Op sociale media circuleert momenteel een alarmerend bericht over gechipte honden. Door de GDPR-wetgeving rond privacy kunnen sommige instanties (zoals de politie) vanaf mei het adres van een gechipte hond niet meer terugvinden. Wat is er precies aan de hand? En wat moet je doen om te voorkomen dat jouw hond de weg naar huis niet meer terugvindt? 

Honden chippen: hoe was de situatie vroeger? 

Sinds 1998 is elke hond in België verplicht gechipt. De chip wordt geplaatst door een dierenarts, die de gegevens doorgeeft aan een centrale databank. Daarin wordt elk uniek chipnummer gekoppeld aan een hond die het nummer zijn leven lang behoudt. Bij elke hond hoort ook een eigenaar, maar die kan wijzigen tijdens het leven van de viervoeter. Dan moeten de gegevens in de database aangepast worden. 
 
Tot op heden is de eigenaar zelf verantwoordelijk om zijn gegevens aan te passen wanneer hij bijvoorbeeld verhuist. En dat is jammer, want daar denk je niet altijd aan in het heetst van de verhuisstrijd. De gevolgen zijn groot, wanneer je hond per ongeluk ontsnapt, verloren loopt of wegloopt bij een ongeval. Één op de vijf gevonden huisdieren moet op zoek naar een nieuw baasje omdat de gegevens op de chip niet kloppen! Hoog tijd dus dat daar iets aan gedaan wordt. 
 

Eerst het goede nieuws: rijksregister is altijd up-to-date

Daarom kan je vanaf nu je rijksregisternummer koppelen aan de chip van je hond (voor nieuwe honden gebeurt dat al sinds 2020). En dat is écht goed nieuws, want in het rijksregister staan altijd je meest recente adresgegevens genoteerd. Wanneer je je verhuis vergeet door te geven aan dogID, kan men via je rijksregisternummer toch achterhalen waar je op elk moment woont. 
Verloren gelopen hond zit op bosweg

Privacy-wet beschermt jouw gegevens

Het enige probleem is dat de gegevens uit het rijksregister niet zomaar bekend mogen worden gemaakt. Enkel bevoegde personen, zoals dierenartsen en de gewestelijke dienst Dierenwelzijn, zullen die gegevens kunnen inkijken wanneer ze ingelogd zijn met hun eigen identiteitskaart. De lokale politie en andere gemeentelijke diensten hebben die bevoegdheid niet. 
 
Ook de vele vrijwilligersorganisaties die zich het lot van verloren gelopen dieren aantrekken, zullen geen toegang meer krijgen tot die belangrijke informatie. En zelfs wanneer je een gevonden dier aanmeldt bij een dierenartsenpraktijk in je buurt, bestaat de kans dat de dierenartsassistente je niet kan verder helpen omdat de bevoegde dierenarts op huisbezoek is. Daarom wordt het vanaf mei moeilijker om snel een dier weer aan zijn eigenaar te koppelen, tenzij je uitdrukkelijk toestemming geeft om de gegevens van je hond openbaar te maken. 
 

Hoe maak je de gegevens van je hond openbaar? 

Dat kan eenvoudig via de website van dogID. Geef het chipnummer van je hond in (dat vind je in zijn paspoort onder de barcode die op de sticker bij ‘identificatie’ staat) en druk op ‘zoek jouw hond’. Via ‘meer acties’ kan je je rijksregisternummer koppelen aan de chip van je hond. Daarvoor heb je je elektronische identiteitskaart, je pincode en een eID-kaartlezer nodig. Wanneer je rijksregister gekoppeld is, moet je alleen nog het vakje ‘publiek’ aanvinken zodat iedereen met een chiplezer je gegevens kan raadplegen. Indien bovenstaande procedure klinkt als vervelend geblaf in je oren, kan je dierenarts de registratie in orde brengen. 
 

Kan iedereen nu zomaar mijn adres online vinden? 

Gelukkig niet! Je gegevens zitten in de database, maar alleen mensen die het chipnummer van je hond hebben, krijgen toegang tot jouw gegevens. En dat is meestal alleen je dierenarts. Soms moet je ook je chipnummer opgeven wanneer je deelneemt aan wedstrijden of shows, maar die organisaties vragen meestal sowieso ook je adres- en contactgegevens. Het belangrijkste is: wanneer je hond vermist raakt en iemand laat zijn chip uitlezen, krijgt die meteen alle informatie om de hond zo snel mogelijk bij jou terug te brengen. 
 

Heb je ook een kat? 

Katten worden pas sinds 2017 verplicht gechipt in ons land en worden standaard gekoppeld aan het rijksregister van hun eigenaar. Bij hen volstaat het om het vakje ‘publiek blijven’ aan te vinken. Meer informatie over de impact van de GDPR-regeling op vermist katten, kan je hier nalezen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen