Een nestje fokken met je hond, het klinkt zo leuk. Maar als je het goed wil doen, komt er heel wat bij kijken. Annelies Lambaerts van Saarlooswolfhonden-kennel Of Wolfs Whisper gunt ons 15 weken lang een unieke blik achter de schermen van hun recentste nestje puppy’s. Ze bespreekt alle aspecten van het honden fokken volgens de regels van de kunst, met bijzonder veel aandacht voor de gezondheid, het karakter en de socialisatie van de pups. Vorige week maakte je kennis met mama-to–be Ostar, deze week vindt Annelies een geschikte date voor haar viervoeter met de toepasselijke naam Wolf. 
Hoe doe je dat, een reu uitzoeken voor jouw teefje? Een vader kiezen die jouw roedel een nestje zal schenken? De genen selecteren die straks zullen voortleven in een stel lieve, schattige puppy’s? 
 
 

Het klikt met stoere gentleman Wolf 

Het is altijd nogal een puzzel, om een reu te zoeken die bij jouw teefje én bij de doelen die je hebt om het ras te verbeteren, past. Daarom probeer ik zoveel mogelijk Saarlooswolfhonden te leren kennen: via de Belgische Saarlooswolfhonden Vereniging, op wandelingen met rasgenoten, via websites en op sociale media … 
 
Op Wolf had ik al een oogje nog voor hij geboren werd. Zijn fokkers – ook Belgen – leerde ik al kennen in 2006. De combinatie waarvan zij een nestje verwachtten, klonk als muziek in de oren. Dus heb ik hun nakomelingen in de daaropvolgende jaren van aan de zijlijn opgevolgd. Het bleken stuk voor stuk gezonde wolfhonden met een stabiel karakter. Toen ik Wolf op een wandeling tegenkwam en het leek te klikken met Ostar, heb ik m’n stoute schoenen aangetrokken en een date aangevraagd. 
Wolf en Ostar op een grasveld

Waarom wij onze honden laten daten 

Wolf heeft zichzelf nog niet voortgeplant en van zijn zeven broers en zussen werd er voorlopig nog maar eentje ingezet in de fok. Dat maakt van hem een interessante partij: het is een lijn die we niet verloren mogen laten gaan. Omdat zowel Ostar als Wolf ondertussen al 6 jaar zijn, leverde ons dat veel tijd op om verborgen gebreken op te sporen onder hun familieleden. Gelukkig zijn we geen verontrustende dingen tegengekomen: beide honden zijn in topconditie. 
 
Wanneer een teefje loops is, zal geen enkele reu ‘nee’ zeggen. Toch vind ik het belangrijk dat toekomstige ouders ook met elkaar door één deur kunnen wanneer er geen hormonen in het spel zijn. Misschien vermenselijk ik onze honden op dat vlak te veel, maar het is een mooi idee dat de pups een mama en papa hebben die elkaar écht genegen zijn. Daarom maakten we voldoende tijd vrij om de honden één op één aan elkaar te laten wennen. 
 
Zo konden we trouwens de toekomstige papa van onze pups zelf wat beter leren kennen. Niet alleen de gezondheid, maar ook het karakter waarmee we fokken moet immers helemaal goed zitten. Wolf blijkt zijn naam geen oneer aan te doen: hij is een echte gentleman voor teefjes, maar hangt de macho uit wanneer er andere reuen in de buurt zijn. In huis is hij een engeltje, tenzij er eten in de buurt is. Dan verandert hij in een kleine deugniet die op alle mogelijke manieren voedsel probeert te stelen. Een beetje pit kan geen kwaad, toch? 

Nu Ostar en Wolf voor elkaar gekozen hebben, komt een nestje puppy’s wel echt dichtbij. Volgende week in mijn dagboek: de ultieme doggy-date van Ostar en Wolf.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen