Op warme zomerdagen lonkt het buitenleven, maar er schuilen extra gevaren om de hoek. Zelfs wanneer de buitentemperatuur ‘maar’ 25°C bedraagt en er een verkoelend windje waait, is het opletten geblazen. Want heel wat oppervlakken waar je hond blootsvoets over moet wandelen - en dan hebben we het lang niet alleen over asfalt - worden snikheet in de zon. 
De kussentjes onder hondenpoten voelen wat ruw aan, maar ze zijn gevoeliger dan je denkt. Bovendien kunnen ze letterlijk verbranden, met extreem pijnlijke blaren tot gevolg. Vaak worden bezorgde hondenbaasjes gewaarschuwd voor opgewarmd asfalt, maar er zijn nog veel meer ondergronden die gevaarlijk heet kunnen worden. Je zou het niet denken, maar kunstgras wordt haast even warm als asfalt in de zon! 
Verschillende ondergronden die te warm kunnen worden: asfalt, kunstgras, blauwe steen en wit zand
Deze ondergronden kunnen al snel veel te warm onder de voeten worden
Om je een idee te geven: bij 52°C (de temperatuur van asfalt op een zomerdag van 25°C) verbrandt de huid na 1 minuut contact. Bij 60°C (de temperatuur van asfalt wanneer de temperatuur 30°C overschrijdt) duurt dat slechts enkele seconden! 
 
Trouwens, niet alleen hondenpootjes hebben bescherming nodig tegen de zon. Het volledige hondenlichaam is niet bestand tegen al te warme temperaturen. Honden kunnen immers niet zweten via hun huid, zoals mensen. Ze verliezen warmte door te hijgen en via hun voetzolen - maar alleen wanneer die over een fris oppervlak lopen. De lichaamstemperatuur van een hond kan dan ook snel alarmerende hoogtes bereiken als het buiten wat warmer is. Let extra goed op met oude honden en honden met een korte snuit, die nog meer afzien van de warmte. Lees hier meer over een zonneslag of hitteshock bij honden. 
 

Wandeltips voor een zonnige dag 

Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hele dag binnen te blijven bij mooi zomerweer. Wil je toch naar buiten? Pas dan je dagritme aan, zoek een geschikte wandelplek en doe enkele belangrijke checks voor je de leiband uithaalt. 
 
  • Maak je lange wandeling ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat, wanneer de zon laag staat. Dan is de temperatuur lager en is er meer schaduw. Ondertussen kan je genieten van een romantische zonsopgang of -ondergang met je favoriete viervoeter. 
  • Een korte wandeling overdag kan, maar zoek plekjes met veel schaduw uit. Wandel zoveel mogelijk over gras, dat blijft de hele dag relatief fris aanvoelen. Wandel in geen geval over asfalt en andere hete oppervlakken! 
Wil je zeker zijn? Hou je blote hand gedurende 5 seconden op de grond. Wordt het te heet en moet je je hand wegtrekken? Dan is het hier te warm om te wandelen met je hond.
  • Kan je niet anders dan een stuk asfalt overbruggen om op een geschikte uitlaatplek te geraken, bescherm dan de pootjes van je hond met speciale hondenschoentjes, een laag je potenwax of een beschermende spray. Die laatste maakt de huid harder en steviger, zodat ze beter bestand is tegen de hitte. Gebruik zo’n spray vlak voor je naar buiten gaat op schone, stofvrije pootjes, maar vermijd nog steeds té zonnige plekken. Better safe than sorry! 
  • Houdt je hond van zwemmen? Prima! Zwemmen is een goed alternatief voor een lange wandeling en je voorkomt er een hitteslag mee. Wel opletten wanneer je weer naar de auto wandelt: door het zwemmen worden de voetzooltjes weker en zijn ze extra gevoelig voor brandwonden. 
  • Neem altijd wat te drinken mee voor onderweg, want ook het hondenlichaam heeft regelmatig afkoeling nodig. 
Zwemmende hond gefotografeerd onder water
Zwemmen is een goed alternatief voor een lange wandeling. Let wel op: door het water worden de voetzolen zachter en verbranden ze sneller! 

Hoe weet je of je hond last heeft van de warmte? 

Hou je hond tijdens het wandelen op een warme dag goed in de gaten. Let op kleine signalen die erop wijzen dat hij zich niet goed voelt of pijn heeft. 
 
  • Staat je hond te trappelen op zijn poten, tilt hij ze beurtelings op, mankt hij of begint hij fanatiek aan zijn kussentjes te likken of zelfs te bijten? Weigert je hond om nog verder te wandelen of jankt hij van de pijn? Let op, de pootjes van je hond zijn mogelijk verbrand! 
  • Vooral bij licht gekleurde hondenkussentjes vallen de eerste tekenen van verbranding meteen op: ze kleuren rood in plaats van zachtroze. Bij donkere kussentjes is het moeilijker om het beginstadium te herkennen. Hou er ook rekening mee dat roze voetzolen sneller verbranden dan zwarte. 
  • Wanneer je niet meteen ingrijpt, kan het beeld nog dramatischer worden: er verschijnen blaren en wanneer die openbarsten komen er brandwonden tevoorschijn. Kleine of grotere stukken huid worden letterlijk ‘weggebrand’. 
Pijnlijke voetzolen hond
Laat je hond niet likken aan zijn pijnlijke voetzolen, om infecties te voorkomen

Eerste hulp bij verbrande pootjes

Met een beetje management hoeft het zover niet te komen, maar wat als je hond per ongeluk toch te lang op een warm oppervlak heeft gestaan? 
 
  • Haal je hond meteen naar binnen, draag hem als hij zelf niet meer wil stappen. 
  • Spoel de voetzolen van je hond gedurende 10 minuten met lauw water en wikkel ze daarna in plastic huishoudfolie of een steriel verband. 
  • Zorg ervoor dat je hond niet kan likken aan zijn poten, bijvoorbeeld met een kraag die ook na operaties gebruikt wordt. Via het likken kunnen de brandwonden geïnfecteerd raken, wat nog pijnlijker is en de genezing vertraagt. 
 
Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts wanneer je hond tekenen van verbranding vertoont! Die kan de ernst van het probleem inschatten en de nodige medicatie geven om pijn te verlichten en de genezing te bevorderen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen