Als je denkt aan een lama, denk je vast meteen aan een grotere, maar even wollige versie van de populaire alpaca. Let wel op: van nature is het allerminst een knuffeldier. Alleen met veel tijd en geduld kan je een jonge lama helpen om zich te ontwikkelen tot een stabiel en aaibaar weidedier. Vooraleer je een kudde lama’s op je weide loslaat, verdiep je je best eerst in hun gedrag en specifieke noden. In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat je moet weten als beginnend lama-eigenaar.

Oorsprong: waar komt de lama vandaan? 

Oorspronkelijk komt de lama (net als de alpaca) uit Latijns-Amerika, waar hij ontstaan is uit zijn wilde voorouder, de ‘guanaco’. Daar is hij al enkele eeuwen te vinden als huisdier met allerlei verschillende doeleinden. Zo wordt niet enkel zijn wol en vlees gebruikt, maar ook zijn mest en huid. Bovendien zijn lama’s enorm sterk, waardoor ze prima lastdieren zijn. Hun rustige karakter - mits goede socialisatie - zorgt er daarnaast voor dat ze die taak op een veilige manier kunnen uitvoeren. 

Omdat de lama voor zo veel verschillende doeleinden gebruikt werd, besloten de inwoners van Latijns-Amerika al snel om een doelgericht fokprogramma op te zetten. Zo werden er verschillende types lama’s gecreëerd, afhankelijk van het doel dat ze moesten vervullen. De chaku lama stond in voor de wolproductie, de ccara lama werd eerder gebruikt voor de vleesproductie en als lastdier. 
 
 

Hoe ziet een lama eruit? 

 
Lichaamsbouw van de lama 

De lama heeft een lange hals, al verdwijnt die in het niets t.o.v. een giraffennek. De dikke vacht van de lama bestaat uit een ondervacht en een bovenvacht. De ondervacht is erg wollig en zacht, terwijl de bovenvacht eerder ruw is. Nog een opvallend kenmerk van de lama zijn zijn banaanvormige, schuin ingeplante oren. Ook heeft hij een gespleten bovenlip. 
 
 

Grootte en gewicht

Lama’s worden gemiddeld 1,10 meter groot (dat is zonder de hals en het hoofd). Daarbij hoort een gewicht van 130 tot 200 kilogram. Deze kameelachtigen zijn dus kleiner en wegen wat minder dan veel paarden en pony’s, maar groter dan de alpaca. 
 
 

In welke kleuren komt de lama voor? 

De vacht van de lama kan verschillende kleuren hebben … Wit, zwart, bruintinten, vlekken: ongeveer alles is toegestaan! 
Het linkerdier is een alpaca en het rechterdier een lama
Het linkerdier is een alpaca en het rechterdier een lama 
 

Huisvesting van de lama 

De lama heeft enorm veel ruimte nodig om in te bewegen. Dat is ook logisch, want in het wild leven de dieren op de hoogvlaktes van de Andes. Hou er rekening mee dat lama’s groepsdieren zijn, die je best minstens per twee houdt. Een weide van 2000 vierkante meter is het absolute minimum voor zo’n mini-kudde. Kies bij voorkeur voor een weide die niet al te modderig is, zodat de dieren een stevige ondergrond hebben. In het beste geval zorg je ook voor een stuk verharde grond aan de ingang van hun stal. 

In hun stal kunnen de lama’s rusten en schuilen tegen regen en zon. Zorg dus voor een tochtvrije en droge stal, die groot genoeg is om alle dieren in te beschutten. Lama’s houden van rollen in zand. Dat is eveneens de manier waarop ze hun vacht schoonmaken, dus een droge rolplek is ook een absolute must. Ten slotte maak je je lama’s op warme dagen gelukkig met een waterpoel om zich in af te koelen. 

Uiteraard moet de weide ook goed omheind zijn. Zorg voor een afrastering van minstens anderhalve meter hoog, zodat je dieren niet de kans krijgen om te ontsnappen! 
De lama heeft nood aan een zandbad om zich te wassen
De lama heeft nood aan een zandbad om zich te wassen 
 

Voeding: wat eet een lama? 

De lama is een echte herbivoor die altijd toegang moet hebben tot ruwvoer: hooi of gras. Daarnaast moet je de dieren bijvoeren met met een speciale mix van lamavoer. Daarin zitten alle vitaminen, mineralen en supplementen die je lama nodig heeft om gezond te zijn. 
  
 

Verzorging: hoeveel tijd heb je nodig om een lama te verzorgen? 

Aangezien de lama van nature geen knuffelaar is, is het wel belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het tam maken van deze dieren. Je wil hen natuurlijk in hun waarde laten, maar langs de andere kant moeten ze wel een halster tolereren wanneer de bekapper langs komt. Oefen daarom op het dragen van een halster, het aanraken van het hele lichaam, het optillen en hanteren van de voeten en het wandelen aan een touw. Het is ook handig dat je lama van kleins af kennismaakt met het geluid en gevoel van een scheermachine. Werp hem niet voor de leeuwen, maar laat hem rustig wennen aan allerlei zaken terwijl hij lekkers aangeboden krijgt. Besteed zeker een half uur per dag aan simpele handelingen die je vaak zal uitvoeren rond je lama, zodat hij hier zo snel mogelijk aan went. Wees altijd voorzichtig wanneer je met een lama omgaat. Bij stress kunnen ze onvoorspelbaar uit de hoek komen en in extreme gevallen zelfs spugen, schoppen, steigeren of bijten. 

Ieder jaar, bij het begin van de zomer, wordt de lama geschoren. Als je dat niet doet, heeft hij enorm veel last van de hitte. Bovendien zorgt het ervoor dat de vacht gezond blijft en worden klitten vermeden. Net als paarden moeten ook lama’s enkele keren per jaar bekapt worden door een hoefsmid. Er bestaat ook een tandarts voor lama’s, maar die moet enkel langskomen als er zich problemen voordoen. Geef je je lama’s voldoende takken om op te knabbelen? Dan blijven de tanden meestal vanzelf in goede vorm. 
 
 

Eén, twee of veel lama’s? 

In het wild leven lama’s in een kudde. Zo’n kudde bestaat al snel uit twintig lama’s. Het zijn dus echte groepsdieren, die bovendien elkaar beschermen tegen roofdieren. Dat betekent dus ook dat je nooit een lama alleen mag houden, want dan kan het dier zich onmogelijk gelukkig voelen. 

Je kan ervoor kiezen om een groep vrouwtjes of een groep gecastreerde mannetjes te houden. Zet je meerdere ongecastreerde mannetjeslama’s bij elkaar, dan heb je al snel problemen met agressie. Een andere optie is één mannetje met meerdere vrouwtjes. Dan is het uiteraard wel mogelijk dat je huisdieren zich gaan voortplanten. Bovendien kan het mannetje agressief worden tegenover jou, omdat hij zijn vrouwtjeslama’s wil beschermen. 
Hou je lama nooit alleen!
Hou je lama nooit alleen! 

Lama’s en andere huisdieren

Een lama kan zijn weide delen met schapen of alpaca’s, maar moet altijd minstens één vriendje van dezelfde soort hebben om gelukkig te zijn. 
 
 

Lama’s en kinderen

De lama houdt er niet van om geknuffeld te worden … Bovendien kan een lama met stress onvoorspelbaar uit de hoek komen. Ben je op zoek naar een schattig stel weidedieren die je kinderen kunnen knuffelen en vertroetelen, dan kies je beter voor een andere diersoort. Denk bijvoorbeeld shetlandpony’s of een stel geiten
In het wild vind je de lama op de hoogvlaktes van de Andes
In het wild vind je de lama op de hoogvlaktes van de Andes 
 

Gezondheid: welke ziektes en aandoeningen komen voor bij de lama? 

Controleer dagelijks of je lama’s in goede gezondheid zijn. Deze ziektes en aandoeningen kan je tegenkomen in je kudde:  
 
  • Schurft: dit is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door mijten. De lama heeft in eerste instantie last van jeuk, waarna kale plekken en korsten ontstaan. Als één van de lama’s in je kudde last heeft van mijten, moet je zo snel mogelijk al je dieren behandelen. 
     
  • Worminfecties: ook lama’s kunnen wormen hebben. Ontworm je dieren dus regelmatig of kies ervoor om een preventief mestonderzoek te laten uitvoeren. 
     
  • Tuberculose: ook lama’s kunnen tuberculose krijgen. Bij de dieren wordt het vaak gekenmerkt door een sterk gewichtsverlies en lusteloosheid. Helaas valt TBC bij lama’s niet te genezen. 
     
  • Kreupelheid: lama’s worden kreupel door problemen aan hun hoeven. Zorg er daarom voor dat de hoeven een correcte lengte hebben, dat wil zeggen niet te lang en niet te kort. Daarvoor kan je beroep doen op een bekapper die de soort kent. Zorg er uiteraard ook voor dat er geen scherpe voorwerpen op de weide liggen waar je lama zich aan kan bezeren. 
     
  • Koliek: net als paarden kunnen ook lama’s koliek krijgen - een ander woord voor darmproblemen. Een lama met koliek gaat vaak op de grond liggen, maar voor zijn eigen welzijn is het belangrijk om hem in beweging te houden. Bel zo snel mogelijk naar de dierenarts bij een vermoeden van koliek. 
 
De gemiddelde leeftijd van de lama is 17 jaar. 
De lama is geen geschikt huisdier voor kinderen
De lama is geen geschikt huisdier voor kinderen 
 

Waarop letten als je een lama koopt? 

De lama is geen geschikt huisdier voor mensen die nog nooit een weidedier hebben gehad. Het is erg moeilijk om de dieren tam te maken of ervoor te zorgen dat ze je tolereren in hun buurt. Dat is echter uiterst belangrijk voor de dagelijkse verzorging van hun vacht en hun nagels. Ook hun gedrag in een groep is erg ingewikkeld. Agressieproblemen komen regelmatig voor bij de onwetende lama-eigenaar omdat hij hun gedrag niet goed kan inschatten. Ga dus op bezoek bij zoveel mogelijk fokkers en eigenaars om dit bijzondere dier beter te leren kennen, alvorens je je een kudde aanschaft. 

Als je een lamafokker bezoekt, moet je in eerste instantie letten op de gezondheid van de dieren. Hebben ze een verzorgde vacht? Hoe zit het met hun gewicht? Zijn alle inentingen in orde? Loopt het dier vlot? Hoe zien de hoeven en tanden eruit? Misschien nog belangrijker is de manier waarop er met de dieren omgegaan wordt. Een jonge lama met handtamme ouders die dagelijks door zijn fokker gehanteerd wordt, zal zich makkelijker tam opstellen in zijn nieuwe thuis.

Een goede fokker zal ook jou heel wat vragen stellen. Dat komt omdat lama’s geen eenvoudige huisdieren zijn. Hij wil er dus zeker van zijn dat jij je research hebt gedaan en niet halsoverkop een stel lama’s wil kopen om in je tuin te zetten. Een goede match met de fokker van jouw toekomstige lama’s is een win-win: hij kan je bijstaan met raad en daad, ook in de toekomst! 
 
 

Andere leuke weidedieren 
 

  • Shetlandpony: de shetlandpony houdt ervan om te interageren met kinderen (en volwassenen), wat van hem een erg leuk huisdier maakt. 
     
  • Geit: geiten zijn geen al te moeilijke huisdieren om te houden. Bovendien is het erg makkelijk om hen tam te maken (als je voldoende tijd en geduld hebt), waardoor ze leuk gezelschap zijn voor kinderen. 
     
  • Bennett wallaby: net als de lama is ook de wallaby geen huisdier voor onervaren huisdierhouders … Deze kleine kangoeroe heeft ook een erg gecompliceerde verzorging, waardoor je je op voorhand goed moet inlezen alvorens over te gaan tot de aankoop. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen