Sommige mensen vullen hun sociale media met kiekjes van hun Pinterest-waardig interieur, hun blinkende bolide of hun schattig nageslacht, maar jij als pet parent weet wel beter. Hoe meer selfies met je huisdier, hoe beter! Alleen … hoe krijg je je hond, kat, hamster of kanarie zo ver dat ze met jou op de foto willen én zich dan ook nog eens van hun meest fotogenieke kant laten zien? Met deze handleiding scoor je gegarandeerd de meeste likes!

Een voorbereid fotograaf is er twee waard

Fotografen zeggen weleens dat kinderen en dieren het lastigst vast te leggen zijn op de gevoelige plaat. En dat is niet gelogen. Je huisdier laten stilzitten op commando lukt misschien nog als je een picobello afgerichte border collie hebt, maar de gemiddelde huiskat heeft het meestal niet begrepen op georkestreerde fotosessies. Met deze tips ben je goed voorbereid en hoef je het geduld van je huisdier niet op de proef te stellen.
 
  • Zorg dat je huisdier rustig is. Als je eerst even een ommetje maakt met je hond, je paard flink laat draven of een speelsessie met je kat houdt, raken ze hun overtollige energie kwijt en kunnen ze beter stilzitten of -staan om naar het vogeltje te kijken. Maak gebruik van dat (korte) moment waarop je huisdier nog even zit uit te blazen na de actie om een paar onbewogen selfies te schieten. Ook net na een dutje kan je vaak je slag slaan – met een schattige net-uit-bed-look als extraatje.
     
  • Laat ’m kennismaken met je smartphone. De meeste dieren vinden dat rechthoekig stukje spitstechnologie best interessant, maar soms ook bedreigend. Zeker als er plots een schermpje aan floept waar allerlei flitsende bewegingen op te zien zijn. Laat je huisdier dus uitgebreid snuffelen aan je telefoon en zet het schermpje regelmatig eens uit en aan. Probeer nu eens een foto te nemen. Schrikt hij van het sluitergeluid van de camera-app? Zet het volume van je smartphone dan wat zachter of gewoon helemaal uit.
Twee katten kijken naar smartphone
Voor je huisdier is een smartphone maar een raar ding. Even kennismaken kan geen kwaad!
  • Kies z’n favoriete plekje uit. Zo is je huisdier op zijn gemak en zal hij meer van jou verdragen dan wanneer je hem in een nieuwe omgeving of een rare positie wil fotograferen. Ligt je hond graag in zijn mand? Ga dan door de knieën en kruip erbij. Zit je kat liefst bovenop de boekenkast? Pak een keukentrapje en begeef je naar haar niveau. Heb jij een tamme rat die het liefst op je schouder vertoeft? Proficiat, je hebt het ideale selfie-kameraadje in huis.
     
  • Trek de aandacht van je huisdier. Met een snoepje in het vizier kan je huisdier plots wél zijn blik op één punt richten. Hou een sappig blaadje sla voor je schildpad, een kauwstick voor je hond of een handvol graantjes voor je kip, en je krijgt ze gegarandeerd in de juiste selfie-positie. Ook speelgoedjes helpen! Zo bestaan er zelfs tennisballen die je aan je telefoon kan vastklikken om je hond in de lens te laten kijken. Of een app zoals Dog Cam (iOS en Android) die een geluidje maakt wanneer je afdrukt om een foto te maken, zoals geblaf, gemiauw of een ander geluid dat de aandacht van je dier trekt, zoals een deurbel. Next level afleidingsmanoeuvre: wrijf een stukje tonijn uit blik over je neus en je poes zal je gezicht plots héél interessant vinden.
Twee vrouwen maken selfie met hond en tennisbal
Met een tennisbal kan je de blik van je hond net lang genoeg vangen om een mooie selfie te maken
  • Verwijder afleidende factoren. Je kan nog zo hard je best doen om de aandacht van je huisdier te trekken, als er ergens in de kamer iets gaande is wat hij nét iets interessanter vindt, dan is al je moeite voor niks. Sluit je ramen dus als je buurman net het gras begint te maaien, ruim je ontbijtrestjes op en zet je vuile bord in de vaatwasser en zonder je eventuele andere huisdieren eventjes af in een andere ruimte zolang je fotosessie duurt. Barst er net een hevig onweer los? Dan is het simpelweg niet het moment om je huisdier tot een rondje selfies maken te overhalen.
     
  • Gebruik eventueel een statief. Met je ene hand je eigenzinnige fotomaatje vast grabbelen, terwijl je met je andere hand je smartphone in de juiste hoek probeert te houden: niet simpel! Is je huisdier te groot om met één hand vast te houden of is hij snel afgeleid? Dan kan het handig zijn je smartphone op een statief te plaatsen en met behulp van een afstandsbediening of de timer-functie de sluiter te laten klikken wanneer je beestje nét in de lens kijkt.
 
 

Volg de regels van de fotografie

Akkoord, met de camera van je smartphone kan je tegenwoordig al heel aardige foto’s maken. Maar als je de basisregels van de fotografie aan je laars lapt, kan het resultaat toch flink tegenvallen. Deze eenvoudige technische trucjes tillen jouw huisdierselfie vanzelf een niveautje hoger.
 
  • Zorg voor een simpele achtergrond. Veel rommel leidt je fans af van het onderwerp – lees: jij en je superfantastische huisdier – en daar draait het nu toch net om? Even opruimen voor je aan het fotograferen gaat, kan dus zeker geen kwaad. Heb je een hond of kat met zwarte vacht? Eerst en vooral: good for you! In het asiel worden dieren met een zwarte vacht vaak als laatste gekozen, net omdat ze niet goed op foto ‘pakken’. Met een lichte achtergrond komen ze wél tot hun recht. Licht gekleurde dieren springen er dan weer beter uit als de achtergrond wat donkerder is.
     
  • Gebruik natuurlijk licht. Met kunstlicht krijg je vaak een flets of bleek resultaat, dus laat de zon haar werk maar doen. Vermijd wel het moment van de dag waarop de zon hoog aan de hemel staat, want dan krijg je te veel contrast en harde schaduwen. Bij het zachtere ochtend- en avondlicht zet je de knappe gelaatstrekken van je huisdier (en jezelf) extra in de verf. Zorg dat de lichtbron steeds vóór je staat en niet te vergeten: gebruik geen flits! Niet alleen levert dat weinig flatterende portretten op, je kan je huisdier er ook serieus mee doen schrikken.
Vrouw maakt selfie met hond bij water
Bij het zachtere ochtendlicht krijg je meer flatterende foto’s dan onder de harde middagzon
  • Stel de autofocus in. Om scherp te stellen op je gezicht en de snoet van je huisdier heb je bij manuele focus je twee handen nodig. Niet evident! Met de autofocus doet je camera dat werk voor jou. Hou er wel rekening mee dat je smartphone waarschijnlijk de snuit van je dier niet zal herkennen als een ‘gezicht’. Om te vermijden dat de autofocus enkel scherpstelt op jou, kan je zelf best op dezelfde afstand van de camera gaan zitten als je huisdier en je telefoon op ooghoogte houden.
     
  • Maak zoveel mogelijk foto’s. Het is erg waarschijnlijk dat je huisdier – ondanks al je trucjes om ’m te kalmeren – toch voortdurend in beweging is. Wil je vermijden dat al je inspanningen om de perfecte foto te maken alleen maar wat vage beelden van een wervelwind vol vacht en poten opleveren? Maak dan de paparazzo in jezelf wakker en vuur gerust een selfiesalvo af eens je de aandacht van je huisdier te pakken hebt. Hoe vaker je afdrukt, hoe groter de kans dat er wel ergens een goed gelukte foto tussen zit. Extra tip: heeft je camera-app een ‘burst’- of ‘continuous’-functie? Schakel die dan in om met één druk op de knop een hele reeks foto’s snel na elkaar te maken.
 
En tot slot: wees geduldig! Hou er rekening mee dat de meeste dieren een heel korte aandachtsspanne hebben. Zeker jonge puppy’s en kittens, want die willen liever spelen en de wereld ontdekken dan samen met jou urenlang werken aan de perfecte selfie. Dieren zijn geen fotomodellen, dus als je merkt dat jouw beestje er geen zin in heeft, hou het dan voor bekeken en probeer het later nog eens opnieuw. 
 
 
Hoef je zelf niet per se mee op de foto? Dan maak je het jezelf net iets makkelijker. Met deze tips maak je de beste Instagram-foto van je huisdier.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen