Hooi is van immens belang voor cavia’s. Het is multifunctioneel én voordelig voor zowel hun gezondheid als hun welzijn. Maar waarom is hooi zo noodzakelijk voor je knager?

 


 

Etenstijd

Het ideale caviamenu bevat een onbeperkte hoeveelheid hooi, verse kruiden en groenten, een eetlepel droogvoer en een klein stukje fruit. Waarom cavia’s zoveel hooi moeten eten? Het bevat veel vezels, wat ervoor zorgt dat de darmen in beweging blijven en de spijsvertering prima verloopt. Het maag- en darmstelsel van een cavia is immers zo gebouwd dat het nooit 24 uur mag stilstaan.
 
Bij AVEVE vind je zelfs voorgesneden porties zongedroogd hooi die de darmflora stimuleren. Handig! Het hooi is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten, en bevat zowat alle voedingsstoffen die je cavia nodig heeft.

 
 

Tandslijtage

Caviatanden groeien levenslang. De snijtanden kunnen tot wel 6 à 8 centimeter per jaar groeien! Om zijn snijtanden kort, scherp en beitelvormig te houden, moet de cavia veel knagen. Door de beestjes continu hooi te geven, kunnen lange, scheve en pijnlijke tanden vermeden worden. Ook ander knaagmateriaal, zoals takken, gras en vezelige kruiden, kunnen daarbij helpen. Een knaagsteen is optioneel, maar niet noodzakelijk. 

Door cavia's continu hooi te geven, kunnen lange, scheve en pijnlijke tanden vermeden worden

Schuilplaats

Cavia’s zijn prooidieren die van nature graag schuilen. Opnieuw kan hooi hierbij helpen: geef je cavia’s een grote stapel hooi, zodat ze zich er al knabbelend in kunnen verstoppen. Ook houden ze van foerageren – het zoeken en vinden van voedsel – zoals ze in de natuur zouden doen. Hooi kan zo de verveling doorbreken, zeker wanneer hun baasje wat lekkers onderaan de stapel verstopt. In de winter halen buitencavia’s nog extra voordeel uit hooi: een laagje hooi op de bodembedekking zorgt voor isolatie en houdt de diertjes lekker warm.
 
 

Hoe herken je goed hooi?

Hooi van goede kwaliteit herken je aan de frisse geur en lichtgroene kleur. Let op: hooi mag niet vochtig of beschimmeld zijn. Stel je je vragen bij een pak hooi? Geef het dan niet aan je knaagdieren. Zo blijven ze gezond en ben jij gerust!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen