In België is het verplicht om je kat te laten castreren (kattinnen worden technisch gezien ook ‘gecastreerd’). En dat is maar goed ook. In Nederland wordt hetzelfde advies gegeven door de Nederlandse Raad voor Dierenaangelenheden. Maar tot nu toe is het er niet verplicht.


Wat zijn de voordelen van castratie?

Verplicht of niet, waarom is het sowieso een goed idee? Allereerst worden de asielen elk jaar overstelpt door zwerfkatten en kittens. Castratie en sterilisatie helpen dit probleem te voorkomen. Daarnaast voorkom je door te castreren ook het sproeigedrag van katers, en die zullen er ook rustiger van worden. Is jouw kat gecastreerd, maar sproeit hij nog steeds? Dan kan je hier enkele mogelijke oorzaken vinden voor dit gedrag om een oplossing ervoor te vinden. Het castreren (in de volksmond steriliseren) van een poes zorgt ervoor dat ze niet om de haverklap krols wordt, het hele huis bij elkaar miauwt en op zoek gaat naar een kater om een nestje mee te maken. Door je kat te laten castreren, draag je dus je steentje bij aan dierenwelzijn!


Wat is castratie eigenlijk?

Castratie betekent dat de dierenarts de zaadballen of eierstokken van je kat verwijdert; bij de poes wordt soms ook de baarmoeder verwijderd. Daardoor wordt je kat onvruchtbaar. Castratie kan dus zowel bij een poes als bij een kater gebeuren.

Bruine gestreepte kat slaapt op witte bank
Wist je dat zowel katers als kattinnen gesteriliseerd kunnen worden? 


En sterilisatie dan?

Sterilisatie betekent dat de dierenarts de zaadballen of de eierstokken niet definitief verwijdert, maar alleen de zaadleiders of eileiders onderbreekt. Sterilisatie wordt bij huisdieren maar zelden toegepast.


Wat moet ik doen na de castratie?

Op de dag van castratie mag je kat meestal weer naar huis. Zorg voor een warme, rustige plek. Het is na castratie, net als bij alle andere ingrepen, het best om je kat in een kamer alleen wakker te laten worden. Door de verandering van geur kan het zijn dat de andere katten even agressief reageren. In dat geval is een korte herintroductie goed. Doordat de castratie van de poes ingrijpender is, heeft ze doorgaans iets meer tijd nodig om te rusten en te herstellen.
 

Onthoud trouwens altijd dat katers na een castratie nog vruchtbaar kunnen zijn. Het verwijderen van de teelballen neemt niet alle zaadcellen meteen weg, waardoor een ongelukje de eerste weken nog kan gebeuren!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen