Behalve de nodige wandelingen, zijn er nog veel sporten die je kan ondernemen om jouw hond zijn dagelijkse beweging (en mentale uitdaging) te geven. In onderstaande lijst sommen we alvast enkele mogelijkheden op! 

Voor veel honden zijn enkele fikse wandelingen per week - liefst met losloopmomenten - voldoende om voldaan door het leven te gaan. Toch zijn zelfs de rustigste honden gebaat bij enige sportieve en intellectuele uitdaging. Naast dingen die je thuis kunt doen (voederpuzzels, snuffelmatten, denkspelletjes), bestaan er ook een hele hoop hondensporten. Zit er misschien iets tussen voor jou en jouw hond?

De keuze aan hondensporten is erg uitgebreid en jaarlijks worden nog nieuwe hondensporten ontwikkeld. Hier lijsten we enkele populaire sporten op: 
  

 • Gehoorzaamheid (obedience): een rustige, maar secure sport, waarbij je hond allerlei oefeningen correct moet uitvoeren wanneer hij daar om gevraagd wordt.
   
 • Behendigheid (agility): een populaire en actieve sport, waarbij je hond over allerlei hindernissen of door tunnels rent volgens jouw aanwijzingen. De bedoeling is om samen het parcours zo snel mogelijk af te leggen.
   
 • Flyball: hierbij maken vier honden deel uit van een estafetteteam. Elke hond probeert zo snel mogelijk over vier hordes te springen naar het flyball-apparaat. Als de hond met zijn poot de pedaal van het apparaat indrukt, wordt een bal opgegooid. De hond moet die zo snel mogelijk vangen en terugbrengen waarbij hij opnieuw over de hordes springt.
   
 • Canicross: een sport voor uiterst sportieve baasjes én honden. De hond wordt met een speciaal tuig met een elastische band aan het middel van het baasje vastgemaakt en samen lopen ze zo snel mogelijk een bepaald parcours af. Omdat de hond zijn eigenaar vooruit trekt, worden bij deze sport hoge loopsnelheden behaald.
   
 • Jacht: bij deze discipline zoeken honden naar wild, wijzen ze het aan, stoten ze het op en/of brengen ze het terug naar hun eigenaar. De honden moeten erg gehard zijn omdat ze vaak door ruw terrein of over water werken. .
   
 • Schapen drijven: hierbij verplaatsen herdershonden een groep schapen of proberen ze enkele schapen af te zonderen van de kudde. 
    
 • Sledehondensport: hierbij trekken honden een kar of slee. Er zijn verschillende wedstrijdcategorieën, waarbij de afstand varieert. De sport is populair bij onder andere de Siberische husky. Let wel: in België mag niet elke hond trekken.

Check altijd even bij je lokale vereniging of dierenarts of jouw hond geschikt is voor een bepaalde sport. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen