De Engelse volbloed staat oorspronkelijk bekend om zijn skills als renpaard. Maar wie de tijd neemt om hem te leren kennen, ontdekt dat dit paard van alle markten thuis is. Dankzij zijn werkwilligheid kan dit paard een uitmuntende compagnon vormen in allerlei sportieve prestaties. Dat maakt van hem echter geen makkelijk paard! De Engelse volbloed kan soms té nerveus overkomen, omdat hij bomvol energie zit en graag alles goed wil doen voor zijn ruiter. Weet je dat in goede banen te leiden, heb je een maatje voor het leven.


 

Oorsprong – waar komt de Engelse volbloed vandaan?

Dit edele paardenras komt al enkele eeuwen voor in Groot-Brittannië. In de zeventiende en achttiende eeuw werden door de mens drie verschillende hengsten uitgekozen die aan de basis zouden liggen van dit typische Britse paardenras: Darley Arabian, Godolphin Barb en Byerley Turk: een Arabisch volbloed, een berberpaard en een Turks paard. Die drie hengsten werden vervolgens gekruist met de snelste merries die men kon vinden. Het doel: een razendsnel paardenras creëren dat kon winnen op alle paardenrennen. 
 
De Engelse volbloed is al enkele eeuwen te vinden in Groot-Brittannië
De Engelse volbloed is al enkele eeuwen te vinden in Groot-Brittannië

Uiterlijk - hoe herken je een Engelse volboed? 

Het uiterlijk van de Engelse volbloed is voornamelijk sierlijk, dat komt door zijn krachtige, gespierde lichaam. Daarnaast dragen ook de lange hals en rug bij aan het edele karakter van dit paard. Toch kan die typische bouw verschillen naargelang de discipline waarin je een paard terugvindt. Zo zijn renpaarden over het algemeen compacter dan rijpaarden. De schofthoogte van een Engelse volbloed ligt tussen 1,50 meter en 1,85 meter

Aangezien het enige criterium bij het fokken van dit ras zijn snelheid was, zijn er erg veel variaties wat het uiterlijk betreft. De vachtkleur moet één basiskleur hebben, vlekpatronen zijn niet toegestaan. De meeste Engelse volbloeden zijn bruin, vos, zwart of schimmel; zeldzamer zijn de kleuren palomino, roan en wit. Witte aftekeningen zijn wel toegestaan, maar komen opvallend weinig voor bij de Engels volbloed. 
 

Karakter en opvoeding – de Engelse volbloed is een werkwillig paard

De Engelse volbloed staat erom bekend erg werkwillig te zijn, maar komt tevens gevoelig uit de hoek. Bovendien heeft hij een uithoudingsvermogen om u tegen te zeggen en een energieniveau dat torenhoog reikt. Die combinatie verandert hem soms in een ‘bommetje’: een dier dat ontploft bij het minste signaal dat hij verkeerd interpreteert. Bij de opvoeding is het dan ook belangrijk om het paard aan te leren om kalm en afwachtend te zijn. Het nerveuze karakter zal nooit volledig verdwijnen, maar door te oefenen op zelfbeheersing wordt de omgang voor jou én je paard veel draaglijker. Daarnaast is de Engels volbloed ook intelligent en moedig: als je de juiste knopjes vindt, gaat dit paard voor jou door het vuur. 

Oorspronkelijk werd de Engelse volbloed gefokt voor de rensport. Vandaag de dag is dit ras nog steeds een erg populair renpaard over heel de wereld. Omwille van zijn intelligentie vind je dit ras daarnaast ook terug in verschillende andere disciplines, vooral waar zijn snelheid en stamina van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan eventing en endurance, maar ook in de jumping kan dit ras zijn mannetje staan. Zelfs in het grondwerk of bij het aanleren van trucjes staat de Engelse volbloed op de eerste rij om samen met jou nieuwe dingen te leren.
 
Bij de opvoeding is het belangrijk om de Engelse volbloed te leren om kalm te zijn
Bij de opvoeding is het belangrijk om de Engelse volbloed te leren om kalm te zijn 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Engelse volbloed nodig? 

De Engelse volbloed heeft nood aan een goed gebalanceerd dieet dat liefst niet té veel extra energie bevat. Goed ruwvoer vormt de basis van zijn rantsoen, dat je eventueel kan aanvullen met een balancer of vitaminebrok. Extra krachtvoer is enkel nodig wanneer het paard uitzonderlijke prestaties moet leveren, bijvoorbeeld in de rensport of in de langere afstanden van de endurance. Net zoals bij alle paarden, is het best om je Engels volbloed de ganse dag door wat te kauwen aan te bieden. Zo kan zijn spijsverteringsstelsel in optimale gezondheid functioneren. 

Als je een paard als huisdier wil, moet je uiteraard ook een verblijf hebben voor dit grote dier. Zorg daarom voor een overdekte stal, met weide of een paddock. Het is belangrijk dat je paard voldoende beweging krijgt, dus geef hem vrije uitloop in de weide of tover je paddock om in een paddock paradise. Verwijder dagelijks de mest uit de stal en zorg voor een wekelijkse schoonmaakbeurt waarin je de volledige stal ververst. Voorzie een drinkautomaat of breng dagelijks vers water naar je paard. Ook de paddock en weide moeten goed onderhouden worden: ruim regelmatig de mest op, controleer één keer per maand de omheining en verwijder giftige planten

Bovendien zijn paarden groepsdieren, dus zet je paard nooit alleen op een weide of paddock. Hoeveel tijd jij ook met hem zal besteden, je kan nooit de taal van het paard spreken en dus oook zijn paardenmaatje niet vervangen. 
 

Gezondheid – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Engelse volbloed vatbaar?

De Engelse volbloed is een sterk paardenras, dat echter enkele gevoeligheden ontwikkeld heeft omdat het steeds sneller moest gaan lopen. Door zijn enorme wil om te rennen, kunnen er longbloedingen optreden als gevolg van de mateloze inspanning. Daarnaast zijn de hoeven van een Engels volbloed relatief kleiner dan bij andere paarden van hetzelfde gewicht, waardoor ze sneller voetproblemen ontwikkelen. Ook hebben sommige volbloeden een kleiner hart dan andere paarden, waardoor er sneller problemen optreden met de bloedsomloop
 
De Engelse volbloed is een krachtig paard
De Engelse volbloed is een krachtig paard

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Engelse volbloed?

Wil jij graag een Engelse volbloed in je weide verwelkomen? Wij geven je tips om op zoek te gaan naar hét paard dat bij jou past. 
  • Voor je de auto inspringt om een paard te gaan bekijken: ben je helemaal zeker van je keuze? Een paard leeft tot 30 jaar, je gaat dus een serieus engagement aan. Bovendien kost de verzorging van een paard veel tijd én geld - zeker wanneer het eventjes minder gaat met zijn gezondheid. Overloop eerst alle verantwoordelijkheden die bij het houden van een paard komen kijken, vooraleer je op zoek gaat naar een maatje. 
  • Maak eerst alles in orde om je nieuwe paard te verwelkomen. Heb je een goede stal? Staat er een vriendje klaar om je paard te verwelkomen? Is de weide goed omheind? Heb je voldoende ruwvoer om de eerste maanden te overbruggen? Of heb je een plekje bemachtigd in een leuke pensionstal waar je paard in kudde mag leven? Denk ook nu al na over een geschikte vakantieoppas, want een paard komen verzorgen is heel wat anders dan even de katten eten geven.  
  • Je zal merken dat je op verschillende plaatsen zoekertjes kan vinden voor een Engelse volbloed. Zo zijn er fokkers, particuliere verkopers, online websites en sociale media… Vaak worden volbloeden met een raceverleden omgeschoold en verkocht als recreatiepaard. Vraag iemand met verstand van zaken om je te helpen met je zoektocht. 
  • Voordat je een paard wil kopen, kan je vragen om een proefritje te maken. Durf je dat zelf niet aan, vraag dan aan de verkoper om het paard voor te rijden of neem iemand mee die de klus voor jou wil klaren. Wil je later ook gaan wandelen met je nieuwe paard, neem het dan ook even mee naar buiten bij de verkoper. Die kan namelijk wel zeggen dat een paard bomproof is, maar misschien schrikt het in werkelijkheid al van een brievenbus. 
  • Ook is het een pluspunt om het paard klinisch en röntgenologisch te laten keuren door je dierenarts. Zo weet je zeker dat het paard geen verborgen gebreken heeft. Het is op het eerste zicht misschien een grote kost, maar onthoud dat het je later veel dierenartsrekeningen zal besparen. 
 

Nog meer sportieve paardenrassen 

  • Arabisch volbloed: het Arabisch paard karakteriseert zich net als de Engelse volbloed door kracht en elegantie. Ondanks dat temperament zijn het leuke paarden in de omgang, omdat ze zich goed kunnen hechten aan hun baasje. 
  • Andalusiër: dit paard uit Spanje heeft met zijn lange manen niet alleen een prachtig uiterlijk, maar ook zijn innerlijk is ongelofelijk: vriendelijk, mensgericht en enorm werkwillig.
  • Belgisch warmbloed paard: dit paard kan uitblinken in zowel de dressuursport als het springen, maar ook voor recreatieve, beginnende ruitertjes kan het Belgisch warmbloed paard een geschikt maatje zijn door zijn rustige karakter! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen