Als er één onderwerp is waarover wij liters inkt kunnen laten vloeien, dan is het wel waarom je meerdere kippen moet houden in de tuin. De voordelen van een kip als huisdier zijn eindeloos. Wij geven je er alvast vijf!
 

Weg ongedierte!

Niemand houdt van slakken. Ze vernielen veel planten en het is een geknoei om ze uit de tuin te houden. De oplossing is nochtans simpel: een paar loslopende kippen houdt het aantal ongewenste gasten in je tuin op een biologische manier binnen de perken.


 

Leven in de tuin

Kippen zijn een plezier om naar te kijken. Elke tuin groeit meteen uit tot een paradijs met een paar kippen erbij. Zelfs de kleinsten onder ons zijn gek op deze gevederde wezens, en dus is kippen houden een handige manier om kinderen te leren omgaan met dieren.
 

Kippen zijn uitstekende afvalverwerkers

Milieuvriendelijk

Met kippen in de tuin draag je op twee manieren je steentje bij aan het milieu. In de eerste plaats heb je minder afval dat in de vuilnisbak moet, want kippen zijn uitstekende afvalverwerkers. Overschotten uit de tuin én de keuken gaan er heel gemakkelijk in bij kippen. Restjes fruit en groenten, wat brood, pasta ... Kippen zijn er dol op! Kippen produceren zelf ook geen afval. Kippenpoep kan zo op de composthoop. Daar kunnen de uitwerpselen langzaam afbreken tot tal van voedzame stoffen. Gemengd met ander tuinafval is het een prima meststof voor je moestuin en andere planten.
Leven in de tuin
Met kippen heb je lekker veel leven in de tuin

Tijdbesparend

Geen eieren in huis om die cake te bakken? Je hoeft niet speciaal naar de winkel, alleen maar naar het kippenhok in de tuin om je kakelverse eieren op te halen. Wist je trouwens dat kippen ook eieren leggen zonder haan in de buurt? Sommige mensen houden van het gekraai van hun hanen, maar toegegeven: het kan er soms luid aan toegaan. Als je dichte buren hebt, raden we af om een haan bij de kippen te laten.

 

Budgetvriendelijk

Het laatste grote voordeel van een kip als huisdier is dat ze goedkoop zijn. In aankoop kosten ze niet veel en ook het onderhoud van je kip(pen) valt heel goed mee. Een goede graanmengeling als basisvoedsel en een degelijk hok is je enige investering.

 
Overtuigd van de voordelen van een kip in de tuin? Koppel er meteen een goede daad aan! Er zijn in Vlaanderen een aantal organisaties die legkippen uit grote bedrijven opgeven voor adoptie. Die kippen kan je adopteren en ze eindelijk laten genieten van het goede leven. Scharrelend in het zonnetje, zoals elke kip verdient.

Noot: let wel even op met vossen en andere roofdieren. Die liggen tegenwoordig overal op de loer en hebben geen angst om dichtbij de bewoonde wereld te komen. Je sluit je kippen dus best op voor het slapengaan en laat ze dan ‘s ochtends weer los.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen