Tijdens de warme zomerdagen zweet jij je allicht soms te pletter, terwijl er op je hond geen druppeltje zweet te bespeuren valt. Wil dat dan zeggen dat honden het nooit te warm hebben? Toch wel, maar je trouwe viervoeter heeft zo zijn eigen manieren om verlost te raken van overtollige warmte. In dit artikel lees je er alles over!

 


Last van zweetvoetjes

Sommige honden genieten ervan om urenlang lekker in de zon te zitten chillen. Omdat ze amper zweetklieren onder hun vacht hebben, zal je echter nooit zweetdruppels zien op hun rug. Maar ook voor je zonnekloppende hond kan het weleens te warm worden, en dan kan je hond toch beginnen te zweten.

Hoe hij dat doet? Wel, die schattige kussentjes onder zijn poten zitten wél vol met zweetklieren. Op een warme dag kan je dan ook weleens een natte pootafdruk op je stenen vloer zien. Honden hebben dus letterlijk zweetvoeten!
 
Ook elders op zijn lichaam bevinden er zich zweetklieren, maar die zijn bijna allemaal bedekt met haar, zodat de voetkussens eigenlijk de enige delen zijn die echt ‘zweten’.
 
 

Hijgen om snel af te koelen

Bij het afvoeren van overtollige warmte speelt het zweten via de voetkussens echter een minder belangrijke rol. Hoe een hond pas écht veel warmte kwijt kan? Dat doet hij door te hijgen – in een sterk versneld tempo in- en uitademen met geopende mond, waarbij de tong naar buiten hangt. De ideale manier voor een hond om snel wat graadjes af te koelen!
 
De oppervlakken van neus en mond blijven op deze manier vochtig. Als er lucht overheen strijkt, neemt die het vocht op en daarmee ook de warmte weg. Door snel te hijgen en de tong buiten de mond te laten hangen, versterkt de hond zijn warmte-afname.
 
 

Zo bescherm je je hond tegen de hitte

Omdat honden naar verhouding weinig mogelijkheden hebben om te zweten, kunnen ze vrij snel slachtoffer worden van een zonnesteek als ze in een warme omgeving zijn. Dit klinkt misschien onschuldig, maar een zonnesteek kan een hond echt fataal worden. Laat je hond op een warme dag dus nooit alleen in een auto of een warme kamer en bind hem ook niet ergens vast waar geen schaduw en water is. Bij heet weer is het van levensbelang dat een hond zich in veiligheid kan brengen op een koelere plek en dat hij over voldoende vers water beschikt om het vocht aan te vullen dat hij verliest door te hijgen. 
 
Ook heeft je hond ventilatie nodig, bij voorkeur door luchtverplaatsing. Een hond mag dan niet zichtbaar zweten, zorg er toch steeds voor dat je je harige vriend bij warm weer goed beschermt.
 
 
Heb je een kat en ben je benieuwd of die ook kan zweten? Je ontdekt het in dit artikel!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen