Een fret als huisdier? Dat is allerminst een alledaags gezicht. Toch verovert dit kleine roofdier menig mensenhart. Bezint wel eer je begint: de fret is een erg actief beestje. Als je hem niet voldoende beweging kan bieden, neem je beter een rustiger dier in huis. 

De fret: afstammeling van de bunzing

De fret is een marterachtige, net zoals zijn voorouder de bunzing. Al duizenden jaren houden we het dier als huisdier en dan vooral als hulpje bij de jacht. Met zijn lange lichaam kan de fret makkelijk in holen kruipen, waar hij bijvoorbeeld konijnen uit hun hol jaagt. De fret is het resultaat van de domesticatie van de bunzing - zoals de hond afstamt van de wolf. De fret komt dus niet in het wild voor. 
 

Hoe houd je een fret best in huis? 

Fretten zijn erg territoriaal en kunnen agressief zijn tegenover soortgenoten. Daarom hou je ze best in hun eentje. Je kan een fret zowel binnen als buiten houden. Vergis je niet: dit kleine diertje heeft een grote kooi nodig. Reken op minstens 2 m breed, 1 m lang en 1 m hoog. Fretten rennen graag: hoe groter het grondoppervlak, hoe gelukkiger je fret. Je kan ook enkele verdiepingen voorzien, om de loopruimte te vergroten. Zorg in het verblijf minstens voor volgende faciliteiten
  • een eet- en drinkbak (of waterfles)
  • een plek om zich te ontlasten (bijvoorbeeld een kleine kattenbak) 
  • een schuilplek om te slapen - die moet goed geïsoleerd zijn als je de fret buiten houdt 
  • speelgoed 
  • een hangmat
  • een verhoogje dat als uitkijkpost kan dienen
 

Zindelijkheid en geurhinder

Net zoals katten zijn fretten van nature zindelijk. Ze zullen dus maar wat graag op hun toiletbak gaan, als die goed is uitgerust. Kies voor stofvrij kattengrit en veranker de bak aan de kooi, zodat de fret hem niet kan verplaatsen. Zet de toiletbak zo ver mogelijk van de eet- en drinkbak. Verwijder dagelijks uitwerpselen en urine, anders zou je fret misschien wel een ander plekje durven uitkiezen. Hou er rekening mee dat fretten vaak een sterke geur met zich meebrengen. Een goede hygiëne beperkt de overlast tot een minimum. Was doeken en dekens om de drie dagen en schep zo vaak mogelijk de toiletbak leeg. Het castreren van je fret helpt ook de geur te beperken. 
 

Dagelijkse beweging

Fretten slapen dagelijks 12 tot 16 uur en zijn vooral 's morgens en 's avonds actief, tijdens de schemering. Als je fret zich alleen in zijn kooi kan uitleven, zal je al snel zien dat hij erg nerveus wordt. Zorg daarom dagelijks voor een of enkele momenten van vrije uitloop. Twee uur beweging per dag is een minimum voor de fret. Dat kan bijvoorbeeld in de woonkamer of in een goed omheinde, met gaas overdekte ren.

Zorg in huis voor een veilige omgeving: geen openstaande ramen, geen elektriciteitsdraden en voldoende verstopplekjes. Wees erop beducht dat fretten niet alleen hun kooi als territorium aanzien, maar ook jouw huis. Ze zullen het dus niet kunnen laten om dat duidelijk te maken met een geurvlag hier en daar! 

Een fret los laten lopen in de tuin is geen goed idee. Ze hebben maar een klein gaatje nodig om te ontsnappen, kunnen klimmen als de beste en graven in een mum van tijd een gang onder je schutting. Kies daarom liever voor een stevige ren zonder ontsnappingsmogelijkheden. Zo kan je je fret rustig laten genieten van semi-vrijheid! 


Verrijk het leven van je fret 

Behalve door los te lopen, wil je fret maar wat graag zijn energie kwijt raken door op onderzoek te gaan. Door zijn leven te verrijken op zoveel mogelijk manieren, verhoog je het welzijn van de fret én verminder je de kans op probleemgedrag. Geef regelmatig ander speelgoed aan je fret. Die afwisseling houdt hem geïnteresseerd. Denk dan aan speelgoed voor honden of katten, buizen om doorheen te rennen, papiersnippers, een zandbakje ... Door het voedsel te verstoppen of op een andere manier aan te bieden, houd je het ook interessant voor je fret. 
Twee fretten samen is niet altijd een goed idee
Twee fretten klinkt leuk, maar is niet altijd een goed idee ... 

Kan je ook meer dan één fret houden? 

Fretten zijn solitaire dieren en kunnen perfect alleen gehouden worden. Toch is het in sommige omstandigheden mogelijk om twee fretten samen te houden. Dan kies je best voor dieren die het reeds gewend zijn om hun leven te delen met andere fretten. Het meeste kans op slagen heb je met een gecastreerd mannetje bij een gecastreerd vrouwtje, of met twee gecastreerde mannetjes samen. Hou er wel rekening mee dat niet elke fret geschikt is voor een harmonieuze frettenvriendschap! 

Ook al lukt het om de fretten elkaar te laten gedogen, bedenk wel dat je fret alleen door het leven zou gaan als hij mocht kiezen. Vaak is het samenleven erg stresserend, hoe leuk het er ook uit ziet. Let goed op tekenen die op stress kunnen wijzen, zoals haaruitval, zelfverminking, onzindelijkheid en gedragsproblemen. Geef elke fret zijn eigen kooi, of op zijn minst een eigen toiletbak. Doe je dat niet, dan eist één fret de toiletbak op en is de andere gedoemd om onzindelijk te worden. Soms is het zelfs noodzakelijk om de kooien in aparte ruimtes te zetten. 


Fretten en andere huisdieren

Wanneer ze daar van kleinsaf aan gewend zijn, lukt het meestal wel om fretten samen te houden met katten of honden. Met kleinere prooidieren, zoals vogels, konijnen of kippen, is een fret nooit een goed idee. In enkele minuten tijd zijn ze in staat een echt bloedbad aan te richten! 


Fretten en kinderen

Jonge kinderen zijn geen goede combinatie met fretten. Deze roofdieren hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct en durven wel eens bijten naar een snel bewegende hand of voet - die ze als prooi aanzien. 
 
Fret in berg bladeren
Het moet niet altijd speelgoed uit de winkel zijn, fretten kunnen zich ook prima amuseren in een berg herfstbladeren! 

Hoe ziet de fret eruit? 

De wildkleur van de tamme fret heeft veel gelijkenissen met de vacht van de bunzing. Daarnaast zijn er ook 'sandy' en 'albino' fretten. Die laatste zijn wit met rode ogen. Fretten met specialere kleurtjes, hebben vaak te kampen met aangeboren afwijkingen zoals doofheid. De meeste fretten hebben korte haren, maar er zijn ook langharige varianten. 
 

De fret en zijn communicatie

Fretten kunnen op verschillende manieren hun bedoelingen uiten. Ze maken typische geluiden die duiden op opwinding ('mokken') of angst ('kekkeren'). Ze communiceren ook met hun geur, bijvoorbeeld door hun territorium af te bakenen met geurvlaggen of door hun anaalklieren te ledigen als ze bang zijn. Tenslotte gebruikt de fret lichaamstaal om zijn bedoelingen duidelijk te maken. 
 

Kies je voor een mannetje of een vrouwtje? 

De vrouwelijke fret of 'moer' is duidelijk kleiner dan de mannelijke 'ram'. Mannetjes hoef je niet noodzakelijk te castreren, al zorgt dat wel voor veel minder geuroverlast. Bovendien zijn ze makkelijker rustig te houden tijdens het paarseizoen, wanneer niet-gecastreerde mannetjes wel eens durven ontsnappen. 

De vrouwtjes moeten wel standaard gecastreerd worden. In de lente worden ze loops en vermageren ze. Omdat ze zoveel hormonen produceren in die periode, ontstaan gezondheidsproblemen die zelfs tot de dood kunnen leiden. Alleen fokmoeren worden intact gehouden.
Jonge fret in hangmat
Een jonge fret ligt zalig in zijn hangmat te soezen - tot zijn actief uurtje weer begint! 

Wat eet een fret? 

Fretten zijn uitsluitend carnivoor en eten dus enkel vlees. Ze hebben een kort verteringsstelsel, waardoor ze het het best doen op hoogwaardig voeder met veel eiwitten en vetten. Honden- en kattenvoer is onvoldoende geschikt voor fretten. Kies liever voor kant-en-klaar frettenvoer of diepgevroren prooidieren, zoals eendagskuikens en muizen. Geef fretten meermaals per dag eten, bij voorkeur om de vier uur. Brokjes kunnen de tussentijdse honger stillen. Zorg ook dagelijks voor vers water. 
 

Gezondheid van de fret 

Gemiddeld wordt een fret 6 tot 8 jaar oud, met uitschieters tot 10 jaar oud. Een goede leefomgeving verhoogt hun levensverwachting. Fretten hebben gevoelige luchtwegen, waardoor je stof moet vermijden. Zaagsel of stro als bodembedekking zijn dus geen goed idee. Gebruik doeken die je kan uitwassen, daar kunnen ze zich ook lekker in verstoppen. 

Hou in de gaten dat je fret het niet te warm krijgt. Hij heeft geen zweetklieren, voorzie dus een koele plek voor zijn kooi. Een omgevingstemperatuur van 15 tot 20°C is ideaal. 

Ent je fret in tegen ziektes zoals de hondenziekte. Dat gebeurt op negen weken - het moment dat de pups bij hun moeder weggaan - en nog eens na vier weken. 

Fretten zijn erg gevoelige dieren. Ga er dus meteen mee naar de dierenarts wanneer je vermoed dat er iets mis is. De kleinste gedragsverandering is voldoende om alarm te slaan! Gezondheidsproblemen die bij de fret kunnen voorkomen: 
  • griep: fretten kunnen besmet worden door hetzelfde virus als de mens! 
  • parasieten zoals vlooien en oormijt
  • tandproblemen 
  • maagproblemen 
  • hondenziekte
  • coronavirus 
  • bijnierproblemen
  • tumoren op de alvleesklier 

Omdat de gezondheid van fretten een vak apart is, ga je met hen best naar een dierenarts die ervaring heeft met deze bijzondere diersoort. Alleen zo kan je de allerbeste zorg voor je viervoeter garanderen! 


Waarop letten als je een fret koopt? 

Koop nooit een fret in een winkel, maar ga op zoek naar een fokker die het beste met zijn dieren voorheeft of ga eens op bezoek bij een frettenasiel. Kijk gerust rond bij verschillende fokkers, voor je overgaat tot de aanschaf van een fret. Zo kan je zien wat er allemaal komt kijken bij het houden van dit unieke huisdier én krijg je de kans om allerlei vragen te stellen. Check goed hoe de kleine pups opgevoed worden: komen ze veel in contact met mensen? Dat is broodnodig als je later zelf een tamme fret wil. Ga liefst voor een fokker die zijn dieren in huis laat opgroeien en die een schone en hygiënische indruk maakt. Vraag ook na of de kleine fretten al gechipt zijn en eventueel gecastreerd zijn.


Een fret: iets voor jou? 

Ben je helemaal verkocht aan dit schattige roofdier? En ben je bereid zijn ontsnappingsdrang en onderzoekend karakter in goede banen te leiden? Zie je het zitten om dagelijks tijd vrij te maken om het dier voldoende beweging te gunnen, en dat misschien wel tien jaar lang? Schrikken de geur van het dier en de vele wasmachines om zijn omgeving schoon te houden je niet af? Alleen als je op al die vragen een positief antwoord kan geven, ben jij misschien wel een superfrettenbaas! 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen