Altijd al zin gehad om een paar eierleggers in je tuin te verwelkomen? Met deze beginnerstips ben je perfect voorbereid op een kakelend avontuur! 

Wat heb je nodig? 

Misschien sta je al te popelen om enkele kippendames aan te schaffen, maar best zorg je er eerst voor dat hun verblijf piekfijn in orde is. Pas wanneer je deze lijst in huis (of tuin) hebt, is het kippen-time en kan je genieten van alle voordelen van chicks in de tuin! 
 
 • Een geschikte voerbak en een drinkemmer
   
 • Een voederton om het graan in te bewaren
   
 • Kippenvoer dat geschikt is voor de levensfase van jouw kippen
   
 • Kippensnacks (vlokreeftjes, zonnebloempitten …) om je kippen extra te verwennen of te trainen 
   
 • Kippengrit (belangrijk voor het vermalen van graan én voor het maken van eischalen)
   
 • Een kippenhok met uitloop in de tuin
   
 • Bodembedekking (vb: vlas, hennep of houtvezel) voor in het hok
   
 • Nestmateriaal (vb: stro of hooi) voor in de legnesten

  
 
De ideale kippenren ziet er zo uit

Overdag lopen kippen graag buiten. Zorg voor een minimale oppervlakte van 2 (maar liever 5) vierkante meter per kip en ga nooit onder het minimum van 5 vierkante meter als je slechts 2 kippen houdt. Een omheining houdt kippen pas binnen als ze hoog genoeg is: 150 cm voor grote rassen en 200 cm voor kleine rassen. Voorkom ontsnappingen door de draad in te graven. Woon je in het leefgebied van een vos, dan zijn extra maatregelen nodig: een hoge draad met hoek van 30° naar buiten toe geplooid en een verharding van 40 cm aan de buitenzijde van de ren. 
 
Je kippen zullen hun ganse leven in deze uitloop doorbrengen, dus wat houdt je tegen om het hen helemaal naar hun zin te maken? Reken erop dat ze de bodem vakkundig zullen omscharrelen, op zoek naar lekkers. Voorzie een zanderige plek om een stofbad te nemen, als de rest van de bodem eerder hard is. Maak enkele verhoogde zitplaatsen in de ren van waarop de kippen een overzicht over de omgeving hebben. Plant wat struiken aan of voorzie een afdakje dat schaduw oplevert. In de winter is een zonnig plekje heel welgekomen. Sommige mensen laten hun kippen los in de tuin lopen: ideaal om slakken te bestrijden! 
Twee witte kippen voor het kippenhok

Zo ziet het ideale kippenhok eruit

‘s Nachts gaan kippen op stok in hun nachtverblijf. Een hok van 1 m² kan 4 kippen huisvesten. Voorzie een deurtje om het hok helemaal af te sluiten, zeker als je de omheining niet vossenproof kan maken. Met een automatisch deurtje sluit het hok zich vanzelf wanneer het vossenuur aangebroken is. 
 
Behalve om te slapen, komen kippen ook hun eieren leggen in het hok. Daarvoor zijn de meeste kippenhokken uitgerust met handige nestbakken. Een laatste must voor elk kippenhok is de aanwezigheid van zitstokken. Iedere kip heeft 25 cm stok nodig, de diameter hangt af van de grootte van de kip. 
 
 

Hoeveel kippen hou je best? 

Kippen leven van nature in groep, je mag er dus nooit eentje alleen houden. Hou er rekening mee dat kippen gemakkelijk 10 jaar oud kunnen worden. Voor het gemiddelde gezin is drie kippen een aangenaam aantal. Als de kippen voldoende ruimte hebben en genoeg eten krijgen, treden er zelden rangordeproblemen op.
 
Je kan ook een haan bij je hennen zetten, maar dat hoeft niet. Hou er rekening mee dat hanen flink wat lawaai kunnen maken en check vooraf of je buren dat ok vinden. Het is niet makkelijk om achteraf een geschikte nieuwe thuis te vinden voor een afgedankte haan. Wil je geen kuikens? Neem dan geen haan of neem elke dag de eieren weg. 
Bruine en zwarte kip op stok van omheining

De allerbeste zorgen voor je kippen 

Kippen houden kost je per dag niet veel werk, maar het is ook niet zo dat ze geen verzorging nodig hebben. Geef tweemaal per dag voedsel en ververs het water elke paar dagen. Verwijder oude etensresten uit de ren zodat ze niet gaan schimmelen. Raap dagelijks de eitjes op en hou het hok schoon zodat er geen ziektes kunnen ontstaan. Het is voldoende om de vuile bodembedekking eenmaal per week weg te nemen en te vervangen met vers strooisel. Om de paar maanden geef je het volledige hok een schoonmaakbeurt. 
 
Soms kan het nodig zijn de nagels van je kippen te knippen. Ontworm de kippen tijdig en behandel ze tegen parasieten indien nodig. Tijdens de ruiperiode (wanneer kippen hun veren verliezen) hebben ze extra aandacht nodig. Check of je chicks voldoende eten en of ze het hoofd niet laten hangen. Een gezonde kip heeft een rode kam en strakke veren. Is één van je kippen minder actief, zet ze haar pluimen op of laat ze de staart hangen, breng haar dan naar een gespecialiseerde dierenarts.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen