De ene zweert bij teefjes omdat ze ‘zachtaardiger’ zouden zijn, de andere wil een reu omdat je die ‘makkelijker kan trainen’. En een derde beweert precies het omgekeerde! De voorkeur voor een reu of een teef is vaak een heel persoonlijk gevoel gebaseerd op anekdotische verhalen. 
Iemand adviseren welk geslacht het best bij hem of haar past, komt dus vaak neer op giswerk. Want boven alles heeft elke hond - reu of teef - ook een eigen persoonlijkheid die sterk kan verschillen van wat de standaard zegt. Bovendien zijn andere aspecten van je toekomstige hond veel belangrijker om in overweging te nemen: het ras, de herkomst, de ouders ... En tóch heeft dit artikel recht op bestaan, want op een gegeven moment moet je gewoonweg die keuze maken. Dan is het goed om weten dat er bepaalde geslachtsgebonden eigenschappen bestaan die je hoe dan ook in de weegschaal kan leggen bij de keuze van je (eerste) hond
 

Wat zijn de voor- en nadelen van een reu? 

  • Reuen zijn over het algemeen wat groter dan hun vrouwelijke rasgenoten. Of dat een voor- of nadeel is, hangt af van persoon tot persoon. 
  • Reuen hebben geen halfjaarlijkse loopsheid waarbij hun gedrag verandert en ze een broekje aan moeten. 
  • Een reu castreren is goedkoper dan het onvruchtbaar maken van een teef. Wens je niet te fokken met je hond, dan kiezen mensen vaak voor deze kleine ingreep. Verder zijn er geen gezondheidsvoordelen verbonden aan de castratie van een reu. 
  • De puberteit van een reu is vaak intenser dan van een teef. Je jonge hond heeft dan tot zeven keer meer testosteron in zijn kleine lichaam dan op volwassen leeftijd. Hij is dan vooral met zichzelf bezig en heeft een tijdlang weinig behoefte aan gehoorzaam zijn. Gelukkig gaat deze fase (soms snel, soms wat trager) voorbij.
  • Er wordt gezegd dat reuen vaker plassen om hun aanwezigheid te markeren, maar veel teven doen het ook. Wel is het zo dat reuen hun poot optillen en dus vaker tegen ‘hoge voorwerpen’ plassen. 
  • Sommige reuen hebben meer last van hun hormonen dan andere. Ze ruiken een loopse teef vanop honderden meters en kunnen daar helemaal van ondersteboven zijn. Soms krijgen ze een week lang geen hap door hun keel en zitten ze urenlang te janken aan de deur. Veel ontsnappingen gebeuren tijdens de loopsheid van een buurteef, zelfs wanneer je reu op andere tijdstippen perfect achter de omheining blijft. Wonen er veel honden in je buurt, dan is de kans groot dat je hond deze aanslag op zijn hormoonhuishouding regelmatig moet ondergaan. 
  • Gecastreerde reuen worden soms wat onzekerder, waardoor ze zich angstig of agressief gaan gedragen. 
Chihuahua reu plast tegen boom
Reuen plassen graag tegen verticale voorwerpen zoals bomen, struiken en muren

Wat zijn de voor- en nadelen van een teef? 

  • Teefjes zijn over het algemeen wat kleiner dan hun mannelijke rasgenoten. Kies je voor een groot ras, dan kan het dus interessant zijn om een iets kleiner teefje uit te kiezen. 
  • Teven en reuen bereiken gemiddeld dezelfde leeftijd, maar wanneer teven gecastreerd worden, zouden ze iets ouder worden
  • Tweemaal per jaar wordt een teefje loops. Op dat moment gieren de hormonen door haar lijf en kan ze zich anders gaan gedragen. Ze verliest bloed en moet een ‘broekje’ aan in huis. Ze wordt aantrekkelijk voor andere reuen en kan een tijdlang niet loslopen (om geen ‘ongelukjes’ te krijgen). Heb je ook een reu in huis, dan moeten je honden tijdelijk gescheiden worden. Na de loopsheid worden sommige teven schijnzwanger, waar ze lichamelijk erg van afzien. 
  • Teven kunnen melkkliertumoren en baarmoederonstekingen ontwikkelen en dat gebeurt vaker wanneer ze niet gecastreerd zijn. Om van een echt gezondheidsvoordeel van castratie te kunnen spreken, moet de ingreep wel op vroege leeftijd plaatsvinden. 
  • Wanneer er geen fokplannen zijn met een teef, wordt er vaak gekozen voor sterilisatie om bovenstaande problemen te voorkomen. Hou er rekening mee dat zo’n operatie geld kost (hoe groter de hond, hoe groter de kosten) en dat je teef gedurende een dag of tien extra zorg nodig heeft. Bovendien zou er een verhoogde kans zijn op urineweginfecties en plas-incontinentie. 
Cocker spaniel teef met luier aan
Tijdens de loopsheid verliezen teefjes wat bloed 

Wat als je al een reu of teef hebt? 

Wanneer er al een eerste hond is, is de veiligste optie een hond van het andere geslacht. De kans op slagen is dan het grootst omdat een reu en een teef elkaar makkelijker aanvaarden als huisgenoot. De kans op conflicten en gevechten tussen een reu en teef in hetzelfde huishouden, is minimaal. Twee honden van hetzelfde geslacht, zeker wanneer ze uit hetzelfde nest komen of ongeveer dezelfde leeftijd hebben, durven het wel eens op elkaar gemunt hebben. 
 
Hou er wel rekening mee dat twee honden van een ander geslacht extra management met zich meebrengen als je hen niet laat castreren. Je moet hen immers uit elkaar houden wanneer de teef loops is. Om die reden kiezen sommige mensen toch voor een huishouden met dieren van hetzelfde geslacht. In veel gevallen levert dat geen problemen op, indien de honden goed begeleid worden in hun ontwikkeling. Heb je zowel meerdere reuen als teven? Let dan extra op wanneer één teefje loops is: de reuen worden dan elkaars aartsrivaal! 
 

Besluit: reu of teef? 

Of je nu wijzer bent geworden van al deze informatie, laten we aan jou over. Je kan nu in elk geval een goed doordachte keuze maken, door alles even te laten bezinken en op een rijtje te zetten. Staar je niet blind op de keuze voor een reu of teef, maar zoek vooral naar een ras dat bij jouw gezin past. Vraag de asielmedewerker of fokker om advies, misschien zit er wel een hond of pup op jou te wachten met een karakter dat perfect voldoet aan jouw verwachtingen. We garanderen je dat je je toekomstige hond - reu of teef - sowieso graag zal zien. En omgekeerd! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen