Misschien is het jou al opgevallen dat je hond aandachtiger en aanhankelijker wordt wanneer je zelf het angstzweet voelt uitbreken. Reageren honden echt op onze emotionele status, of denken we dat alleen maar? En zo ja, hoe doen ze dat? 

Honden kunnen onze gevoelens ruiken

De samenstelling van mensenzweet verschilt volgens ons geslacht, onze genetische aanleg en zelfs volgens onze gevoelens. Duizenden jaren van samenleven hebben honden geleerd om mensen te verstaan. Dat doen ze beter dan eender welke andere diersoort. Honden gebruiken daarvoor niet alleen hun ogen en oren, maar vooral hun neus! Die werkt honderden keren beter dan onze eigen neus en is dus in staat om subtiele verschillen in onze lichaamsgeur te onderscheiden. Op die manier kunnen ze trouwens niet alleen bij hun gezinsleden, maar ook bij wildvreemden inschatten of iemand gelukkig dan wel bang is
 
 

Honden worden bang wanneer hun baasje angstig is

Je hond herkent menselijke gevoelens niet alleen, maar reageert er ook op. Honden die een vreemde ontmoeten die 'gelukkig' ruikt, hebben een lagere hartslag en gaan sneller interactie aan met die persoon. Wanneer ze iemand ontmoeten die angstig is (en ruikt), gaat hun hartslag omhoog en reageert hun lichaam met een stressrespons (bevriezen, vluchten of vechten). Ook zullen ze op dat moment steun zoeken bij hun eigenaar. Ze reageren dus op angst met angst, zelfs wanneer die angst van een andere diersoort (de mens) afkomstig is. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen