Net als honden en katten kan je kippen rechtstreeks kopen bij een professionele kweker. Veel mensen die op zoek zijn naar een specifiek ras gaan ervan uit dat dit de enige manier is om zo’n mooie kip in hun tuin te halen. Maar wist je dat je ook kippen kan adopteren? Er zijn immers meer dan genoeg hennen en hanen die op een nieuwe thuis wachten in een asiel of opvangcentrum. En ook ‘uitgelegde’ legbatterijkippen staan te popelen om aan een ander, beter leven te beginnen. Waar wacht je nog op? Adopt, don’t shop!

Waar kan je een kip adopteren?

Een asiel of opvangcentrum associeer je vaak met katten en honden. Maar wist je dat er ook erkende dierenasielen gespecialiseerd in pluimvee en andere landbouwdieren bestaan? Hier worden onder meer kippen opgevangen en verzorgd die – hetzij door particulieren, hetzij door landbouwbedrijven – afgestaan zijn of in beslag werden genomen. Net als bij het adopteren van een hond of kat betaal je voor zo’n kip vaak een kleine adoptiebijdrage, die de werking van de organisatie en de kosten van de tijdelijke opvang dekt.
 
Opgelet: soms worden er ook kippen te koop of gratis aangeboden via sociale media of zoekertjeswebsites zoals 2dehands.be. In Vlaanderen bestaan er wettelijke regels voor het verhandelen of weggeven van dieren, maar enkel voor katten en honden geldt dat alleen (erkende) kwekers ze mogen verhandelen. Voor pluimvee is dit niet het geval, al ben je wel best alert. Controleer voor je tot de aanschaf van zo’n kippen overgaat of alle meegedeelde informatie wel klopt en of je de juiste dieren meekrijgt. Kippen met duidelijke ziektesymptomen neem je vanzelfsprekend beter niet mee naar huis.
Bruine kippen met vrije uitloop
Bij erkende dierenasielen kan je voor een kleine bijdrage voor de werkings- en opvangkosten een stel kippen adopteren

Wat mag je verwachten van ex-legbatterijkippen?

Als je weet dat de kip het meest mishandelde dier ter wereld is, dan kan je je wel inbeelden hoe het er in een industriële kippenkwekerij aan toegaat. De legkippen in een verrijkt kooiensysteem – de hedendaagse vorm van legbatterijen – leiden gedurende ongeveer een jaar een tamelijk kort, maar extreem miserabel leven. En ook de toestanden waarin scharreleieren of zelfs biologische eieren van vrije uitloop gekweekt worden, zijn vaak beneden alle peil. Genetisch zijn deze kippen zo doorgefokt dat ze zoveel mogelijk eieren leggen. Na een tijdje zijn ze letterlijk ‘uitgelegd’ en brengen ze niets meer op. In plaats van een welverdiend pensioen krijgen ze dan meestal een rechtstreeks ticket richting slachthuis. 
 
Wil je zo’n legbatterijkip redden? Dat is een heel nobel doel, maar je houdt wel best rekening met enkele zaken. 
 
  
  • Koop geen kippen rechtstreeks bij een legbedrijf

    Soms betaal je voor een legbatterijkip méér geld dan de kweker er van het slachthuis voor zou krijgen. Op die manier bezorg je industriële kippenkwekers een financieel duwtje in de rug en hou je de wanpraktijken van sommige legbedrijven dus mee in stand. Je krijgt dan dezelfde dynamiek als bij broodfokkers van honden of katten: in feite red je het dier niet, maar sponsor je een kweker. Neem liever contact op met een organisatie die zich inzet voor het welzijn van deze dieren en steun hun werking door bij hen een ‘reddertje’ te adopteren.
 
 
  • Kies geen legbatterijkip voor de lekkere eitjes

    Hou altijd in het achterhoofd dat een legbatterijkip helemaal ‘op’ is na haar leven in een legbedrijf. Elke dag een ei leggen is voor eender welke kip fysiek best belastend, maar zeker deze kippen hebben het na een leven als eierfabriekje wel gehad met dat strakke legritme. Bovendien zijn ze meestal erg verzwakt en duurt het sowieso wel enkele maanden voor ze nog eens spontaan een eitje leggen. Daar kan je dus beter niet op zitten te wachten. Adopteer een reddertje omwille van je liefde voor dieren, niet voor je eigen gemoedsrust of comfort.
 
 
  • Adopteer nooit een legbatterijkip in de winter

    Hoe schrijnend hun leefomstandigheden ook mogen zijn, in zo’n legbedrijf zitten ze wel steeds in een constante temperatuur. Omdat ze zo weinig pluimen hebben, zouden ze het weleens erg koud kunnen krijgen in jouw kippenhok en hier zelfs aan overlijden. En laat dat nu absoluut niét de bedoeling zijn van je reddingsactie. Wacht dus tot het voorjaar eer je jouw nieuwe vriendinnen in hun nieuwe kippenparadijsje introduceert.

 
 
  • Verwacht geen plotse metamorfose

    Onthoud dat een legbatterijkip nooit een ‘normaal’ kippenleven gekend heeft en dus heel veel nieuwe dingen moet leren als ze bij jou in de ren plots vrij mag rondscharrelen. Deze kippen zijn echt getekend door hun donkere verleden, waardoor ze niet vertrouwd zijn met daglicht, zon en regen, gras of stro … Verloopt de overgang iets te bruusk, dan bestaat helaas de kans dat ze hun verhuis niet overleven. Adopteer je jouw reddertjes bij een zorgboerderij, dan zijn ze wel al min of meer gewend geraakt aan deze (voor ons) simpele dingen des levens en zijn hun overlevingskansen groter.
Kippen in een legbatterij
De kippen in een ‘verrijkt kooiensysteem’ of legbatterij zijn genetisch gekweekt om zoveel mogelijk eieren te leggen

Denk ook eens aan de haantjes!

‘s Ochtends is hij vroeg uit de veren om zijn mooiste ‘kukeleku’ te laten horen en hij staat altijd paraat om als een echte waakhond zijn kippen een veilige omgeving te garanderen. Helaas zit niet iedereen te wachten op zo’n wekker met pluimen … En ook in de kippenkwekerij krijgt hij een minderwaardige plek toebedeeld – hoewel er zonder hanen geen kippen bestaan, natuurlijk. Om die reden komen heel wat hanen in het adoptiecircuit terecht. Woon jij echter nogal afgelegen of hebben je buren geen problemen met een dagelijks ochtendconcert? Overweeg dan zeker om samen met je nieuwe kippen ook een haan te adopteren. Je zal versteld staan van de meerwaarde die deze kleurrijke rakker aan je tuin toevoegt!
 
 

Liefdevolle tuingenoten

Tot slot mag je je met een stel adoptiekippen verwachten aan veel dankbaarheid voor de nieuwe, liefdevolle thuis die je hen biedt. Eens je hun vertrouwen hebt gewonnen, krijg je van deze kippen enorm veel vriendschap. Misschien komen ze na verloop van tijd zelfs om aandacht vragen en laten ze zich gewillig door je aaien of oppakken? Met een beetje geluk en de juiste aanpak kunnen ze het ook goed vinden met de al aanwezige bewoners van je kippenren.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen