Is jouw hond gezond, weegt hij meer dan 25 kg en is de dierenarts zijn beste vriend? Misschien kan hij levens redden! Net zoals dat bij mensen het geval is, is er ook een tekort aan hondse bloeddonoren. Lees snel verder en ontdek of jouw hond in aanmerking komt en hoe je je kandidaat kan stellen. 

Waarom is er nood aan bloeddonerende honden? 

Dieren maken steeds vaker deel uit van de familie en dat betekent dat huisdiereigenaars er alles aan doen om hun oogappel gezond te houden. Maar soms slaat het noodlot toe. Dan staat een team specialisten klaar om je hond weer op te lappen en soms hoort daar een bloedtransfusie bij. Dat kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn na een ongeval of operatie, het eten van rattenvergif, een gescheurde milt, bloedarmoede of een auto-immuunziekte. 
 
Gelukkig zijn er meevoelende hondeneigenaars die het engagement aangaan om regelmatig bloed te doneren. Ze doen dat om de drie maanden, maar toch is er nog steeds een tekort aan hondenbloed. Daarom zoekt de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent continu naar nieuwe kandidaten om zoveel mogelijk hondenlevens te redden. 
 

Komt jouw hond in aanmerking om bloed te geven? 

Alleen gezonde, volwassen honden met een leeftijd van 1 tot 10 jaar komen in aanmerking als bloeddonor. Bovendien moet je hond meer dan 25 kilogram wegen, zodat men voldoende bloed kan afnemen. Je hond is gezond en neemt dus zelf geen geneesmiddelen, wordt nauwgezet behandeld tegen teken en vlooien en kreeg zelf nooit donorbloed toegediend. Tenslotte worden honden die mee op vakantie gaan naar het zuiden uitgesloten om bloed te geven omdat ze drager kunnen zijn van bepaalde bloedparasieten. Voldoet je hond aan alle voorwaarden en wil hij graag een held op vier poten worden? Hier kan je je aanmelden! 
Het bloed van een donorhond wordt afgetapt
Het bloed wordt via de hals gedoneerd 

Hoe gaat een bloeddonatie door honden in zijn werk? 

Je hond mag om de drie maanden bloed geven en wordt vooraf grondig onderzocht. Het bloed wordt gedurende 10 à 15 minuten getapt uit een groot bloedvat in de hals. Tijdens het bloed geven moet je hond perfect stil blijven liggen, sommige honden krijgen daarom een lichte sedatie. Er wordt iets minder dan een halve liter bloed afgenomen, daar ondervindt je hond achteraf geen last van. Gedurende de hele procedure mag je als eigenaar bij je hond blijven. 
 

Wat krijg je ervoor terug? 

In ruil voor zijn heldendaad wordt de gezondheid van je hond volledig gratis nauwgezet opgevolgd. Als bedankje krijgt hij na elke gift ook een grote zak hondenvoeding. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jouw hond écht hondenlevens redt! 
 
PS Wist je dat ook katten bloed kunnen geven? 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen