Heb je een grote achtertuin met een vijver? Dan kan je overwegen om wat leven in de brouwerij te brengen door eenden te houden. Deze snaterende watervogels vergen niet zo veel onderhoud, maar je moet er natuurlijk wel elke dag voor klaar staan om hen te voederen en te verzorgen. Heb je voldoende ruimte en tijd om twee of meer eenden te kopen of te adopteren, maar twijfel je nog of eenden geschikte huisdieren voor jou zijn? Je ontdekt het in dit artikel!

 
Verschillende eendenrassen

Er bestaan heel wat bijzondere rassen waarmee je jouw vijver kan sieren, zoals de exotische Mandarijneend en haar nichtje de Carolina-eend, de zwart-witte Muskuseend met haar typische rode huid of de schattige Hottentottaling, het kleinste eendje onder de zwemeenden. En ken je de Indische loopeend of flesseneend al? Met haar kaarsrechte houding en uitgestrekte hals loopt ze veel eleganter dan haar waggelende soortgenoten.

De allerbekendste is natuurlijk de klassieke wilde eend: het vrouwtje in haar bruine schutkleuren en het mannetje (of woerd) met zijn opvallende, glanzend groene kop. Deze eend komt in België ook in het wild vaak voor, maar zijn tamme variant kan je herkennen aan de twee gekrulde staartveren. Verdiep je dus zeker eens in alle verschillende rassen en zoek uit welke eenden het best bij jou, je tuin en je vijver zouden passen.
Mandarijneend en Indische loopeend
De exotische Mandarijneend en de Indische loopeend of flesseneend

Eendje is geentje

Een eend alleen, da’s maar niks. Net als kippen houden eenden ervan om hun tijd samen met soortgenootjes door te brengen. Hou dus altijd minstens twee eenden, maar liefst nog veel meer tegelijk in je tuin, want het zijn sociale dieren die in hun eentje snel ongelukkig worden. Elk eendenras heeft zo z’n eigen kenmerken en karakter, dus zoek dit wel op voorhand goed uit voor je verschillende rassen bij elkaar gaat zetten. Zet ook steeds een mannetje en vrouwtje van hetzelfde ras bij elkaar, want eenden hebben nood aan een ‘vertrouwde’ partner.
 
Wist je trouwens dat er onder eenden ook een pikorde heerst? Zo’n pikorde zorgt voor rust in de toom, maar kan ook tijdelijk wat chaos tot stand brengen wanneer je een nieuwe eend toevoegt aan de toom. Je kan dus best op voorhand al even nadenken over het totale aantal eenden dat je wil houden, en die dan in één keer tegelijk samenzetten. Zo voorkom je onnodige conflicten en stress bij je watervogels. Soms kan het natuurlijk niet anders, bijvoorbeeld wanneer één van je eenden overlijdt en je dat lege plekje weer wil opvullen. In dat geval voorzie je best een extra voeder- en drinkbak, voor het geval de nieuwe eend door de baas in de groep wordt uitgesloten.
 
Denk eraan: eenden kunnen tot tien jaar oud worden als je ze goed voedt en verzorgt, dus je gaat een engagement voor lange duur aan! Zijn je buren, familieleden of vrienden bereid om ze te komen verzorgen wanneer je met vakantie gaat? Iets om over na te denken!
Witte eenden snateren
Eenden zijn sociale dieren die graag in elkaars gezelschap vertoeven

Zo ziet je eendenvijver eruit 

 
De juiste oppervlakte

Eenden zijn verzot op zwemmen, spetteren en pootjebaden. Een vijver is dus absoluut onmisbaar in je tuin als je eenden wil houden. Ze gebruiken het water trouwens ook om van te drinken en zich te wassen. Heb je twee eenden? Dan is een waterplas van minstens twee vierkante meter echt een minimum. Heb je meer eenden, dan moet de oppervlakte van je vijver exponentieel toenemen, want twee koppeltjes hebben aanzienlijk meer ruimte nodig. Te veel eenden op een te kleine vijver, dat geeft sowieso problemen – zowel sociaal als hygiënisch gezien.
 
 

De juiste diepte

Hoe die vijver er precies uitziet, is niet zo heel belangrijk. Dit kan een plastic bak zijn die je ingegraven hebt of een vijver waarvan de bodem bedekt is met stevige vijverfolie. Waar je wel goed op moet letten, is de diepte van je vijver: eenden moeten al dobberend hun kop helemaal onder water kunnen steken. Dat is nodig om hun verenkleed goed te kunnen poetsen en hun neusgaten proper te houden. Een diepte tussen 35 en 120 centimeter is gewenst, afhankelijk van het specifiek ras van je eenden. 
Twee duikende eenden in het water
Je vijver moet diep genoeg zijn zodat de eenden hun kop helemaal onder water kunnen steken
Je eenden zullen voortdurend in en uit het water willen, dus maak het hen niet te moeilijk met een te hoge rand of boord aan je vijver. Een zachte helling zorgt ervoor dat ze makkelijker uit het water kunnen wandelen.
 
 

De juiste waterkwaliteit

Heb je een eerder kleine vijver, dan zal je het water een aantal keer per jaar moeten verversen om de kwaliteit op peil te houden. Je doet dit liefst in de lente of in het najaar. Eenden staan erom bekend véél mest te produceren, wat het vijverwater al snel kan vervuilen. Zo’n grote hoeveelheid mest in combinatie met stilstaand water is een gegarandeerd recept voor ziektekiemen. Een fonteintje of waterpomp met filtersysteem kan helpen om extra beweging en dus zuurstof in het water te brengen. Bij een grotere vijver kan je met een pompsysteem stromend water uit een aanpalende beek in je vijver brengen. Ook handig om te vermijden dat het je vijver dichtvriest in de winter!
 
Schep ook regelmatig afgewaaide bladeren en ander ronddrijvend plantmateriaal weg, zodat het niet kan gaan rotten op de bodem van je vijver. Je voorkomt zo ook algengroei in je vijverwater.
 
 

Het ideale eendenverblijf

Behalve een vijver hebben eenden ook nood aan een stukje gras om rond te waggelen. Reken op een buitenloop van zo’n 5 tot 10 vierkante meter voor twee eenden, al hebben sommige rassen wat meer nood aan ruimte. Een kale grasmat vinden ze maar niks, dus voorzie zeker wat (niet giftige) struiken en andere schuilplekjes voor wanneer het hard regent of hagelt. 
Eenden op gras
Eenden hebben een ruimte buitenloop nodig waar ze rustig kunnen scharrelen in het gras
Heb je last van roofdieren in de buurt, dan zorg je er best voor dat je eenden veilig kunnen bewegen binnen een goed afgesloten verblijf. Je kan er bijvoorbeeld een stevig net overheen spannen, dat beschermt je eenden ook tegen vogelgriep die door wilde vogels wordt verspreid. Als omheining gebruik je een draad van 100 tot 180 centimeter hoog, die je gedeeltelijk ingraaft in de grond. Plaats zware, stenen tegels rondom de buitenkant van de omheining om vossen te ontmoedigen er een tunnel onderdoor te graven.
 
Sommige rassen houden niet van de kou, dus die hebben een verwarmd binnenhok nodig. Wil je niet dat je eenden onder struiken of takken gaan nestelen, dan voorzie je ook best voldoende nestplaatsen in het verblijf. Dat kunnen nestkasten uit hout of beton zijn, maar evengoed een holle boomstam met wat zand en stro erin. Zorg er wel voor dat de eieren er niet uit kunnen rollen.
 
 

Wat staat er op het eendenmenu?

Watervogels zoals eenden hebben dagelijks een specifieke, goed gebalanceerde voeding nodig die je bij de dierenspeciaalzaak kan kopen. Behalve die basisvoeding kan je zeker nog wat extraatjes voorzien:
 
  • In de koudere wintermaanden mag je je eenden gerust wat extra vetten in de vorm van een granenmix bijvoederen.
     
  • Net als bij kippen is calcium een belangrijke toevoeging aan het eendendieet, om stevige eierschalen te garanderen. Zorg dus ook steeds voor een goedgevuld schaaltje grit in hun verblijf of maak zelf een handige gritautomaat, die je niet voortdurend hoeft bij te vullen.
     
  • Verder houden eenden ook van een uitgebreid groenbuffet: zowel met een selectie aan waterplanten als met een blaadje sla, witloof of andijvie kan je hen altijd een plezier doen! En ook in een hoopje vers gemaaid gras steken ze al eens graag hun snavel.
     
  • Schrik niet als je je eenden een wormpje, een insect of zelfs een kikker of een visje naar binnen ziet spelen. Dierlijke eiwitten maken deel uit van het natuurlijke dieet van eenden, en zorgen bovendien voor gezonde veren.
Eenden eten uit voederbakken aan het water
Behalve speciale voeding voor watervogels mag je je eenden ook graantjes en groenvoer voederen
Zoals voor alle dieren is ook voor eenden toegang tot schoon en drinkbaar water een absolute must. Denk eraan het water regelmatig te verversen, zodat er geen etensresten in ronddrijven, en maak de drinkbak één keer per week goed schoon. In de winter is het opletten geblazen, want dan kan het water in hun drinkbakjes bevriezen. Giet er nooit zout of suiker bij, want dat is allesbehalve gezond voor de vogels! Maak liever gebruik van alternatieve oplossingen, zoals een elektrische drinkbakverwarmer. 
 
 

Waar koop je een eend?

Ben je er na het lezen van deze tips van overtuigd dat je twee of liefst meer eenden een veilige en comfortabele thuis kan bieden in je tuin? Dan ben je klaar om op zoek te gaan naar je nieuwe vrienden. Wil je graag een specifiek ras houden of maakt het je niet zoveel uit hoe je eenden eruitzien? In het eerste geval zal je een professionele fokker van neerhofdieren moeten contacteren, maar je kan ook altijd bij een hobbyfokker of een opvangcentrum gaan aankloppen. Let er wel op dat de dieren in goede, gezonde omstandigheden verblijven. Koop geen zwakke, zieke of verwaarloosde dieren, want zo hou je de broodfok in stand. 
 
Stel jezelf steeds de volgende vragen:
 
  • Zijn de eenden goed doorgeruid en hebben ze een gezond verenkleed?
  • Zien ze er levendig uit en hebben ze een heldere blik?
  • Hebben ze een goed lichaamsgewicht?
  • Zijn hun neusgaten proper en ademen ze vlot?
  • Zijn ze (indien wettelijk verplicht voor het ras) geringd?
  • Hebben de eenden de nodige inentingen gekregen?
 
Eenden zijn niet duur, al betaal je voor een bijzonder ras natuurlijk wel een beetje meer. Gemiddeld schommelt de prijs tussen 5 en 25 euro. Wat betreft de voeding en de verzorging kom je toe met zo’n 5 euro per eend per maand. Verder laat je ze, net als kippen, best twee keer per jaar ontwormen en vaccineren bij de dierenarts.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen