Of je nu in de stad of in het hol van Pluto woont, overal liggen er roofdieren op de loer die het op jouw kippen gemunt hebben. Met deze praktische tips bescherm je jouw favoriete pluimvee tegen bloeddorstige indringers.

Welke natuurlijke vijanden heeft de kip?

Jammer maar helaas: de kip staat onderaan de pikorde van de voedselketen. Ze moet dus voortdurend op haar hoede zijn om niet ten prooi te vallen aan één van haar vele natuurlijke vijanden. De vos is de meest geduchte belager van je gevederde huisdieren. En die reputatie komt niet uit de lucht gevallen: na een bezoek van Reintje de Vos blijft het kippenhok soms als een compleet slagveld achter. Ook al kan hij maar één of twee hennen in zijn bek meenemen, toch moeten vaak alle kippen eraan geloven.
 
Maar in ons landje lopen nog meer kapers op de kust rond. Ook knaagdieren zoals de marter en de bunzing zetten graag hun tanden in een sappig kippetje. Zelfs je eigen brave huiskat kan veranderen in een meedogenloze panter als ze haar zinnen op een kippenboutje heeft gezet! Kleine kuikentjes moeten dan weer uitkijken voor roofvogels zoals de buizerd en – jawel – de kiekendief, terwijl ratten, kraaien en eksters als gewiekste struikrovers met de eieren van je kippen aan de haal gaan. Ook een egel durft al eens een eitje te pikken uit het nest. Geen wonder dat je kippen de omgeving voortdurend scannen met een lichte nervositeit in hun blik ...
 
Vos kruipt onder kippendraad

Zorg voor een veilige omheining

Met de juiste afsluiting maak je van je kippenren een veilige haven. Maar hoe ziet de ideale omheining eruit? Deze tips helpen je al een heel stuk op weg.
 
  • Maak ’m hoog genoeg. Voor een veilige kippenren gebruik je best een afsluitdraad met mazen van 3 tot 4 cm en een hoogte van minstens 190 cm. Onderaan kan je een extra afrastering van zo’n 30 cm hoog voorzien in een fijner kippengaas (2 tot 2,5 cm). Zo hou je kuikentjes en kleinere kippensoorten zoals krielen binnen, en egels met zin in een roereitje buiten.
     
  • Creëer obstakels. Plooi zo’n 40 cm van het bovenste gedeelte van de afrastering in een hoek van 30 graden naar buiten om. Zo zal zelfs het sluwste roofdier al heel wat acrobatische kunstjes uit z’n mouw moeten schudden om in de ren te geraken. Als ultiem afschrikmiddel kan je nog prikkeldraad bevestigen aan de rand – al verliest je kippenren dan wel al gauw zijn sympathieke look.
     
  • Ontmoedig gravers. Vossen en marters kunnen in géén tijd een gangetje onder een afsluiting graven. Daarom is het slim om aan de buitenkant van je omheining een strook van 40 cm te bedekken met tegels, klinkers of betonplaten. Raar maar waar: als een vos niet met zijn snuit tegen de draad aan kan graven, verliest hij al snel zijn interesse in de bewoners aan de andere kant. Vind je zo’n verharde strook rond je kippenren niet zo mooi? Als alternatief kan je ook de omheining 50 cm diep in de grond graven. 
     
  • Voorzie luchtafweer. Om je kippen te beschermen tegen aanvallen van roofvogels, sluit je de ren best ook langs de bovenkant af met kippengaas of houd je de dieren in een volière. Sowieso is het geen slecht idee om zo’n ‘beschermnet’ te voorzien wanneer er weer eens een geval van vogelpest uitbreekt en de ophokplicht wordt ingevoerd.
 
Wil je weten hoe de ideale kippenren eruitziet? Van een stofzandbak tot schaduwplekjes, in dit artikel lees je het allemaal!
 

Geef je kippenvoer enkel aan je kippen

Graantjes, maïskorrels of keukenafval zijn lekkernijen waar niet alleen je kippen enthousiast op af komen. Wil je vermijden dat je ongewenste gasten aantrekt met die uitgebreide feestdis? Zorg dan dat je je kippen niet méér te eten geeft dan ze op kunnen. Bewaar je kippenvoer ook steeds in een afgesloten bak, net als je huisvuil en GFT-afval. Een plastic vuilniszak is met één geklauwde pootbeweging te herleiden tot een heerlijke take-away maaltijd. Hoe minder voedsel er te rapen valt in de buurt van je tuin, hoe minder roofdieren de weg naar de kippenren zullen vinden.
 
Kippen eten voer

Sluit je kippenhok goed af

De meeste roofdieren komen pas in actie nadat de zon onder de horizon gezakt is. Overdag kunnen je kippen dus met een redelijk gerust gemoed buiten in de ren rondscharrelen. Eens de schemering inzet, is het wel tijd om op stok te gaan. Vergeet niet om het nachthok elke avond goed af te sluiten! Voor een vos of marter is een kippenhok met een open deur een uitnodiging voor een decadent smulfestijn. Neem dit taakje dus heel serieus, zo geef je roofdieren geen kans. 
 
Ben je van het vergeetachtige type? Dan kan een elektronisch kippenluik jouw redding – en die van je kippen – betekenen. Zo’n deurtje is gekoppeld aan een timer of een lichtsensor en sluit automatisch op een tijdstip dat je zelf instelt of zodra er niet genoeg licht meer op de sensor valt. Handig wanneer je in de winter pas na zonsondergang thuis komt van je werk of als je een onregelmatig leefritme hebt. Zit er een waaghals tussen je kippen, die graag op het laatste nippertje naar binnen spurt? Geen zorgen: het deurtje blokkeert tijdig om lichamelijk letsel (en psychische trauma’s) te vermijden.
 

Tot slot: laat je waakhond z’n werk doen

Ben je de gelukkige eigenaar van kippen én een hond? Wanneer de kippendieven ’s nachts op roverspad gaan, ligt je viervoeter binnen in z’n mand zalig te ronken. Maar waagt er toch overdag een dappere indringer zijn kans, dan zal het geblaf van je four-legged bodyguard je snel alarmeren! Bovendien zou een hond met zijn geur – en die van zijn uitwerpselen – roofdieren zoals vossen op afstand kunnen houden. Geen hondenliefhebber? Zorg dan dat de plek waar je kippen verblijven voorzien is van verlichting met een bewegingssensor. Het ideale afschrikmiddel, want roofdieren lopen nooit voor hun plezier in de spotlights.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen