Wist je dat niet alleen mensen aids kunnen krijgen, maar ook katten? Het FIV-virus is erg besmettelijk en vooral onder zwerfkatten neemt de verspreiding snel toe. Maar wist je ook dat katten die drager zijn van het FIV-virus niet per se ziek worden? Mits de nodige medicatie en wat extra zorgen kan een kat met een 'plusje' een heel gelukkig en comfortabel leven leiden. Wij zetten even de belangrijkste vragen van (potentiële) katteneigenaars op een rijtje. De antwoorden zullen je zeker en vast geruststellen! 

1. Wat is kattenaids?

Eerst en vooral willen we jou alvast geruststellen: het kattenaidsvirus is niet besmettelijk voor mensen. Hoewel het een ander virus is dan HIV – de aidsvariant die mensen treft – zijn er wel heel wat gelijkenissen te zien. Zo wordt het virus ook overgedragen via het bloed. Wanneer een FIV-positieve kat verwikkeld raakt in een hevige vechtpartij of een potje rollebollen met een buurkat, is de kans dus groot dat die andere kat besmet raakt met het virus. Zitten er bij jou in de buurt nogal wat straatkatten, dan kan dit een risico zijn voor jouw huiskat die weleens buiten een ommetje maakt.
Het kattenaidsvirus wordt via het bloed doorgegeven, dus tijdens een vecht- of vrijpartij met een FIV-positeve kat loopt ook de andere kat een risico op besmetting

2. Kan een kat sterven aan het FIV-virus?

Nee, het virus is op zichzelf niet dodelijk. De gevolgen voor een besmette kat tonen zich vooral op vlak van het immuunsysteem. Omdat het virus de weerstand van de kat ernstig aantast, wordt ze vatbaarder voor allerhande ziektes en infecties. Wanneer je die niet tijdig aanpakt, kan dit wel leiden tot complicaties en uiteindelijk ook het overlijden van je kat. Ben je echter alert en hou je de gezondheid van je huisdier nauwgezet in de gaten, dan kan je voorkomen dat je kat erg ziek wordt en kan zelfs een FIV+-katje een lang en comfortabel leven leiden.
 
 

3. Waarom moet ik een FIV-positieve kat binnenhouden?

Katten met een plusje zijn per definitie binnenkatten – of zo zou het toch moeten zijn in een ideale wereld – en dat omwille van twee redenen. 
 
  • Je kat loopt minder risico om een andere ziekte of een infectie op te lopen door al te nauw contact met een andere kat. Door haar verzwakte immuunsysteem kan ze hier namelijk erg ziek van worden.
  
  • Door contact met andere katten uit de buurt te vermijden, kan ze deze ook niet besmetten met het FIV-virus. Hou je je pluskatje binnen, dan zorg je actief mee voor het indijken van de kattenaidsepidemie.
 
Je FIV+-kat binnen houden doe je dus zowel voor haar eigen gezondheid als voor die van andermans katten.
Rosse kitten in een dekentje
Door je kat met FIV binnen te houden, zorg je zowel voor haar gezondheid als voor die van de katten uit de buurt
Veel mensen vinden het zielig om een kat binnen te houden, omdat dit tegen hun natuur ingaat en ze daar ongelukkig van zouden worden. Als je je huis echter zo inricht dat je de levenskwaliteit van je kat maximaliseert – denk maar aan krabpalen, rustige slaapplekjes, voldoende kattenbakken en eet- en drinkbakjes of een heuse ‘catio’ of kattenren op het terras of in de tuin – dan hoef je je zeker en vast niet schuldig te voelen. Vergeet opnieuw niet dat een FIV+-kat die wél buiten komt, per definitie blootgesteld wordt aan ziektes die haar levenskwaliteit aantasten en haar levensverwachting drastisch kunnen doen dalen.
  
 

4. Moet een FIV-positieve kat vaker naar de dierenarts?

Is je kat besmet met het FIV-virus, dan is het sowieso een goed idee om jaarlijks op controle te gaan bij de dierenarts. Zo speel je kort op de bal en kan je snel een behandeling opstarten wanneer je kat een of andere aandoening onder de leden heeft. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder ernstig de gevolgen! Jammer genoeg bestaan er voor katten voorlopig geen aidsremmers, zoals we die ondertussen wel voor mensen hebben, en er is ook geen vaccin tegen kattenaids. Wordt je FIV-positieve katje ziek, dan kan de dierenarts wel een algemene virusremmer toedienen.
 
Bedenk wel: omdat je jouw kat altijd binnenhoudt, is de kans natuurlijk kleiner dat ze een ziekte of infectie oploopt. Bij een gezonde huiskat die wél naar buiten mag, kunnen de dierenartskosten met een beetje pech al snel hoger oplopen dan bij een binnenkat met kattenaids. De extra kosten voor een FIV-positieve kat worden in de algemene perceptie dus altijd wat overschat.
  
 

5. Kan een FIV-positieve kat samenleven met andere huiskatten?

Heb je al een of meerdere katten en zou je graag een extra katje besmet met het FIV-virus adopteren? Dat hoeft zeker geen probleem te zijn, op voorwaarde dat alle katten gesteriliseerd zijn en dus geen paringsdrang meer hebben. Ook is het belangrijk dat ze vreedzaam met elkaar kunnen samenleven zonder te vechten, want als ze elkaar geregeld in de haren vliegen, bestaat het risico dat het virus via een bijt- of krabwonde wordt doorgegeven.
Drie katten slapen samen
Als ze niet met elkaar vechten of paren, kunnen gezonde katten prima samenleven met een FIV-positieve kat

6. Wat kan jij doen om te helpen?

Door een gebrek aan kennis over kattenaids worden katten waarbij het FIV-virus wordt vastgesteld nog al te vaak ingeslapen. Terwijl dat vaak helemaal niet nodig is! Sta je op het punt om een kat te adopteren uit een asiel of bij een opvangorganisatie? En woon je op een appartement of heb je de mogelijkheid om je kat goed binnen te houden? Overweeg dan zeker een van de vele pluskatjes in huis te nemen – zij zullen je enorm dankbaar zijn!
 
Heb je niet de mogelijkheid een FIV-positief katje op te vangen, zorg dan dat je jouw niet-besmette huiskat laat steriliseren. Op die manier neemt haar paringsdrang en vechtlust af en loopt je kat een kleiner risico om het FIV-virus op te lopen en verder te verspreiden.
 
 

7. Wat doen opvangorganisaties om te helpen?

Helaas is kattenaids een ziekte die steeds heviger woedt onder de populatie straatkatten. Opvangorganisaties zoals Zwerfkat in Le(u)ven en Zwerfkat in Nood met hun aidsopvang Buddy Kat hebben de laatste jaren hun handen vol met het vangen en steriliseren van FIV-positieve zwerfkatten. Is de kat in kwestie rustig en sociaal, dan kan ze in afwachting van een gouden mandje bij een opvanggezin terecht, waarna ze ter adoptie aangeboden wordt en nog een mooi leven kan leiden. 
 
Helaas zijn sommige van deze katten zodanig verwilderd en bovendien in zo’n slechte gezondheid, dat ze niet in aanmerking komen voor adoptie en er dikwijls niets anders opzit dan hen te laten inslapen. Door het zwerfkattenprobleem zo goed mogelijk aan te pakken, kan dit in de toekomst echter vermeden worden.
 
Wil je meer weten over kattenaids bij zwerfkatten? Beluister dan eens deze podcast van Zwerfkat in Le(u)ven.
Een rustige en sociale zwerfkat met een plusje kan – na de nodige socialisatie bij een opvanggezin – ter adoptie aangeboden worden
Benieuwd hoe het leven met een pluskatje er in de praktijk uitziet? Lees dan zeker deze hartverwarmende getuigenissen van eigenaars van een FIV-positieve kat. Wedden dat je er ook helemaal voor gewonnen raakt?
 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen