Het lijkt wel een dingetje te zijn onder paarden: eens ze hun vertrouwde erf verlaten, weigeren ze om ook maar één slok water te drinken. Dat kan erg lastig zijn, zeker wanneer je regelmatig op stap gaat met je paard. Vooral in de zomer en na een grote inspanning is het essentieel voor de gezondheid van je paard dat het voldoende water opneemt. In dit artikel krijg je van ons 8 haalbare tips om je paard te laten drinken op verplaatsing. 
Wist je dat een volwassen paard gemiddeld 35 liter water per dag drinkt? In de zomer kan die hoeveelheid zelfs oplopen tot 50 liter en meer. Wanneer een paard er niet in slaagt om zijn waterhuishouding op peil te houden, kan het last krijgen van gezondheidsproblemen (zoals koliek) en zal het minder goed presteren. Het is daarom niet alleen handig, maar ook levensbelangrijk om je paard met enkele trucjes te leren dat het ook elders met een gerust hart kan drinken. Deze acties kunnen alvast helpen: 
  
 

1. Zorg altijd voor vers water 

Paarden moeten 24/7 toegang hebben tot vers en schoon water. Maak daarom de waterbakken van je paarden regelmatig schoon en controleer tweemaal per dag of automatische drinkbakken nog goed werken. Zet het drinkwater niet in de zon, om bacteriën en algen geen vrij spel te geven. Neem je water mee op verplaatsing? Vul de reservoirs dan pas vlak voor je trip, anders gaat het muf smaken. 
 
 

2. Paarden verkiezen koel water 

Water hoort verfrissend te zijn en zo denken paarden er ook over. Bewaar hun drinkwater tijdens het reizen dus niet in de kofferbak van een donkere wagen, maar probeer het lekker koel te houden. Een temperatuur van 8 tot maximaal 18 graden wordt erg geapprecieerd door onze gehoefde vrienden. 
 
 

3. Neem water van thuis mee voor je paard

Ken jij dat gevoel wanneer je water van een ander merk moet drinken? Het smaakt ook naar water, maar niet naar het water dat jij gewend bent. Paarden zijn gewoontedieren en drinken liefst water dat naar ‘thuis’ smaakt. Vul dus enkele bidons met water wanneer je je paard meeneemt met de trailer, zodat je hem ook op verplaatsing het ‘lekkerste water ter wereld’ kan voorschotelen. 
 
 

4. Neem een drinkbak van thuis mee voor je paard

Hetzelfde geldt voor de bak waaruit je paard moet drinken: ook die is hij best al gewoon van thuis. Is jouw paard het gewoon om uit automaten te drinken? Oefen dan regelmatig thuis door hem water in een (steeds dezelfde) emmer aan te bieden. Eventueel kan je één van de trucjes hieronder gebruiken om hem te leren drinken uit die emmer. Eens je paard dat gewoon is, zet je de emmer op je lijst met spullen die altijd mee op verplaatsing gaan met je paard. Is je paard wantrouwig van aard? Kies dan voor een lage emmer van waaruit hij het overzicht op de omgeving kan behouden. Sommige paarden voelen er gewoonweg niks voor om hun lange snoet in een hoge emmer te dompelen wanneer ze op een vreemde en onvoorspelbare plek zijn. 
Paard drinkt uit blauwe schelp met appels
Moedig je paard aan om te drinken door wat lekkers in het water te leggen (maar wees zuinig met suikerrijke voedingsmiddelen) 

5. Geef je paard ruimte om te drinken

Het helpt niet om vlak bij het paardenhoofd te gaan staan en de emmer water bijna letterlijk in zijn snuit te duwen. Geen enkel paard houdt ervan gedwongen te worden om iets in zijn mond te nemen en al zeker niet wanneer het een tikkeltje onzeker is over de inhoud van de emmer. Zet de emmer met water in de buurt van je paard, spreek hem vriendelijk toe en ga wat verderop staan. Hoe minder druk je je paard oplegt, hoe groter de kans dat het uit zichzelf gaat drinken. 
 
 

6. Geef het water van je paard een lekker smaakje 

Haalt je paard nog steeds zijn neus op voor het water dat je hem aanbiedt? Of ben je op trektocht en kan je onmogelijk emmers en bidons meesleuren? Dan kan het helpen om het plaatselijke water een tikkeltje lekkerder te maken. Voeg bijvoorbeeld een geutje appelsap, bietensap of wat appelazijn toe aan het water van je paard. Ook munt wordt erg gesmaakt door paarden. En wanneer je niets anders in de aanbieding hebt, kan je het zelfs proberen met een (klein!) geutje witte limonade. Opgelet: gebruik geen cola als je op wedstrijd bent, want cafeïne staat op de dopinglijst! 
 
 

7. Leg wat lekkers in het water 

Sommige paarden gaan overstag wanneer ze lekkere dingen uit hun emmer water mogen vissen. Door te happen naar appels, wortels, wat pepermuntjes of een handvol graan, krijgen ze niet alleen wat water binnen, maar zullen ze ook sneller van het water zelf gaan slurpen. Hou er wel rekening mee dat je emmers waarin je ook voedsel legt, wat vaker moet afwassen dan emmers voor schoon water. Geef je paard ook steeds toegang tot een emmer zuiver water met niets erin, zodat echt kieskeurige paarden de keuze hebben om toch niet van het water-met-voedsel te drinken. 
 
 

8. Geef je paard elektrolyten 

Bij grote inspanningen heeft je paard niet alleen nood aan vocht, maar ook aan elektrolyten om zijn innerlijke balans weer in evenwicht te brengen. Die raakt het immers kwijt wanneer het veel zweet. Er zijn heel wat producten op de markt die de mineralen en elektrolyten in het paardenlichaam weer aanvullen. Ze bestaan in gelvorm, als pasta, in poedervorm, als zoutstenen … Wanneer je paard deze elektrolyten inneemt, krijgt het meestal vanzelf dorst en zal het sneller gaan drinken. Zo sla je twee vliegen in één klap! Kies liever niet voor elektrolyten om in het water van je paard op te lossen. Als het van nature al niet graag drinkt, haalt je paard zeker zijn neus op voor water met een raar smaakje. Geef je de elektrolyten toch op deze manier, zet er dan een emmer met puur water naast. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen