Een nestje fokken met je hond, het klinkt zo leuk. Maar als je het goed wil doen, komt er heel wat bij kijken. Annelies Lambaerts van Saarlooswolfhonden-kennel Of Wolfs Whisper gunt ons 15 weken lang een unieke blik achter de schermen van hun recentste nestje puppy’s. Ze bespreekt alle aspecten van het honden fokken volgens de regels van de kunst, met bijzonder veel aandacht voor de gezondheid, het karakter en de socialisatie van de pups. Vorige week maakte Annelies haar woonkamer puppy-proof, vandaag gaat alle aandacht naar de speciale noden van mama-to-be Ostar. 
Nu we zeker weten dat Ostar pupjes draagt – dat moment bij de dierenarts is altijd heel spannend – begint ze ook aan de buitenwereld te tonen dat ze drachtig is. Ongeveer een week na de echografie begint haar buik duidelijk uit te zetten en krijgen de melklijsten vorm. Nog wat later voelen we voor het eerst beweging in haar buik. Wat een magisch moment! Af en toe een schopje van een mini-pootje tijdens het knuffelen hoort nu ook bij onze dagelijkse verwonderingen. 
 
 

Puppy’s horen in een hondenhol …

Althans, dat is hoe Ostar en de rest van onze roedel erover denken. In de weken voor de bevalling zijn ze druk op zoek naar hét perfecte plekje om een nest puppy’s te baren. En ja hoor: daar horen grove tuinwerkzaamheden bij. Ostar zelf houdt het bij een eerder bescheiden graafwerk waarin ze zich gaat nestelen, maar grote zus Mischka neemt haar taak als toekomstige tante veel serieuzer. Ze slaagt erin om ongemerkt een put te graven waar ze zich volledig in kan verstoppen om indruk te maken op Ostar. Impressionant! 
 
Alle gekheid op een stokje, het is natuurlijk niet de bedoeling dat Ostars pups straks in weer en wind opgroeien. Met een comfortabele werpkist (zie mijn vorige dagboek) proberen we die boodschap op een subtiele manier over te brengen, maar het is pas een vijftal dagen voor de bevalling dat Ostar ook effectief een kijkje gaat nemen. Zou ze echt zo kieskeurig zijn? 
 
 

De hele roedel in verwachting

Het is boeiend om te merken dat ook onze andere teefjes zich voorbereiden op de nakende geboorte. Want ze hebben echt in de gaten er iets gaat gebeuren. Ze zien de veranderingen in huis, maar nog meer merken ze dat het lichaam en de geur van hun hondenzusje verandert. Tijdens het spelen laten ze Ostar wat vaker links liggen en het echt ruwe spel – onze meisjes kunnen er wat van – houden ze voor later. 
Drie saarlooswolfhonden in een privé speelweide
Een bezoekje aan een privé speelbos om de gedachten te verzetten 
Hoogzwangere Ostar ligt naast haar zus in de puppyren
Raad jij wie van de twee de hoogzwangere Ostar is? 

Natuurlijk verandert ook de routine van onze honden naarmate de zwangerschap vordert. Urenlange wandelingen zitten er voor Ostar niet meer in, maar ze gaat nog gezwind mee voor een ommetje van drie kwartier. Nee, platte rust, daar doet onze happy mommy niet aan mee! 

 
 

Een aangepast menu

Zwanger zijn vergt veel van een hondenlichaam, maar tegelijk is er minder plaats voor voedsel in de maag. Daarom krijgt Ostar haar eten nu verspreid over meerdere porties. Ook passen we het type maaltijd aan. De laatste twee weken van de dracht krijgt ze bijvoorbeeld minder botten bij haar vlees, opdat de schedels van de pups elastisch genoeg blijven voor een vlotte geboorte. Na de geboorte krikken we het calciumgehalte van haar voeding weer op voor een kalkrijke melkgift. 
  
 

De laatste loodjes 

Nu het einde (en een nieuw begin) in zicht komt, voelen we dat Ostar steun komt zoeken bij ons. Ze snapt duidelijk dat er iets belangrijks gaat gebeuren en wil zeker zijn dat we er zijn voor haar. Omdat het ons eerste zomernestje is – onze vorige pups werden altijd in de winter geboren – hebben we een airco geïnstalleerd. Zo blijft de temperatuur aangenaam voor de hoogzwangere Ostar. Een voordeel van een zomernest is dan weer dat de achterdeur kan blijven openstaan. Daar maakt Ostar handig gebruik van, nu ze wat vaker moet gaan plassen. 
 
Volgende week vertel ik jullie alles over de bevalling. Gok je mee hoeveel pups Ostar krijgt? 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen