Varkens als huisdier? Bezint eer ge begint en lees hier wat je in huis moet hebben om dat avontuur tot een goed einde te brengen. Misschien wel het belangrijkste om vooraf over na te denken: welk ras past bij mij? Hou er rekening mee dat zelfs zogenaamde ‘minirassen’ uitgroeien tot flink uit de kluiten gewassen dieren van minstens 50 kg en vaker zelfs 75 kg. Op enkele maanden tijd groeien jouw schattige knorretjes uit tot een varken dat in de verste verte niet meer op je schoot past. Je hebt er dus ook flink wat ruimte voor nodig en je tuin blijft er niet frisgroen uitzien met een stel wroetende neuzen in de aanslag. Varkens zijn dus een pak veeleisender dan bijvoorbeeld een toom kippen! Toch de knoop doorgehakt? Ontdek dan hier meer over onze selectie aan populaire varkensrassen.

1. Mangalitza of wolvarken 

Het Mangalitza-varken is afkomstig uit Servië en Hongarije, en werd oorspronkelijk vooral gebruikt als vleesvarken. Vandaag de dag zijn er veel liefhebbers die het ras houden als hobbydier. Het wolvarken is zo bijzonder omdat het een gekrulde vacht heeft, die bovendien in verschillende kleuren voorkomt. Dankzij dat vachtje is dit varken goed bestand tegen koude temperaturen. Het rustige en sociale Mangalitza-varken is niet zo bekend als sommige andere varkensrassen die in dit lijstje staan, maar dat maakt van hem geen minder leuk huisdier! Let wel op, want dit grote varkensras kan een gewicht tussen 120 en 200 kilogram bereiken.
Het Mangalitza-varken met zijn kenmerkende krulvacht
Het Mangalitza-varken met zijn kenmerkende krulvacht

2. Hangbuikzwijn 

Het hangbuikzwijn wordt officieel ingedeeld bij de ‘minivarkens’, maar vergis je niet: eenmaal dit varken volgroeid is, weegt het tot wel honderd kilo! Zoals je al kan afleiden uit de naam, heeft dit varken een hangende buik. Soms is die zo zwaar dat hij zelfs tot op de grond komt. Omdat dit dier erg makkelijk dik wordt, is een gezond dieet een absolute noodzaak. Het hangbuikzwijn kan verschillende kleuren hebben, zoals roze of wit, maar meestal is het donkergrijs tot zwart. Dankzij zijn enorm rustige karakter zal het hangbuikvarken niet snel kwaad worden en houdt het ervan om geknuffeld te worden. Om die reden is dit ras ook vaak terug te vinden op kinderboerderijen. Hangbuikzwijnen worden al gauw 15 jaar oud, uitzonderingen passeren zelfs de kaap van 20.
De buik van het hangbuikzwijn sleept over de grond wanneer het dier overgewicht heeft
De buik van het hangbuikzwijn sleept over de grond wanneer het dier overgewicht heeft 
 

3. Göttinger varken

Het Göttinger varken is een ander klein varkensras, dat vaak kortweg ‘minivarken’ genoemd wordt. Dit ras is net wat kleiner is dan het hangbuikzwijn, maar toch kan een Göttinger al snel 40 of 50 kilogram wegen. Net als bij het hangbuikzwijn heeft dit ras vaak een dikke buik en een holle rug, wat eveneens resulteert in een buik die over de grond sleept. De vacht van deze minivarkens kan zwart, wit, bruin of gevlekt van kleur zijn. Het zijn heel lieve, maar ook slimme en sociale diertjes, dus gun ze zeker een speelkameraadje!
Het Göttinger minivarken is aanhankelijk en intelligent

Het Göttinger minivarken is aanhankelijk en intelligent


 

4.  Duroc

Het Duroc varken is een groot en sterk varkensras afkomstig uit de Verenigde Staten. Je kan het vooral herkennen aan zijn hangende oren en roodbruine vacht, waar vaak zwarte vlekken op te vinden zijn – geen witte, want dan wordt hij niet als Duroc erkend. Door zijn erg onrustige karakter kan hij soms wel wat pittig uit de hoek komen, wat samen met zijn omvang (met een gewicht tot wel 150 kilogram) en gespierde bouw een gevaarlijke combinatie kan vormen. Geen ideale tuinbewoner voor gezinnen met kleine kinderen, dus.
Het Duroc varken is geen biggetje om zonder handschoenen aan te pakken
Het Duroc varken is geen biggetje om zonder handschoenen aan te pakken
 

5. Berkshire 

Het Berkshire varken is het oudste Engelse varkensras. Een Berkshire beer kan wel 400 kilogram wegen! Ook dit varken heeft een typisch uiterlijk: zwart met witte poten en een witte aftekening op de snuit. Het karakter van het Berkshire varken wordt meestal omschreven als vriendelijk en nieuwsgierig, wat maakt dat het een uitstekend huisdier is. Z’n voedsel bij elkaar scharrelen is het liefste wat hij doet!
De zwart-witte vacht van het Berkshire-varken geeft hem zijn bijzondere uiterlijk
De zwart-witte vacht van het Berkshire-varken geeft hem zijn bijzondere uiterlijk
 

6. Kune kune 

De kune kune is een ander varkensras dat tot de minivarkens behoort. Dat betekent dat hij meetal een gewicht heeft tussen 80 en 100 kilogram. Als je een biggetje koopt, zal dat dus uiteindelijk een heuse big worden! Kune kunes houden van de aandacht van hun baasjes, ook als dat kleine mensjes zijn. Dat maakt hen een geschikt huisdier voor kinderen. Uiteraard is het belangrijk dat de kinderen goed begeleid worden in hun omgang met de varkens, zodat ze weten wat ze mogen en wat niet. Bovendien is de kune kune een echt groepsdier, wat betekent dat je hem nooit alleen mag houden. Zorg voor minstens twee (of meer) biggetjes in je groep. 
De kune kune is een geschikt huisdier voor kinderen
De kune kune is een geschikt huisdier voor kinderen 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen