
 
Een hond die neurotisch likt wanneer de drukte hem te veel stoort, heeft hulp nodig. Hij ervaart stress en probeert die te kanaliseren met gedrag dat op het eerste gezicht niets met de situatie te maken heeft. Met de hulp van een gedragstherapeut kan je leren om stresserende triggers te herkennen. Samen kan je op zoek gaan naar manieren om zulke omstandigheden in de toekomst te vermijden of om je hond er beter mee te leren omgaan.  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen