In België en Nederland is het verplicht om je hond te laten chippen. En dat is maar goed ook! Een chip is eigenlijk een klein, elektronisch paspoort dat je hond zijn hele leven op zak heeft. Of beter: onder de huid heeft. Op die manier kan je hond altijd en overal herkend worden, op voorwaarde dat jij je gegevens beschikbaar stelt (lees hier hoe je dat doet) én up-to-date houdt. Zo kan elke dierenarts, elk asiel en de lokale politie de chip aflezen en zo de gegevens van hond en baasje achterhalen. 

 

Hoe ziet zo’n chip eruit? 

Een chip is een minuscuul buisje ter grootte van een rijstkorrel. In die chip zitten een kleine antenne en een unieke, vijftiencijferige code. Zo heeft iedere hond zijn eigen code, die gekoppeld is aan jouw gegevens. 
 

Is je hond verdwaald, dan zal een vinder jou dankzij de chip kunnen bellen en jullie herenigen. Denk eraan: enkel je kat eenmalig laten chippen, is niet genoeg. Je moet de chip ook registreren en je contactgegevens up-to-date houden. Zorg er dus voor dat je elke verhuizing of verandering van telefoonnummer doorgeeft!  Je dierenarts kan je hierbij helpen.
 
Een chip wordt afgelezen op enkele centimeters afstand. Je kunt er je hond niet mee traceren. Daarvoor bestaan tegenwoordig wel apparaatjes, trackers genaamd, die je aan de halsband van je hond kunt bevestigen.
 
 

Hoe werkt een tracker?

De meeste modellen werken in een straal van een paar kilometer, terwijl de duurdere een ingebouwde gps en simkaart hebben zodat je ook op grotere afstand weet waar je viervoeter uithangt. In tegenstelling tot een chip moeten trackers regelmatig worden opgeladen. 
 
 

Waarom is het zo belangrijk dat mijn hond gechipt wordt?

Een chip is een must voor iedereen die wel eens met zijn hondje op pad gaat, zelfs wanneer je je hond nooit los laat lopen. Het is immers verplicht en bovendien superhandig wanneer je hond toch eens zou losbreken, bijvoorbeeld bij een auto-ongeval of wanneer de leiband breekt. 
 
Veel dierenambulances, autoriteiten en artsen gebruiken dit afleesapparaat bij verdwaalde honden. De chipinformatie is opgeslagen in een centrale database, waardoor men de eigenaar snel kan opsporen. Dan is het wel belangrijk dat je gegevens openbaar gemaakt zijn, want standaard is dat omwille van de privacy-wetgeving niet zo. Dat je je gegevens openbaar maakt, wil overigens niet zeggen dat iedereen zomaar je adres kan vinden. Alleen de vinders van je hond kunnen zijn unieke code aflezen en zo op zoek gaan naar je telefoonnummer en andere gegevens. Lees hier op welke manier je je gegevens kan wijzigen.
 
Nog een leuk weetje: er bestaan voederbakken die de chip van je hond kunnen lezen. Zo krijgt elke hond de juiste voeding.
 
 

Wat gebeurt er na het chippen?

Degene die je hond heeft geïdentificeerd stuurt alle papieren op voor registratie. Binnen de drie weken krijg je dan een document in de brievenbus dat bewijst dat je hond is geregistreerd. Bewaar het zorgvuldig, want het is de identiteitskaart van je hond! En nogmaals: niet vergeten om je adreswijziging door te geven na een verhuis.
 
 
Wil je meer weten over het chippen van een kat? Klik dan hier.

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen