Hoe je de perfecte foto maakt van je eigenwijze kat? Die vraag legden we voor aan Rani Cucicov, dienaar van de instafamous kat @Thor the Bengal met meer dan 200.000 volgers. Met veel geduld slaagt ze erin telkens weer te verbazen met foto's van haar getijgerde oogappel. Want dieren doen vaak hun eigen zin en je kan hen jammer genoeg niet vragen om vijf seconden stil te zitten. Toch zijn er een aantal tips voor het nemen van de perfecte Instagramfoto!
 

Voorbereiding

Voorbereiding is heel belangrijk wanneer je professioneel ogende foto’s van je huisdier wilt maken. In plaats van meteen te starten, denk je best al even na over het eindresultaat. Hoe zien de foto’s er in jouw gedachten uit? Zie jij een mooi geposeerde foto met een witte achtergrond? Of wil je een spontane foto waarop je viervoeter vrolijk aan het spelen is?
 
Ga ook even na of je de juiste apparatuur in huis hebt. Zelf neem ik graag foto’s met mijn fototoestel, maar tegenwoordig kan je ook erg mooie foto’s maken met je smartphone. Nog een tip: vergeet zeker niet de hoeveelheid vrij geheugen te checken! Je hebt al snel honderden foto’s per sessie.

 

Locatie

Weet je wat voor soort foto’s je wilt? Mooi, dan kan je overgaan tot het kiezen van een locatie. Zorg zeker dat je over genoeg (liefst natuurlijk) licht beschikt. Ook liggen er best niet te veel spullen op de achtergrond: je wilt niet dat alle aandacht naar een leeg blikje Cola gaat. Kies voor een shoot in je huis of tuin of – als je huisdier graag gaat wandelen – een bos of park. Hier heb je vaak het beste natuurlijke licht en komen de kleuren mooi tot uiting.
 
Tip: zoek je een mooie witte achtergrond? Leg een wit deken over de zetel of hang het even tegen de muur en leg er enkele snoepjes neer. Wedden dat je huisdier binnen enkele seconden in positie staat?
Bengaalse kat in het bos
Als je dier graag gaat wandelen, kan je foto's nemen in een bos of park
 © RANI CUCICOV
Close-up Bengaalse kat
Met behulp van de focus op je toestel kan je de achtergrond waziger maken
 © RANI CUCICOV

Attributen

Attributen kunnen een leuke extra toets aan je foto geven. Van een speeltje of mooi interieurstuk tot een bereidwillig persoon die mee op de foto gaat. Let er wel op dat het duidelijk is om wie de foto draait. Wil je dat je huisdier er echt uitspringt? Werk dan met neutrale voorwerpen op de achtergrond. Ook met behulp van de focus op je toestel kan je de achtergrond waziger maken en je huisdier net heel scherp.

 

Afleiding

Wat zou ervoor kunnen zorgen dat je huisdier geïnteresseerd naar de camera blijft kijken? Heeft hij een favoriet snoepje of speeltje? Neem dit dan bij de hand. Beloon je huisdier ook een aantal keer, zodat hij het poseren aan iets leuks gaat linken.

 

Aan de slag

Tijd voor de fotoshoot! Het woord ‘geduld’ komt nu pas echt van pas. Op sommige dagen kan ik moeiteloos een tiental goede foto’s van Thor maken en op andere dagen kom ik terug van een kale reis. Geen enkel dier heeft elke dag zin om te poseren: misschien is hij onrustig, is het te warm of te koud … Respecteer dit en word niet boos. Je wilt je dier niet oncomfortabel doen voelen omdat jij een mooie foto wilt en bovendien is dit meestal ook te zien op de foto. Net als de grote sterren heeft ook jouw viervoeter op tijd en stond een pauze nodig. Speel tijdens het shooten met je dier, zodat hij niet het gevoel krijgt dat er iets abnormaals aan de hand is. Afleiding is key!

 

Resultaat

Je zal waarschijnlijk even schrikken van het aantal foto’s waar je moet doorscrollen. Geen nood, dit kan ook heel efficiënt! Maak drie lijstjes in je hoofd. De foto’s die mislukt zijn, verwijder je meteen. Maak vervolgens een onderscheid tussen de gelukte foto’s en de uitblinkers. Het zijn deze laatste die je moet hebben! Soms kan je de bruikbare foto’s op één hand tellen: dat is heel normaal. Je hebt er tenslotte voor gekozen om een van de moeilijkste subjecten ter wereld te fotograferen.
 
Hopelijk ben je trots op het resultaat en kan je nu gaan pronken met je huisdier én je fotografie-skills!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen