Paarden zijn grazers, maar dat wil niet zeggen dat ze alleen maar gras eten. Toch bestaat hun ideale dieet grotendeels uit ruwvoer, want hun spijsverteringsstelsel is extreem goed in het verwerken van vezels, vezels en nog eens vezels. Welk ruwvoer is geschikt voor je paard? En moet je daarnaast nog bijvoeren? Duik samen met paardenexperte Rianne Dekker mee in de wondere wereld van de paardenvoeding. 
De wilde voorouders van onze paarden aten de ganse dag door kleine beetjes en ook nu nog werkt hun darmflora het best wanneer aan die oerbehoefte wordt voldaan. Ook het paardengebit is zo geëvolueerd dat het grof, langstengelig gras kan afsnijden en fijnmalen. Hoewel paarden echte zoetekauwen zijn - uit zichzelf zullen ze niet snel een sappige appel of geurige wortel afslaan - is hun spijsverteringsstelsel niet uitgerust om efficiënt suikers (en zetmeel) af te breken. 
 
 

Ruwvoer vormt de basis voor elk paard

Wil je de oerbehoeften van je paard vervullen met zijn voeding en zo een goede spijsvertering ondersteunen, kies dan voor sober, droog hooi dat laag is in suikers en hoog in vezels. Of het hooi dat je koopt voldoet aan die vereisten, kan je helaas niet zien met het blote oog. Gelukkig kost een hooi-analyse tegenwoordig niet zoveel geld. Zeker wanneer je op het punt staat om een grote partij hooi aan te kopen, loont het de moeite om eerst te laten checken welke voedingswaarde het hooi heeft. 
 
Het drogestofgehalte van hooi is liefst zo hoog mogelijk: 80% is het absolute minimum, nog beter is 85 à 90%. Geef je vochtiger hooi, dan heb je een verhoogde kans op schimmelvorming. Voorverpakt hooi (voordroog) is minder interessant omdat paarden moeilijk weg kunnen met de vele melkzuurbacteriën die zich ontwikkelen in een zuurstofarme omgeving. In de darmen produceren deze bacteriën vervolgens melkzuur, wat een belasting is voor het paardenlichaam. Kuilvoer, dat vaak aan runderen en schapen gevoerd wordt, is echt herkauwervoedsel en ongeschikt voor gevoelige paardendarmen. 
 
Het suikergehalte van je hooi moet laag zijn: liefst onder de 10% en voor suikergevoelige paarden of paarden die snel te dik worden zelfs onder de 7%. Eiwitten hebben paarden wel voldoende nodig, maar die kan je makkelijk bijvoederen met een hooi- of grasbrok wanneer ze onvoldoende aanwezig zijn in het hooi. 
 
 

Vul ruwvoer aan met andere planten - hoe diverser, hoe beter

Van nature eten paarden dagelijks 50 tot 100 verschillende plantensoorten, maar in hooi zitten tegenwoordig meestal maar enkele grassen en plantjes. Je doet er goed aan om dit eenzijdige dieet aan te vullen met ander groenvoer dat je vindt in de buurt van je paardenweide. Hoe meer verschillende planten je voert, hoe diverser de darmflora zal worden, wat zorgt voor betere en meer stabiele gezondheid van je paard. Wilgentakken, frambozensnoeisel, rozenbottels, goudsbloem, weegbree en duizendblad zijn echte lekkernijen voor je paard en geven zijn darmflora een boost. Je kan ook kiezen voor een kruidenrijk hooi als aanvulling, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat er geen giftige planten zoals jacobskruiskruid in verwerkt zitten. Ontdek hier onze wildpluktips voor paarden en pony’s. 
 
Paard eet takken
Vul het ruwvoer van je paard aan met vers plantaardig materiaal 
Veulen draagt voeremmer doorheen de weide
De meeste paarden hebben geen extra energie nodig in de vorm van krachtvoer 

Krachtvoer is meestal niet nodig

Van oudsher krijgen veel paarden dagelijks nog steeds enkele scheppen krachtvoer voorgeschoteld, met energierijke granen zoals tarwe, gerst en haver. Toch hebben de meeste paarden dat absoluut niet nodig en doet de hoeveelheid suiker en zetmeel in zulke mixen zelfs meer kwaad dan goed. Alleen paarden die in de topsport meedraaien of de langste endurance-afstanden moeten afleggen, hebben baat bij dit soort energiebommen. Heb je het gevoel dat je paard toch wat extra pit kan gebruiken, ga dan eerst op zoek naar ruwvoer dat energierijker is dan gemiddeld, voordat je energierijke toevoegingen gaat doen. Hoe dichter je bij het natuurlijke dieet blijft, hoe beter voor de vertering. Als je paard geen krachtvoer nodig heeft, maar je wel iets ‘extra’ wil geven, kun je best kiezen voor een veel gezondere hooibrok of kruidenmengsel. 
 
 

En hoe zit het dan met vitamines en mineralen? 

Tegenwoordig bestaan er heel wat kwalitatieve ‘balancers’ of ‘vitaminebrokken’ die alle aanvullende vitamines, mineralen en sporenelementen bevatten die een paard kan gebruiken, maar dan zonder alle ballast die in doorsnee krachtvoer zit. De kostprijs ligt wat hoger, maar je moet er slechts erg kleine hoeveelheden van bijvoederen. Door af te wisselen in het merk dat je voert, ben je er zeker van dat je paard op de lange termijn alles binnenkrijgt wat het nodig heeft voor een gezonde spijsvertering. 
 
  

Welke tussendoortjes voor je paard? 

Tenslotte wil je je allerliefste paard af en toe natuurlijk in de watten leggen met wat lekkers. Hoe je dat best aanpakt, lees je hier. 

Deel dit artikel