Pakjes hier, pakjes daar, en daar zit je dan met een heleboel kartonnen dozen. Katten zijn er notoire fans van, maar wist je dat ook je hond heel wat plezier kan beleven aan zo’n doos? 
Bovendien is het een ideaal middel om te starten met ‘shapen’. Wat is dat? Shapen’ is een trainingsmethode waarbij je hond zelf gedrag aanbiedt. De trainer beloont elk stapje in de goede richting. Wil je je hond bijvoorbeeld leren om in zijn mand te gaan zitten, dan beloon je eerst om naar de mand de kijken, daarna om naar de mand te lopen, vervolgens om in de mand te staan en tenslotte alleen nog maar als hij erin gaat zitten. Trainers die deze techniek gebruiken, maken vaak gebruik van een ‘clicker’ om het gewenste gedrag van de hond exact aan te duiden. Ze duwen bijvoorbeeld op het knopje vlak op het moment dat zijn kont de grond raakt! 
 

Start to shape, met een kartonnen doos

Puppy’s en jonge honden zijn nieuwsgierig en onderzoekend. Voor hen is ‘shaping’ een heel natuurlijke manier om dingen aan te leren. In het wild gebeurt het ook zo: wilde dieren proberen dingen uit en dat wat hen iets oplevert, gaan ze vaker doen. Maar veel volwassen honden zijn het verleerd om zelf initiatief te nemen. Ze wachten geduldig op instructies van hun baasje. Met een eenvoudige kartonnen doos leren zulke honden het heft weer in eigen handen te nemen. 
 

Hoe ga je tewerk? 

Neem een kartonnen doos van zo’n 10 cm hoog, bijvoorbeeld een schoendoos. Zet de doos op de grond en beloon je hond (met een vrolijke ‘goed zo’ en een koekje) wanneer hij ernaar kijkt. Gaat de hond richting doos, dan beloon je weer. Wandelt hij erlangs, ook al is het per ongeluk, krijgt hij weer een koekje. Nu is het wachten tot je hond ook effectief iets met de doos gaat doen: snuffelen, aantikken, er een poot in zetten … Komt het niet vanzelf, wacht dan niet tot je hond gefrustreerd raakt, maar gooi een koekje in de doos. Gaat z’n snufferd dan wel richting doos, krijgt hij er nog een extra koekje bij. Zo ga je verder tot hij ook effectief IN de doos durft te gaan. Is je hond net iets té enthousiast met de doos zelf, dan gooi je de koekjes een meter verder of laat je ze uit je hand opeten.
Hond kijkt in kartonnen doos

Leg het initiatief bij je hond

Door je eigen positie te wijzigen, kan je je hond indirect helpen om te interageren met de doos. Met de doos tussen jullie in, is de kans groter dat hij er aandacht aan schenkt. Trap echter niet in de val van het roepen van zijn naam of het wijzen naar de doos. Moedig je hond niet aan om zijn grenzen te verleggen, maar laat hem zelf beslissingen maken. Door elke beweging richting doos te belonen, zal hij er vanzelf meer vertrouwen in krijgen. Je hond moet het echt helemaal zelf uitvinden! De bedoeling van dit spelletje is immers dat je hond leert om niet naar jou te kijken voor instructies. Alles wat hij uit zichzelf doet, levert lekkers op. 
 

101 dingen die je hond kan doen met een doos

Eens je hond doorheeft wat de bedoeling is, zijn de mogelijkheden eindeloos. Trek daar wel genoeg tijd voor uit: soms lukt het niet van de eerste en ook niet van de tweede keer. Eens je hond helemaal gek op z’n doos is, kan hij er met één, twee of vier poten in gaan staan, kan hij gaan zitten of liggen in de doos, hij kan ertegen duwen met z’n poot of z’n neus, eraan ruiken of likken, de doos in zijn mond nemen … Beloon je hond op het moment dat hij iets nieuws of cools uitvoert. Doet hij twee keer na elkaar hetzelfde? Wacht dan even met belonen tot hij wat anders bedenkt zodat hij niet blijft steken. Hoe meer bedreven je hond in dit spelletje wordt, hoe meer mogelijkheden om het nog meer fun te maken. Misschien kan je je hond leren om zijn doos door de kamer te dragen, er een speeltje in te leggen of de doos op z’n zijkant te manoeuvreren. Heeft je hond alle 101 dingen die hij kon bedenken uitgeprobeerd? Dan is hij klaar voor een nieuw voorwerp! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen