Het lijkt te absurd voor woorden: je hond insmeren tegen de zon. Die heeft toch een vacht die hem voldoende beschermt? Niets is minder waar. Honden kunnen wel degelijk verbranden in de zon en ze kunnen zelfs huidkanker ontwikkelen door te regelmatige blootstelling aan uv-stralen. Maar liefst een derde van de tumoren die gevonden worden bij honden zijn een gevolg van blootstelling aan de zon.

Waar moet ik extra aandachtig voor zijn?

Zeker kortharigen of honden met een lichte vacht kunnen schade ondervinden van de zonnestralen. En al mogen kortharige rassen dan meer risico lopen, iedere hond kan de schadelijke effecten ervaren en wordt dus toch maar beter extra beschermd tegen de zon. Bovendien zijn er plekjes op je viervoeter die minder behaard zijn, zoals de oren, snuit en buik. Naast direct zonlicht, kan ook weerspiegeling – zoals bijvoorbeeld die van het zand op het strand – leiden tot huidirritatie. Zorg daarom altijd voor schaduw voor je hond en vergeet hem niet in te smeren met zonnebrandcrème.
 
 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnecrème voor mijn hond?

Gebruik niet je eigen zonnebrandcrème, want die bevat ingrediënten die gevaarlijk kunnen zijn voor je huisdier of allergische reacties kunnen uitlokken. Je hond zal waarschijnlijk aan de zonnecrème proberen te likken. Gebruik je een zonnebrandcrème voor mensen, dan kunnen de schadelijke ingrediënten die erin zitten fataal worden voor je hond. Zeker bij kleine honden dreigt er gevaar, aangezien een kleine hoeveelheid bij hen al vergiftiging kan veroorzaken.

Bij de dierenspeciaalzaak vind je crèmes die geschikt zijn voor je harige vriend, vrij van siliconen, para-aminobenzoëzuur en andere zaken die schadelijk zijn voor je viervoeter, zoals parfums, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. De speciale zonnebrandcrème voor honden moet minimaal een beschermingsfactor 15 hebben en waterproof zijn, aangezien honden met warm weer vaak in het water spelen. Maak je gebruik van een spray, zorg er dan voor dat er geen product in de oren, neus of ogen terecht komt en let erop dat je hond tijdens het spuiten geen spray inhaleert.
 
 
Heb je een kat in huis? Ook voor haar is zonnebescherming belangrijk!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen