5. Geef je paard ruimte om te drinken
Het helpt niet om vlak bij het paardenhoofd te gaan staan en de emmer water bijna letterlijk in zijn snuit te duwen. Geen enkel paard houdt ervan gedwongen te worden om iets in zijn mond te nemen en al zeker niet wanneer het een tikkeltje onzeker is over de inhoud van de emmer. Zet de emmer met water in de buurt van je paard, spreek hem vriendelijk toe en ga wat verderop staan. Hoe minder druk je je paard oplegt, hoe groter de kans dat het uit zichzelf gaat drinken.
6. Geef het water van je paard een lekker smaakje
Haalt je paard nog steeds zijn neus op voor het water dat je hem aanbiedt? Of ben je op trektocht en kan je onmogelijk emmers en bidons meesleuren? Dan kan het helpen om het plaatselijke water een tikkeltje lekkerder te maken. Voeg bijvoorbeeld een geutje appelsap, bietensap of wat appelazijn toe aan het water van je paard. Ook munt wordt erg gesmaakt door paarden. En wanneer je niets anders in de aanbieding hebt, kan je het zelfs proberen met een (klein!) geutje witte limonade. Opgelet: gebruik geen cola als je op wedstrijd bent, want cafeïne staat op de dopinglijst!
7. Leg wat lekkers in het water
Sommige paarden gaan overstag wanneer ze lekkere dingen uit hun emmer water mogen vissen. Door te happen naar appels, wortels, wat pepermuntjes of een handvol graan, krijgen ze niet alleen wat water binnen, maar zullen ze ook sneller van het water zelf gaan slurpen. Hou er wel rekening mee dat je emmers waarin je ook voedsel legt, wat vaker moet afwassen dan emmers voor schoon water. Geef je paard ook steeds toegang tot een emmer zuiver water met niets erin, zodat echt kieskeurige paarden de keuze hebben om toch niet van het water-met-voedsel te drinken.
8. Geef je paard elektrolyten
Bij grote inspanningen heeft je paard niet alleen nood aan vocht, maar ook aan elektrolyten om zijn innerlijke balans weer in evenwicht te brengen. Die raakt het immers kwijt wanneer het veel zweet. Er zijn heel wat producten op de markt die de mineralen en elektrolyten in het paardenlichaam weer aanvullen. Ze bestaan in gelvorm, als pasta, in poedervorm, als zoutstenen … Wanneer je paard deze elektrolyten inneemt, krijgt het meestal vanzelf dorst en zal het sneller gaan drinken. Zo sla je twee vliegen in één klap! Kies liever niet voor elektrolyten om in het water van je paard op te lossen. Als het van nature al niet graag drinkt, haalt je paard zeker zijn neus op voor water met een raar smaakje. Geef je de elektrolyten toch op deze manier, zet er dan een emmer met puur water naast.