Etenstijd
Het ideale caviamenu bevat een onbeperkte hoeveelheid hooi, kruiden, verse groenten, een eetlepel droogvoer en een klein stukje fruit.Waarom cavia’s zoveel hooi moeten eten? Het bevat veel vezels, wat ervoor zorgt dat de darmen in beweging blijven en de spijsvertering prima verloopt. Het maag- en darmstelsel van een cavia is immers zo gebouwd dat het nooit 24 uur mag stilstaan.
Bij AVEVE vind je zelfs voorgesneden porties zongedroogd hooi die de darmflora stimuleren. Handig! Het hooi is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten, en bevat zowat alle voedingsstoffen die je cavia nodig heeft.
Tandslijtage
Caviatanden groeien levenslang. De snijtanden kunnen tot 6-8 cm per jaar groeien. De cavia knaagt om zijn snijtanden kort, scherp en beitelvormig te houden. Door de beestjes continu hooi te geven, kunnen lange, scheve en pijnlijke tanden vermeden worden. Ook ander knaagmateriaal, zoals takken, gras en vezelige kruiden kunnen daarbij helpen. Een knaagsteen daarentegen wordt afgeraden.
Door de beestjes continu hooi te geven, kunnen lange, scheve en pijnlijke tanden vermeden worden.
Schuilplaats
Cavia’s zijn prooidieren die van nature graag schuilen. Opnieuw kan hooi hierbij helpen: geef je cavia’s een grote stapel hooi, zodat ze zich er al knabbelend in kunnen verstoppen.Ook houden ze van foerageren (het zoeken en vinden van voedsel), zoals ze in de natuur zouden doen. Hooi kan zo de verveling doorbreken, zeker wanneer hun baasje wat lekkers onderaan de stapel verstopt.
In de winter halen buitencavia’s nog extra voordeel uit hooi: een laagje hooi op de bodembedekking zorgt voor isolatie en houdt ze lekker warm.