In opvangcentra voor wilde dieren worden elk jaar opnieuw kerngezonde reekalfjes binnengebracht. Ze lijken aan hun lot overgelaten door hun moeder, maar niets is minder waar. Kom je tijdens het wandelen met je hond toch zo'n eenzame baby tegen? Lees dan hier hoe je best kan reageren. 

Moederziel alleen, maar goed verzorgd

Wist je dat de kleintjes slechts een paar keer per dag bezocht worden door hun moeder? De rest van de dag liggen ze muisstil te wachten tot ze weer gevoed worden. Reegeiten (vrouwelijke reeën) zijn de hele dag bezig met het uitzoeken van het allerbeste voedsel. Ze doen zich tegoed aan sappige scheuten, lekkere struiken en gezonde kruiden. Dat kost veel tijd en daarom kunnen ze niet de hele dag bij hun jongen rondhangen. 
 
De kalfjes of reekitsen hebben veel rust nodig en blijven dus alleen achter. Moeder de geit zoekt daarvoor een veilig plekje uit, waar haar jong perfect gecamoufleerd is. De gestippelde rug valt niet op in het zonlicht dat door de bladeren valt. 
 

Zonder geur

Vaak zijn er in de buurt van een reekits nog één of twee broertjes of zusjes te vinden. Ze liggen niet gezellig samen in een nest, zodat de kans groter is dat er minstens één jong overleeft. Een paar keer per dag komt de moeder langs om haar kroost te zogen, dat duurt niet langer dan een paar minuten. Tussendoor wachten de kitsen tot 10 uur lang op hun volgende portie moedermelk. 
 
Op die manier blijft er zo weinig mogelijk geur achter bij het jonge dier, dat zelf nog geen geur heeft. De moeder wist alle sporen van haar bezoek, door zelfs de uitwerpselen van haar kroost op te eten. Smakelijk! 
 

Reekalf gevonden, wat nu? 

Bij gevaar drukken de jonge reeën zich tegen de grond, maar toch worden ze soms opgemerkt door mensen of honden. Kom je er toevallig eentje tegen, laat het dan met rust en maak je zo snel mogelijk uit de voeten. Raak een reekits nooit aan. Eens het jouw geur heeft, wordt het verstoten door de moeder. Om te voorkomen dat je hond een reetje vindt, hou je hem best aan de leiband - zeker tijdens het broedseizoen. 
 
Heeft er toch iemand het aangeraakt of heeft je hond eraan gesnuffeld, leg het jong dan terug op exact dezelfde plek en wrijf het dier in met gras en bosgrond. Zo camoufleer je de vreemde geur en zal de moeder waarschijnlijk niks merken. 
 

Wanneer moet je wel ingrijpen? 

Een jonge ree heeft alleen hulp nodig in volgende gevallen: 
  • het is gekwetst
  • het zit vol vliegen
  • het stinkt
  • het is in acuut gevaar
  • het heeft geen moeder meer 
Vind je een reekalfje dat hulp nodig heeft, contacteer dan het dichtstbijzijnde natuurhulpcentrum voor verdere instructies. Onderneem zelf geen actie om overbodige stress te voorkomen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen