Naast wandelingen, zijn er nog zo veel zaken die je kan doen om jouw hond zijn dagelijkse beweging te geven. Hier vind je enkele mogelijkheden!

Ja. Het kan natuurlijk zijn dat voor jouw hond zijn dagelijkse wandelingen volstaan om hem gelukkig te houden. De meeste honden zijn echter gebaat bij wat sportieve en intellectuele prikkeling. Naast dingen die je thuis kunt doen (voederpuzzels, snuffelmatten, denkspelletjes), bestaan er ook een hele hoop hondensporten. Zit er misschien iets tussen voor jouw hond?

De keuze is heel uitgebreid. We noemen er hier een paar:
 

  • Apporteersport: de hond haalt een voorwerp en brengt het terug naar het baasje.
  • Gehoorzaamheid (Obedience): een rustige sport, waarbij je hond allerlei oefeningen uitvoert.
  • Behendigheid (Agility): een populaire en actieve sport, waarbij je hond over allerlei hindernissen of door tunnels rent. De bedoeling is om samen het parcours zo snel mogelijk af te leggen.
  • Flyball: hierbij maken vier honden deel uit van een estafetteteam. Ze nemen het op tegen een ander team. Elke hond probeert zo snel mogelijk over vier hordes te springen naar het Flyball-apparaat. Als de hond met zijn poot de pedaal van het apparaat indrukt, gooit het apparaat er een bal uit. Die zal de hond zo snel mogelijk vangen en terugbrengen, over de hordes.
  • Canicross: een sport voor uiterst sportieve baasjes én honden. Hierbij ga je hardlopen. De hond wordt met een speciaal tuig met een elastische band aan het middel van het baasje vastgemaakt. De hond loopt vooruit en trekt het baasje.
  • Jacht: hierbij mogen honden (samen met hun baasjes) apporteren over land of water, een zweetspoor volgen, enzovoort.
  • Schapen drijven: hierbij verplaatsen honden (meestal schaapshonden zoals border collies of Shetland sheepdogs) verschillende groepen schapen of loopeenden of proberen ze ze van elkaar te scheiden.
  • Sledehondensport: hierbij trekken honden een kar of slee. Er zijn verschillende wedstrijdcategorieën, waarbij de afstand varieert. De sport is populair bij onder andere de Siberische husky. Let wel: in België mag niet elke hond trekken.

Check altijd even bij je lokale vereniging of dierenarts of jouw hond geschikt is voor een bepaalde sport!

Aanbevolen artikelen