In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn het niet alleen katers die sproeien, maar ook poezen. En sproeien is iets anders dan plassen. Bij plassen gaat je kat in een hurkhouding zitten. Sproeien doet ze staand, met de staart omhoog, vaak tegen verticale oppervlakken zoals gordijnen, deuren en ramen.


Waarom sproeien katten? 


Gedragsproblemen

Katers en poezen die niet gecastreerd zijn, sproeien om een bepaalde geur te verspreiden in de hoop een leuke partner te vinden. Ze sproeien ook als herinnering of waarschuwing voor andere katten én voor zichzelf dat hier iets is om voor op te passen. Meestal zal een gecastreerde kat niet langer sproeien. Toch bestaat de kans dat ze dat wel doet en daar kunnen heel uiteenlopende redenen voor zijn. Zo kunnen katten sproeien uit angst, stress of frustratie. Mogelijke oorzaken zijn spanningen met andere katten in huis, bedreiging van buitenkatten, schaarste in huis, een onveilige of onvoorspelbare omgeving... Zo kunnen een verhuis of een verandering in routine ook belangrijke oorzaken zijn waarom je kat plots sproeit. Denk daarom eerst na over wat er recent veranderd is in jullie huis zodat je het probleem bij de wortel kan aanpakken!
 

Medische oorzaak

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kat te kampen heeft met een probleem aan de urinewegen, zoals een blaasontsteking of blaasgruis. Sproeien is daar niet het belangrijkste symptoom van, maar het kan wel. Daarom doe je er goed aan om de urine van je kat te bij blijvende problemen te laten onderzoeken door je dierenarts.

Witte kat met felblauwe ogen
Wist je dat katten meestal sproeien door een plotse verandering? Als jij de verandering kan achterhalen, kan je er ook voor zorgen dat je kat niet meer sproeit! 


Hoe zorg je ervoor dat katten niet meer sproeien in huis? 

Hoe natuurlijk sproeigedrag voor je kat ook is, jij wil ongetwijfeld niets liever dan met de grove middelen alles schoonmaken. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn hiervoor geschikt. Bleekwater zal de kat zelfs aanzetten om opnieuw op die plek te plassen of sproeien. Maar hoe maak je de plek dan wel schoon? Gebruik eerst een enzymatisch wasmiddel om geuren af te breken. Dat zou al bij 30°C moeten gebeuren. Vervolgens ga je er met koud water overheen. Daarna kun je er nog eens overheen met een alcoholoplossing van 70°C. 
 

Ten slotte moet je weten dat het niet zal helpen als je je kat straft. Katten hebben altijd een reden om te sproeien, als je hen straft is de kans groot dat ze het alleen maar vaker zullen doen.

Aanbevolen artikelen