Voor je hond is het altijd happy hour als je zijn voerbak vult. Naast gezonde en evenwichtige voeding zorg je ook best voor een geschikte voer- en drinkbak. Enkele tips!
 

Veilig materiaal

Voer- en drinkbakken zijn er in verschillende materialen, met elk hun voor- en nadelen.
  
 • Keramiek
  Een keramieken bak is stevig en blijft op zijn plaats staan, ook als je hond veel wiebelt. Hij is bovendien ‘poetsvriendelijk’, maar kan wel stukvallen.
   
 • Plastic
  In een plastic bak komen sneller krassen, waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Bovendien kan je hond op het plastic gaan kauwen. Een dagelijkse schoonmaakronde is dus aangeraden!
   
 • Roestvrij staal
  Bakken in roestvrij staal (RVS) zijn dan misschien iets minder gevarieerd, maar roesten niet en houden bacterievorming tegen. Daarnaast zijn ze makkelijk schoon te krijgen, bijvoorbeeld in de afwasmachine.
   
 • Siliconen
  Een echte trend zijn siliconen bakken: ze zijn duurzaam, niet giftig, hittebestendig en makkelijk schoon te maken. Door het flexibel materiaal, vaak zelfs opvouwbaar, kan deze soort voerbak overal met je mee.
 
  

Grootte van bak en dier

De ene hond is de ander niet. Zo zal een Deense dog meer hebben aan een gigabak dan een chihuahua. Omdat een hond meerdere porties per dag krijgt, hoeft de voerbak niet reusachtig te zijn. Een waterbak is doorgaans groter dan een voerbak, aangezien water onbeperkt aanwezig moet zijn.
 
 

Comfort staat hoog aangeschreven

Je hond vindt het prettig als zijn eet- en drinkbak op rughoogte staan. Vooral oudere viervoeters zijn hierbij gebaat, omdat rug-, nek- en gewrichtspijn zo vermeden kunnen worden. Plaats de bak in een verhoging of verstelbare standaard, waar je hem ook gemakkelijk terug uithaalt.
Je hond vindt het prettig als zijn eet- en drinkbak op rughoogte staan
Plaats de bak in een verhoging of verstelbare standaard

Anti-slip

Verschuift de voerplaats wel eens wanneer je hond gretig aan het knabbelen is? Lijkt je huis soms een oase aan water of hondenbrokken? Dan is een anti-sliplaag aan de onderkant van de bak geen slecht idee.
 
 

Wees eens creatief

Hoe gek dit ook klinkt, een hond werkt graag voor zijn eten. In de natuur krijgen de viervoeters hun maaltijden ook niet voor hun neus geserveerd! Stop eens wat korrels in een speelballetje of strooi wat brokjes over de grond. Je hond wordt mentaal uitgedaagd en blijft lekker actief.
 
 

Custom-made

Wist je dat er speciale drinkbakken bestaan voor honden met lange oren, zoals cockerspaniëls? Deze bakken zijn zo gevormd dat hun hondenoren er niet in gaan hangen. Voor mollige viervoeters bestaan er dan weer anti-schrokbakken, om braken, verslikken, een opgeblazen buik en overgewicht tegen te gaan.

Heb je de geschikte voerbak op de kop getikt? Zorg er dan zeker voor dat deze ingrediënten er niet in belanden.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen