Is jouw kat gezond, weegt ze meer dan 4 kg en is de dierenarts haar beste vriend? Misschien kan ze levens redden! Net zoals dat bij mensen het geval is, is er ook een tekort aan katten als bloeddonor. Lees snel verder en ontdek of jouw kat in aanmerking komt en hoe je je kandidaat kan stellen. 

Waarom is er nood aan bloeddonerende katten? 

Dieren maken steeds vaker deel uit van de familie en dat betekent dat huisdiereigenaars er alles aan doen om hun oogappel gezond te houden. Maar soms slaat het noodlot toe. Dan staat een team specialisten klaar om je kat weer op te lappen en soms hoort daar een bloedtransfusie bij. Dat kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn na een ongeval of operatie, het eten van rattenvergif, een gescheurde milt, bloedarmoede of een auto-immuunziekte. 
 
Gelukkig zijn er meevoelende katteneigenaars die het engagement aangaan om regelmatig bloed te doneren. Ze doen dat om de drie maanden, maar toch is er nog steeds een tekort aan kattenbloed. Daarom zoekt de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent continu naar nieuwe kandidaten om zoveel mogelijk kattenlevens te redden. 
 

Komt jouw kat in aanmerking om bloed te geven? 

Alleen gezonde, volwassen katten met een leeftijd van 1 tot 10 jaar komen in aanmerking als bloeddonor. Bovendien moet je kat meer dan 4 kilogram wegen, zodat men voldoende bloed kan afnemen. Je kat is gezond en neemt dus zelf geen geneesmiddelen, wordt nauwgezet behandeld tegen teken en vlooien en kreeg zelf nooit donorbloed toegediend. Tenslotte worden katten die mee op vakantie gaan naar het zuiden uitgesloten om bloed te geven omdat ze drager kunnen zijn van bepaalde bloedparasieten. Voldoet je kat aan alle voorwaarden en wil ze graag een held op vier poten worden? Hier kan je je aanmelden
 

Hoe gaat een bloeddonatie door katten in zijn werk? 

Je kat mag om de drie maanden bloed geven en wordt vooraf grondig onderzocht. Het bloed wordt gedurende 10 à 15 minuten getapt uit een groot bloedvat in de hals. Tijdens het bloed geven moet je kat perfect stil blijven liggen, daarom krijgt ze een lichte sedatie. Er wordt ongeveer 50 ml bloed afgenomen, daar ondervindt je kat achteraf geen last van. Gedurende de hele procedure mag je als eigenaar bij je kat blijven. 
 

Wat krijg je ervoor terug? 

In ruil voor haar heldendaad wordt de gezondheid van je kat volledig gratis nauwgezet opgevolgd. Als bedankje krijgt ze na elke gift ook een grote zak kattenvoeding. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jouw kat écht kattenlevens redt! 
 
PS Wist je dat ook honden bloed kunnen geven? 

Aanbevolen artikelen