Heb je de beslissing genomen om een hond in huis te halen? Dan vraag je je waarschijnlijk af of het geslacht van je nieuwe huisdier een rol speelt bij de keuze van je nieuwe vriend. Of het nu een reutje of een teefje wordt, net als bij mensen zijn er ook bij honden enkele duidelijke verschillen tussen de mannetjes en de vrouwtjes, zowel qua uiterlijk als qua persoonlijkheid. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

Verschillen in uiterlijk

Net zoals bij de meeste diersoorten zien we qua uiterlijk enkele kleine verschillen tussen de mannetjes en de vrouwtjes. Zo is een reu vaak veel gespierder en heeft hij een krachtigere lichaamsbouw, terwijl een teef meestal slanker, fijner en minder sterk is. Bij de meeste rassen is de teef ook wat kleiner van formaat dan de reu. Soms kunnen er ook verschillen in de vacht zijn en heeft de reu een iets vollere vacht.
 
 

Verschillen in karakter

 

Agressief gedrag

Je hoort weleens zeggen dat reuen dominanter zijn en teven wat zachtaardiger. Het klopt dat reuen soms vijandiger zijn naar andere mannetjes toe, maar dat is zeker niet altijd het geval. Net als bij mensen kan je ook bij honden niet veralgemenen. Bovendien komen ook teefjes weleens agressief uit de hoek, al zullen zij dit op een andere manier tot uiting brengen. 
 
Terwijl een mannetjeshond eerder ‘haantjesgedrag’ zal vertonen en met veel poeha een andere reu tot een duel kan uitdagen – zonder veel lichamelijk letsel tot gevolg, trouwens – kunnen teven heel onverwacht en op een venijnige manier naar andere teven uithalen. Door hun vrouwelijke hormonen krijgen zij meer te maken met echte mood swings, wat hun gedrag soms heel onvoorspelbaar maakt. Net als bij mensen zitten ook bij honden de mannetjes emotioneel wat minder complex in elkaar.

Twee vechtende honden
Reuen vertonen vaak 'haantjesgedrag' en dagen andere mannetjes uit, zonder veel schade aan te richten 

Onstuimige puberteit bij reuen

Wat wel lijkt te kloppen, is dat een reu tijdens de puberteit echt een losgeslagen wildebras kan zijn. Geen wonder, als je weet dat de hoeveelheid testosteron in zijn lijf op dat moment zo’n zeven keer groter is dan bij een volwassen reu! Verwacht je met een puppy van het mannelijke geslacht dus aan een lastige puber in huis, maar gelukkig gaat die fase ook weer voorbij. Teefjes daarentegen hebben wat minder last van hun hormonen en zouden – net als bij mensen – sneller volwassen worden dan reutjes.
 
 

Loopsheid bij teefjes

Een teefje wordt één keer om de zes maanden loops. Sommige mensen vinden dat een reden om niet voor een vrouwtje te kiezen, omdat ze dan enkele dagen tot twee weken lang wat onrustiger is en tijdens die periode dagelijks een paar druppels bloed kan verliezen. Da’s een beetje vervelend natuurlijk, maar verre van onoverkomelijk. Vergeet trouwens niet dat een loopse, intacte teef ook een effect heeft op de reutjes uit de buurt. Zij ruiken zo’n loopse hond al van ver en kunnen dan ook de gekste toeren uithalen om contact te zoeken met de dame in kwestie. 
 
 

Omgang met vreemden

Ben je op zoek naar een hond die vlot met vreemde mensen omgaat? Alles hangt natuurlijk af van het ras van de hond, maar uit onderzoek blijkt wel dat vooral teefjes openstaan voor contact met mensen van buiten het gezin. Dit is waarschijnlijk te verklaren door de verhoogde waakzaamheid van reuen, omdat zij van nature een territorium te verdedigen hebben. In de omgang met mensen binnen de eigen ‘clan’ zou dit verschil niet bestaan.
 
 

Neiging tot ‘markeren’

Je verwacht misschien dat het hoofdzakelijk de mannetjes zijn die tijdens het wandelen overal en altijd hun ‘geurvlag’ willen achterlaten, maar er zijn evenveel teefjes die hun plasje gebruiken om met andere honden uit de buurt te communiceren. Dit is trouwens heel normaal en natuurlijk gedrag voor honden, van beide geslachten. Laat het dus zeker geen reden zijn om niet voor een reu te kiezen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen