Volwassen teefjes die niet geholpen werden, worden tweemaal per jaar loops. Daarbij scheiden ze een voor reuen onweerstaanbaar geurtje af. Reuen kunnen een loopse teef ruiken tot op kilometers afstand, waardoor hun hoofd helemaal op hol slaat. 
Hoe een intacte (niet gecastreerde) reu precies reageert op een loopse teef, verschilt van hond tot hond. Vooral in de puberteit, die begint op pakweg 6 maanden, weten jonge mannetjes niet wat hen overkomt. Ze willen niet meer eten, zitten urenlang naar de voordeur te staren, zingen onophoudelijk de mooiste ‘liederen’ of raken maar niet in slaap. Eigenlijk willen ze maar één ding: zo snel mogelijk bij dat teefje geraken! 
 

 

Opgelet voor ontsnapte reuen

Die drang om zich voort te planten kan zo groot zijn, dat een verliefde reu er alles aan doet om te ontsnappen. Wanneer er een loops teefje in de buurt woont, durven reuen plots over de (hoge) omheining springen die hen de rest van het jaar netjes in de tuin houdt. Andere casanova’s graven een gat onder het hek of glippen naar buiten wanneer je even de vuilnisbakken buiten zet. Een wegloper is niet alleen vervelend, je hond kan de weg kwijt raken of in een ongeval verzeild raken. 
 
Ook tijdens het wandelen kunnen de braafste reuen plots Oost-Indisch doof worden. Ze vangen de geur van een gewillige deerne op en onderzoeken al klappertandend de gecapteerde liefdesferomonen. Vanaf dan gaat hun neus gaat in speurmodus: recht op het doel af! 
Golden retriever ligt zielig naast eetkom
Reuen die een loops teefje ruiken, weigeren soms om te eten ... 
Hond ontsnapt door metalen hek
... en kunnen zich flink in nesten werken wanneer ze proberen te ontsnappen
Heb je het vermoeden dat er zich een loopse teef in jouw buurt bevindt, neem dan het zekere voor het onzekere en hou je kleine Houdini tijdelijk aan de leiband. Laat hem niet zonder toezicht in de tuin en voorkom op alle manieren dat je hond bij het object van zijn obsessie raakt. Niemand zit immers te wachten op een ‘oeps-nestje’: je hebt geen enkele garantie dat twee buur-honden gezonde pups voortbrengen of dat je een goede eigenaar zal vinden voor misschien wel 13 liefdesbaby’s. Bovendien zitten de asielen overvol met lieve honden die geen gouden mandje vinden. 
 
 

Wanneer hebben reuen last van hun hormonen? 

De dichtste voorouder van onze honden, de wolf, kan er zijn klok op gelijk zetten. In februari worden wolvinnen loops en zijn ze bereid om te paren, zodat hun welpen in de lente geboren worden - het ideale seizoen met een overschot aan prooien. 
 
Doorheen het domesticatieproces zijn honden echter minder kieskeurig geworden qua timing. Ze krijgen immers het ganse jaar door al het voedsel dat ze nodig hebben en puppy’s die in de lente geboren worden hebben geen gezondheidsvoordeel t.o.v. herfstpups. De meeste hondenrassen worden tweemaal per jaar loops en hebben geen voorkeursperiode. Dat wil zeggen dat je reu gedurende het ganse jaar verrast kan worden door de hormonen van zijn buurvrouw. 
 
Teefjes zijn niet de ganse loopsheid vruchtbaar, maar dat weten jonge reuen (nog) niet.  Daarom kan het zijn dat ze drie weken lang - gedurende de hele loopsheid - op hete kolen zitten. Rond de 13de dag van de cyclus verliezen teven minder bloed en zijn ze gedurende een dag of twee vruchtbaar. Alleen op die dagen is een teef bereid tot dekken, de rest van haar loopsheid zal ze een opdringerige reu duidelijk van zich afsnauwen. Oudere, meer ervaren reuen leren vaak dat ze zich enkel druk hoeven te maken wanneer hét moment daar is. 
 
 

Wat als je reu geen rust meer vindt? 

Wanneer je in een woonwijk woont met veel intacte teven, die allemaal op een verschillend moment loops worden, kan dat erg belastend zijn voor je niet-gecastreerde reu én voor jou als eigenaar. Hoe je jonge reu daar in de toekomst mee zal omgaan, is heel onvoorspelbaar. Sommige honden reageren na hun puberteit amper op de hormonen van de buurhond, andere blijven voor de rest van hun leven rusteloos bij de geur van loopsheid. Soms duurt dat enkele dagen, soms weken aan een stuk. 
 
In het laatste geval zit er haast niets anders op dan je reu te castreren, zodat hij verlost wordt van al dat testosteron in zijn lichaam. Je kan in eerste instantie kiezen voor een chemische castratie: een injectie of implantaat dat hetzelfde effect heeft dan een operatie, maar dan slechts voor een maand of zes. Twijfel je of castratie de juiste oplossing is voor het gedragsprobleem van je hond, boek dan een consult bij een gediplomeerd gedragstherapeut om alle voor- en nadelen af te wegen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen