De Siberische husky kan tegen een stootje. Regen, wind en extreem koude temperaturen: met zijn natuurlijke winterjas is hij perfect beschermd tegen barre weersomstandigheden Waar deze hond het moeilijker mee heeft? Alleen zijn, tropische temperaturen en een leven zonder actie! De Siberische husky is een sledehond in hart en nieren. Zijn dag is pas goed als hij minstens 1,5 uur gerend heeft. Omwille van zijn sterke jachtinstinct is het niet makkelijk om de husky te laten loslopen. Best laat je hem dus steeds aangelijnd uit, anders kiest hij gegarandeerd het hazenpad. Maar … verwacht niet van een husky dat hij gehoorzaam naast je been zal wandelen. Enige uitweg: trekken maar! Dit hondenras is dan ook uitermate geschikt voor extreme hondensporten zoals mushing en andere uitlaatkleppen die bestaan uit rennen en trekken.
 

Oorsprong – waar komt de Siberische husky vandaan?

De Siberische husky is oorspronkelijk van Aziatische afkomst. Het Tsjoektsji volk, een nomadische stam uit Siberië, ontwikkelde dit ras als sledehond om in de meest extreme omstandigheden op groot en snel wild te kunnen jagen. Ook nu nog is de Siberische husky enorm populair als sledehond omwille van zijn uitstekende uithoudingsvermogen en goed richtingsgevoel. Omwille van die kwaliteiten werd het ras vanaf begin 20e eeuw via Alaska ingevoerd in de Verenigde Staten. In Alaska wonnen ze aan veel belang als sledehond tijdens de difterie-epidemie in 1925. Ze werden ingezet om medicijnen voor deze ernstige ziekte te vervoeren naar onherbergzaam gebied omdat vliegtuigen niet konden opstijgen. Deze ‘serumrace’ maakte het hondenras wereldberoemd. 
 
In 1930 werd het ras door de Amerikaanse Kennel Club erkend. Tegenwoordig winnen deze honden ook aan populariteit als gezinshond omwille van hun oer-uiterlijk, hoewel ze meestal niet goed aarden in een doorsnee gezin. Husky’s zijn vriendelijk van karakter, maar hun onstilbare bewegingsdrang in combinatie met hun eigenwijze levensvisie, maakt van hen geen hondenras voor dummies. Ben je echter zo iemand die dag in dag uit, door weer en wind fietst, rent, zwemt en klimt, dan zal een husky graag met jou het avontuur aangaan. 
 
 

Uiterlijk -  hoe herken je een Siberische husky?

De Siberische Husky is makkelijk te herkennen aan zijn atletische bouw en dikke vacht. Deze krachtige hond kan door zijn dikke natuurlijke jas temperaturen trotseren tot min 60 graden celsius. Het enige probleem? De Siberische husky kan zijn ‘jas’ niet uittrekken. Een zomerse hittegolf is dan ook de hel voor deze hond. Zijn dubbele vacht bestaat uit een onder -en bovenvacht. De ondervacht is lekker zacht en meestal wit. De bovenvacht voelt daarentegen wat ruwer aan en kent een prachtig patroon op de rug. Verschillende kleuren zijn toegestaan: wit met grijs, volledig zwart, volledig wit, rood en dat al dan met een masker of aftekeningen. De ogen van de Siberische husky zijn doorgaans blauw of amberkleurig. De hond heeft middelgrote oren die dicht tegen elkaar staan. In vergelijking met andere rassen heeft de husky kleine poten, waardoor minder lichaamswarmte verloren gaat via de voetzolen. Perfect voor een leven in de sneeuw! 
Twee Siberische husky's zitten in de sneeuw.
Temperaturen tot min 60 graden celsius zijn geen probleem voor de Siberische husky 
 

Grootte en gewicht -  hoe groot en zwaar wordt een Siberische husky? 

De Siberische husky weegt tussen de 16 en 28 kilogram - reuen wegen meer dan teven. Hij heeft een schofthoogte – dat is de hoogte van de schouders van de hond als die volledig rechtop staat tot de grond – tussen de 50 en 60 centimeter. De Siberische husky is een ijzersterk ras en kan tot negen keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken. 
 
 

Karakter en opvoeding – De Siberische husky heeft een groot uithoudingsvermogen 

De Siberische husky heeft een erg groot uithoudingsvermogen. Dat is ook niet onbegrijpelijk: de meeste dieren worden nog steeds gefokt voor dezelfde eigenschappen die van hen goede sledehonden maken: een goede conditie, sterke spieren, een sober eetpatroon en het ultieme groepsgevoel. Wanneer ze als huisdier worden gehouden, maken de Siberische husky’s liefst deel uit van een zeer actief en beweeglijk gezin. Husky’s vertonen vaker dan gemiddeld probleemgedrag zoals slopen en huilen, een rechtstreeks gevolg van een gebrek aan beweging. Bezint dus eer ge begint! Alleen door deze hond dagelijks minstens 1,5 uur te laten rennen, zal hij zich min of meer voldaan voelen. Hou er bij dat rennen rekening mee dat deze oerhond nog steeds een jachtinstinct met zich meedraagt om U tegen te zeggen. Een husky gehoorzaam laten loslopen, lukt meestal niet, dus hou je hem best aan de leiband. Het komt er dus op aan een sport te vinden waarbij de husky aangelijnd kan rennen, zoals de sledesport, fietsen, steppen, canicrossen enzovoort. 
 
Drie Siberische husky's trekken een slee in de sneeuw.
De husky komt het meest tot zijn recht voor een slee 
De sledesport is een groepssport en de meeste Siberische husky’s kunnen het dan ook prima vinden met andere honden. Ook met mensen leven zij doorgaans op goede voet samen en t.o.v. kinderen gedragen ze zich tolerant. Omwille van hun intense jachtinstinct zijn husky’s minder geschikt om samen te leven met andere, kleine diersoorten zoals katten, konijnen en kippen. Wanneer ze er van kleins af mee in contact komen, kan het echter wel goed gaan. 
 
Husky’s zijn nooit gefokt om het goed te doen in de gehoorzaamheid en het is dan ook een flinke klus om hen de basiscommando’s aan te leren. Met zachte, doch consequente hand heb je het meeste kans op succes, maar een slaafse opvolging van je vragen zal je met dit hondenras quasi nooit kunnen verkrijgen. De drang om te rennen zal immers altijd groter zijn dan zijn will to please. De husky staat ook bekend om het ‘trekken aan de leiband’, een bedenkelijke kwaliteit die menig husky-eigenaar grijze haren bezorgt. Toch is dat exact waar deze hond voor gefokt is, het is dan ook niet eerlijk te verwachten van dit type hond dat hij zich netjes naast jouw been gaat bewegen. 
 
Houd er steeds rekening mee dat een Siberische husky geen fan is van de warmte. Hij heeft steeds een dikke winterjas aan, waardoor hij niet makkelijk met hitte kan omgaan. De enige keer dat je zijn wandeling eens mag overslaan, is dus wanneer het té warm is voor je husky. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Siberische husky nodig?

De Siberische husky kent twee keer per jaar een ruiperiode van ongeveer drie weken. Dan moet je de stofzuiger iets vaker boven halen, want doorheen je huis zal je plukken huskyhaar kunnen spotten. Daarnaast moet je ook tijd maken voor de standaardverzorging: 
   
  • Één à tweemaal borstelen per week 
   
  • Oren reinigen indien nodig (nooit met een oorstokje in de oorschelp van de hond gaan!) 
 
  • De husky moet zelden in bad (tenzij hij natuurlijk echt erg vuil is), want deze hond houdt zichzelf makkelijk schoon
 

De husky is een sober hondenras dat over het algemeen minder voeding nodig heeft dan een ander hondenras van dezelfde grootte. Maar als hij een actief leven leidt, zoals het een husky betaamt, zal je zijn dieet toch aan zijn bewegingsgraad moeten aanpassen. Let steeds op dat je hem niet te veel eten geeft, want de Siberische husky is vatbaar voor overgewicht. Raadpleeg je dierenarts als je hulp nodig hebt bij het bepalen van een goed eetpatroon voor je husky.  
 
Een Siberische husky zit met een snack in zijn mond
Pas het eetpatroon van je Siberische husky aan aan zijn grootte, activiteitsgraad, leeftijd...

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Siberische husky vatbaar?

Een Siberische husky die gefokt is met de juiste medische testen is over het algemeen gezonder dan wanneer dat niet gebeurt. Toch zijn er enkele erfelijke aandoeningen waarmee een Siberische husky kan kampen: 
 
  • Heupdysplasie: Bij deze aandoening vormt het heupgewricht zich op een abnormale manier waardoor de onderdelen niet goed op elkaar passen. Geef pups een voeding waarvan ze niet té snel groeien en verbied hen om trappen te lopen of in en uit de zetel te springen om de prognose te verbeteren. 
 
  • Hypothyreoïdie: Dit is een moeilijk woord voor een ‘trage schildklier’. Bij deze aandoening is er een tekort aan schildklierhormonen (T4). Enkele symptomen zijn sloomheid, haaruitval, gewichtstoename, droevige uitdrukking…
 
  • Oogproblemen: De Siberische husky kan last krijgen van enkele oogkwaaltjes zoals progressieve retina atrofie: Deze term beslaat een groep oogziekten waarbij de functie van het netvlies sterk achteruit gaat. In het slechtste geval kan het tot blindheid bij de hond leiden. Maar ook glaucoom (het oog raakt beschadigd doordat er te veel druk is in het oog)  en staar (ook wel cataract waarbij de ooglens troebel wordt) komen vaak voor. 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Siberische husky?

Ben jij een musher in hart en nieren op zoek naar een (of twee, of drie) sledemaatjes? En neem je het vriendelijke karakter van de Siberische husky er wat graag bij? Dan kan je nu op zoek naar een hond van je dromen. Ga op zoek naar betrouwbare fokker die gezondheid en werkkwaliteit vooropstelt. Een goede fokker kan zonder problemen al jouw ijzersterke vragen beantwoorden, maar legt ook jou als gloednieuwe husky-eigenaar op de rooster. Stel vragen over de gezondheid (zijn de ouders getest, hoe doen ze het in de sport, hoe oud werden de grootouders …) en kijk goed rond. In welke omgeving is je toekomstige Siberische husky opgegroeid? Is het er proper en ruim? Vraag ook zeker of je de ouderdieren mag ontmoeten. Zo kom je namelijk nog meer te weten over je nieuwe huisgenoot. 
 
Misschien zie je het wel zitten om ook eens een kijkje te nemen bij een herplaatsingsorganisatie of in het asiel. Ook daar zitten geregeld Siberische husky’s (en een heleboel andere leuke honden) te wachten op een gouden mandje. Het grote voordeel? De medewerkers kennen hun pappenheimers en kunnen je helpen bij het vinden van een karakter dat écht bij je past.  
 
 

Nog meer hondenrassen met een dikke vacht:  

Samojeed: Wanneer je de samojeed ziet, krijg je ongetwijfeld de neiging om hem te knuffelen door zijn pluizige look. Maar die dikke vacht heeft wel veel verzorging nodig. Er kan namelijk vuil in zijn haren vastzitten. In tegenstelling tot de Siberische husky is de samojeed meer geschikt voor standaard hondensporten. 
 
Newfoundlander: De Newfoundlander ziet er niet alleen lief en schattig uit door zijn dikke vacht, hij is nu eenmaal een echte schat van een hond. Hoewel dit ras ook van spelen houdt, is de newfy minder veeleisend qua beweging dan de Siberische husky. 
 
Zwitserse witte herdershond: Deze hond heeft een spierwitte, dikke natuurlijke jas die goede verzorging behoeft. Net als de Siberische husky is de Zwitserse witte herdershond een erg actief en sportief ras, maar hij leert erg makkelijk bij en heeft een minder sterk jachtinstinct. 

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen