Kippen zijn meesters in kletsen: ze vertellen elkaar hoe ze zich voelen en wat ze willen. Ook om hun rangorde te bepalen, maken ze gebruik van hun snavel. Dit keer niet om te praten maar om te pikken!
 

Hen of haan

Zowel tussen hennen als hanen leeft er een duidelijk afgesproken rangorde. Zolang de dieren genoeg afleiding hebben, blijft deze rangorde vrij stabiel. Meer dan wat dreigen of wijken is er niet nodig om de hiërarchie in stand te houden.

De sociale status van hanen wordt bepaald door de grootte, kleur en vorm van de kam. Daarnaast speelt ook hun ras, lichaamsgrootte, leeftijd, gewicht, gezondheid en gekraai een rol. Hennen daarentegen observeren het gedrag en uiterlijk van soortgenoten om te weten of ze een pikgevecht kunnen winnen of niet.
 

Wie pikt wie?

Om erachter te komen welke kip het hoogste op de ladder staat, moet je kijken naar wie wie pikt en tellen hoe vaak ze pikt. De kip die het vaakst andere kippen pikt, staat helemaal bovenaan in de rangorde. Helemaal onderaan komt de kip die het vaakst gepikt wordt.
 

Een fris hoentje

Verwacht je aan hevige ruzies wanneer er een nieuwe kip in de groep komt. Het groentje ondergaat het gepik van de andere kippen en moet zijn plaats binnen de groep proberen te veroveren. Gelukkig duurt dit gekibbel niet lang: zodra de nieuwe kip haar plaats weet, is de omgeving voorspelbaar en gaat het er een stuk rustiger aan toe.

De rol van verveling

Een kip is van nature de hele dag in de weer. Kippen die in een ren worden gehouden en niet kunnen scharrelen of stofbaden, gaan de aandacht op elkaar richten. Ook binnen een vaste groep kippen kan pikken - door verveling of overbevolking - dan de overhand nemen. Je kan dit vermijden door de dieren voldoende scharrelruimte te geven en eventuele snackballen te voorzien als bezigheid. Eens een kip begint te verenpikken, doen de andere kippen haar al snel na. Als je dan niet ingrijpt, pikken ze elkaar in het ergste geval tot de dood.
 

Komen eten!

De rangorde bij kippen is goed merkbaar rond voedertijd. Hoewel ze allemaal honger hebben, stormen niet alle kippen op hetzelfde moment af op het eten dat je hen voorschotelt. Hun gedrag is duidelijk gecoördineerd: terwijl de ene kip eet, wacht de andere zijn beurt af.
 

De rol van de slaapplaats

Van nature slapen kippen op bomen en struiken. Als je zitstokken op verschillende hoogtes in je hok hebt, zal de ranghogere kip de hoogste stok kiezen en andersom. Vraag je je dus af wie de baas is? Kijk maar naar wie waar zit en naar wie wie pikt.

Over slaapplaatsen gesproken: wil jij een heus kasteel bouwen voor je kippen? Hier lees je hoe je er zelf een in elkaar knutselt!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen