Kennis van zaken
Wilde konijnen gaan af op hun neus en hun instinct om de eetbare van de giftige planten te onderscheiden, en geven die kennis door aan hun nakomelingen. Omdat tamme konijnen al zo lang gewend zijn aan leven in een hok, weten ze echter niet meer welke planten ze wel en niet mogen eten. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de leefomgeving van je konijn veilig is, zodat ze hun tanden niet in een ziekmakend blaadje zetten.Wat zijn de symptomen van vergiftiging? Dat kan gaan van huid- en slijmvliesirritatie, ademhalingsproblemen, sufheid, darmkrampen, diarree, een versnelde of vertraagde hartslag, nierfalen, verlamming ... Bij een vermoeden van vergiftiging ga je best zo snel mogelijk langs bij je dierenarts.
Giftig voor konijnen
De lijst met planten die gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn voor je konijn, is behoorlijk lang. Konijnen zijn dus bijzonder gevoelige beestjes! Dit zijn enkele van de giftige planten die misschien in jouw tuin voorkomen:- Boterbloem
- Jakobskruiskruid
- Coniferen
- Narcis
- Vlier
- Jeneverbes
- Sporkehout
- Buxus & taxus
- Duizendblad
- Gladiolen
- Blauwe regen
- Lelietje van dalen
- Japanse kers
- Hortensia
- Paddenstoelen
- Klaproos
- Monnikskap
- Vingerhoedskruid
- Wilde kastanje
- Laurier
- Hulst
- Naaldbomen
- Oleander
- Passiebloem
- Rhododendron
Denk eraan dat ook druivenpitjes, prei, rabarber, uien en sjalotten zéér giftig zijn voor konijnen. Laat je huisdier dus niet zomaar in je moestuin of je composthoop rondscharrelen!

Laat je konijn veilig genieten van een groen blaadje in een afgesloten konijnenren in je tuin