We weten allemaal dat onze dieren behoorlijk wat kabaal kunnen maken, maar hoe luid zijn onze huisdieren nu precies? De decibels worden hier voor jou opgesomd! 
Raad je mee?
 

Honden 

En blaffende hond bijt misschien niet, maar kan tot wel 90 dB produceren! Dat is ongeveer even luid als het gegil van een kind of een jazz concert. Maar er zijn ook honden die daar nog een schepje bovenop doen. De luidste blaf ter wereld werd geproduceerd door Golden Retriever Charlie. Met zijn 113,1 dB verpulverde hij gemakkelijk het oude record!
 

Katten

Het gespin van een kat kan ons helemaal tot rust brengen en is gemiddeld 25 dB luid. Dat komt overeen met het geruis van de wind of het opwaaien van bladeren. Wat een heerlijk zacht geluid! 
 
Sommige katten spinnen net een tikkeltje luider. Zo is er bijvoorbeeld de kat Bluey die tot 93 dB luid kan spinnen! De kat is slechthorend, wat een verklaring kan zijn voor het feit dat ze zo luid spint. Luister hier naar haar mooie spinsels!
 

Kippen en hanen

Word je gek van het gekakel van je kippen? Of van die van je buren? Wel, ze maken nauwelijks meer lawaai dan ons. Een kip produceert zo’n 60 dB, dat is ongeveer evenveel als de mens die een gesprek voert. Een haan doet daar graag een schepje bovenop en weet met zijn 130 dB alle kippen onder tafel te kraaien. 
 

Parkieten en papegaaien

Wie parkieten in huis heeft, weet dat deze vogels graag wat kabaal maken. Hoeveel dat precies is, hangt af van de soort. Zo haalt een valkparkiet tussen de 60 en 80 dB. Hij staat dan ook, net als de grasparkiet en de kanarie, bekend als een stille vogel. Wie niet onder deze categorie valt, is de papegaai. Hij is graag luid en praat er op los!
De papegaai heeft een grote mond
De papegaai heeft een grote mond

Vissen

Vissen kennen we als stille diertjes, maar ze kunnen ook behoorlijk luid zijn! De zogenaamde ‘Golf Corvina’ vissen zijn de luidste vissen op deze planeet, luider dan een kettingzaag! Samen produceren ze zo’n 202 dB en kunnen ze ons gehoor flink aantasten. Onderschat dus nooit het geluid van vissen, ze zijn wel degelijk hoorbaar! Hun geluid klinkt als een mix van gegrom en gekwetter.  
 

Paarden

Het briest, het blaast, het hinnikt, maar een paard is over het algemeen vrij rustig en stil. Hij produceert dan ook gemiddeld slechts 38 dB. Maar let op, hinniken is behoorlijk luid!
 

Koeien

Een loeiende koe, best luid toch? Hoeveel decibels produceert dit diertje? Waag je een gok? Wel, ongeveer 50 dB! Dat is evenveel als een auto die langsrijdt of een koelkast die aanslaat. 
 

Ezels

Tot slot, het balken van de ezel. Je hoort het van meters ver, maar hoe luid is hij nu precies? 80 dB luid! Wist je dat het gebalk van de ezel gebruikt wordt in films zoals Jurassic Park? Ja hoor, het geluid van de brachiosaurus is eigenlijk een balkende ezel!  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen