Hou je van de rust en schoonheid die een aquarium uitademt, maar ben je niet zo’n fan van vissen? Dan is de luipaardgekko misschien iets voor jou! Deze kleine hagedis is afkomstig uit Azië en komt in een regenboog aan kleuren voor. Het is een prachtig dier om naar te kijken, maar is vooral ‘s nachts actief - geen geschikt huisdier voor kinderen dus. Wil je er zelf eentje in huis halen, dan is een goede voorbereiding een absolute must. Van het terrarium tot de insecten en warmtelampen: reptielen hebben een specifieke verzorging nodig. Denk dus goed na vooraleer je effectief een luipaardgekko aankoopt.

Hoe ziet een luipaardgekko eruit? 

Lichaamsbouw van de luipaardgekko

Luipaardgekko’s hebben een afgeplat lichaam en een zeer lange staart, die maar een klein stukje korter is dan de rest van hun lijf. Deze staart is onderverdeeld in verschillende partjes en heeft een bijzondere functie: de dieren kunnen er namelijk vetreserves in opslaan. Die reserves kunnen ze aanspreken wanneer ze deze dringend nodig hebben. Dat is trouwens niet het enige ongewone kenmerk van hun staart. Luipaardgekko’s kunnen hem zelfs volledig afstoten! Wanneer hij aangevallen wordt door een ander dier, werpt de luipaardgekko zijn staart af als afleidingsmanoeuvre. Omdat de staart-zonder-baas nog enkele ogenblikken blijft bewegen, wordt het roofdier afgeleid en kan de gekko ontsnappen. Als dat niet slim is! Gelukkig groeit de staart na een tijdje weer aan; dit keer zonder staartwervels welteverstaan. Het is natuurlijk absoluut niet de bedoeling dat je dit even uittest door het dier bij de staart vast te nemen. Een nieuwe staart laten aangroeien kost hen namelijk behoorlijk wat energie. 
 
De luipaardgekko verschilt op twee vlakken van andere gekko’s. Eerst en vooral heeft hij nagels aan de tenen en geen hechtlamellen zoals andere soorten. Daarnaast heeft deze kleine hagedissensoort oogleden die beweegbaar zijn, dit in tegenstelling tot andere gekko’s waarbij de oogleden meestal aan elkaar gegroeid zijn en vochtig gehouden worden door er zelf aan te likken. 
 
 

Grootte en gewicht 

De luipaardgekko wordt ongeveer 25 centimeter lang en weegt tussen 60 en 100 gram.
 
 

In welke kleuren komt de luipaardgekko voor? 

Een ‘standaard’ luipaardgekko heeft een geelwitte kleur met zwarte en bruine vlekken. De dieren hebben vele kleine wratjes, verspreid over heel hun lichaam. Naast de basiskleuren zijn er tal van andere verschillende kleurencombinaties mogelijk:
 
  • High Yellow: de naam verklapt het al: deze variant heeft een felgele kleur. 
 
  • Albino: gele grondkleur met roze vlekken en/of banden. 
 
  • Tangerine: komt in verschillende kleuren en patronen voor, maar bevat sowieso de kleur oranje. 
 
  • Patternless: heeft bij de geboorte vaak wel een patroon op de huid, maar dat verdwijnt naarmate de gekko ouder wordt. 
 
  • Hypo: heeft een vervaagd patroon of een vervaagde kleur.
tangerine luipaardgekko
Tangerine luipaardgekko
close-up luipaardgekko
Luipaardgekko’s hebben beweegbare oogleden

Huisvesting van de luipaardgekko

Zoals bij quasi alle reptielen die je als huisdier houdt, zal ook je luipaardgekko in een terrarium ondergebracht worden. Het is van uiterst groot belang om binnenin het terrarium de natuurlijke leefomgeving van je reptiel perfect na te bootsen om management-gerelateerde ziekten te voorkomen. 
 
Houd je twee gekko’s, dan moet dit terrarium minstens een hoogte en breedte van 40 centimeter en een lengte van 60 centimeter hebben. Wat de bodembedekking betreft, heb je de keuze uit verschillende materialen zoals beukensnippers, schorssnippers of kokosvezels. Zoals eerder vermeld, leven luipaardgekko’s voornamelijk in rotsachtig gebied. Om deze omgeving zo goed mogelijk na te bootsen, kan je ook diverse soorten stenen in het terrarium leggen. Deze kunnen eveneens fungeren als schuil- en verstopplaats. 
 
Overdag ligt de ideale temperatuur tussen 25 en 35 graden Celsius, ’s nachts tussen 20 en 25 graden. Hang verschillende warmtelampen op, maar vergeet niet dat er ook enkele koelere plekken aanwezig moeten zijn waar je gekko’s even kunnen schuilen voor de hitte. Daarnaast is het belangrijk UV-B-lampen te installeren en deze gedurende 12 uur per dag te laten branden. De blootstelling aan UV-B-licht is immers noodzakelijk om hun calciumstofwisseling op punt te houden. Opgelet: zorg dat de luipaardgekko’s zich niet kunnen verbranden aan de verschillende lampen.  
 
Plaats het terrarium steeds op een rustige, droge plaats en zorg voor voldoende verluchting. Tip: zet een kistje of bakje neer en leg er wat vochtig veenmos in. Luipaardgekko’s vinden het heerlijk om hierin te liggen én het kan hen helpen bij het vervellen. Last but not least: er moet altijd een schoon en gevuld drinkbakje aanwezig zijn.
 
 

Voeding: wat eet een luipaardgekko? 

We gaan naar de supermarkt en nemen mee: insecten, andere geleedpotigen en vitamine- en mineralenpoeder. Probeer het dieet van je luipaardgekko zo gevarieerd mogelijk te houden door af te wisselen tussen (levende) pissebedden, sprinkhanen, spinnen, krekels … Pas op met ‘vette’ voeding zoals meelwormen of wasmotten, want hier worden de dieren al snel te zwaar van en dat veroorzaakt ernstige problemen aan lever en nieren. Verwijder iedere dag de overgebleven insecten uit het terrarium om bijtwonden bij je gekko’s te voorkomen. Om hun calciumniveau optimaal te houden, kan je hun voedsel trouwens best bestrooien met wat calciumpoeder. Andere vitamine- en mineralenpoeders beperk je best tot één keer per week.
etende luipaardgekko
Je kan je luipaardgekko af en toe trakteren op een lekkere meelworm

Verzorging: hoeveel tijd heb je nodig om een luipaardgekko te verzorgen? 

De dagelijkse verzorging van een stel luipaardgekko’s bestaat uit het verwijderen van uitwerpselen en voedselresten. Vergeet ook niet regelmatig de natte en vieze bodembedekking in te ruilen voor nieuwe. Verder geef je hen dagelijks eten en vul je de drinkbak aan met vers water. Om ziektes te voorkomen, ontsmet je best minstens één keer per jaar het terrarium en al zijn onderdelen. 
 
Wil je hun natuurlijke levensomstandigheden zo goed mogelijk nabootsen, dan is het aan te raden een kleine winterpauze in te lassen voor je luipaardgekko’s. Je laat het dan sneller donker worden en ook de temperatuur in het terrarium laat je langzaam zakken tot zo’n 15 tot 20 graden Celsius. Dit doe je gedurende ongeveer 6 à 8 weken. De dieren gaan niet echt in een winterslaap, maar houden eerder een winterrust: ze eten een pak minder, leven trager en slapen veel meer. 
 
 

Eén, twee of veel luipaardgekko’s?

Luipaardgekko’s kunnen solitair leven, maar in de natuur zal je ze voornamelijk in groep aantreffen. Wil je zelf meerdere exemplaren tezamen houden, dan kies je best maximaal voor één mannetje. Mannetjesgekko’s zijn echte rivalen van elkaar en zullen vechten als je ze samen in een terrarium zet. Houd dus één mannetje met verschillende vrouwtjes om problemen te voorkomen.
bovenaanzicht luipaardgekko
Luipaardgekko’s houden er niet van om opgetild te worden, gelukkig zijn ze erg mooi om naar te kijken

Luipaardgekko’s en kinderen

Luipaardgekko’s zijn niet bepaald knuffeldieren. Je kan ze eventueel handtam maken door hen aan je aanwezigheid te laten wennen, ze stilaan aan te raken en op te pakken. Dat is handig wanneer je hen af en toe moet oppakken om hun verblijf schoon te maken. Voor de rest laat je deze dieren best gewoon mooi wezen in hun terrarium, zonder verstoring van buitenaf.  
 
Pak een luipaardgekko nooit of te nimmer bij zijn staart vast, want dan loop je het risico dat hij deze onnodig afstoot. Omdat je luipaardgekko’s best niet hanteert en knuffelt - en omdat het nachtdieren zijn - zijn luipaardgekko’s geen geschikte huisdieren voor kinderen
 
 

Gezondheid: welke ziektes en aandoeningen komen voor bij de luipaardgekko? 

Luipaardgekko’s kunnen maar liefst 20 jaar oud worden! Je kan er dus vele jaren plezier aan beleven, maar natuurlijk kunnen ze ook af en toe ziek worden. Hieronder vind je de meest voorkomende aandoeningen bij de luipaardgekko:
   
  • Uitwendige parasieten: bijvoorbeeld schimmels of mijten. Uitwendige parasieten veroorzaken irritatie en jeuk, en komen voornamelijk op de oogranden en tenen voor.
 
  • Inwendige parasieten: bijvoorbeeld wormen, cryptosporidium of coccidia. De meest voorkomende symptomen zijn bloederige en/of donkere ontlasting, lusteloosheid en verminderde eetlust. Om inwendige parasieten te voorkomen, laat je best om het half jaar een mestonderzoek uitvoeren. Op die manier kan je tijdig ingrijpen en geef je verspreiding geen kans.
 
  • Onvolledig vervellen: als je luipaardgekko niet goed of onvolledig vervelt, is er hoogstwaarschijnlijk iets aan de hand. Meestal zijn parasieten, slechte voeding, te droge lucht of een vitaminetekort de boosdoener. Je kan de gekko helpen door hem in een lauwwarm badje te zetten om zo de huid los te weken.
 
  • Constipatie: net zoals mensen kunnen ook gekko’s last hebben van constipatie. Meestal wordt dit veroorzaakt door te weinig vochtopname, een te koude omgeving of het eten van zand. Ook hier kan een lauwwarm bad voor verlossing zorgen.
 
  • Prolaps: acute aandoening waarbij een deel van de ingewanden naar buiten komt. Merk je dit op, contacteer dan zo snel mogelijk een (gespecialiseerde) dierenarts!
 
  • Metabolic Bone Disease: het belang van UV-B-lampen (én calciumrijke voeding) wordt hiermee nog maar eens aangetoond, want MBD ontstaat door een tekort aan UV-B-licht. Zonder dit licht raakt de calciumstofwisseling van luipaardgekko’s verstoord en krijgen ze zwakke botten, verdikte gewrichten, vergroeiingen, constipatie, verlammingen en/of incontinentie. Bij reptielen die nog in de groei zijn, staat MBD ook wel bekend onder de naam ‘rachitis’.
luipaardgekko in natuurlijke habitat
Om hun natuurlijke habitat na te bootsen, kan je enkele stenen en keien in het terrarium leggen

Waarop letten als je een luipaardgekko koopt? 

 
  • Allemaal goed en wel, maar waar koop je nu zo’n luipaardgekko? Je kan deze diertjes vinden bij fokkers of gespecialiseerde reptielenzaken en meestal kosten ze tussen 20 en 150 euro. Daar moet je natuurlijk nog de aankoop, inrichting en bodembedekking van het terrarium bijtellen én de maandelijkse kosten van voeding en elektriciteit.
 
  • Vooraleer je besluit een gekko aan te kopen, moet je alles in gereedheid brengen om hem te ontvangen. Zorg dat het terrarium helemaal klaar is, installeer een goede thermometer, koop de juiste voeding en ga op zoek naar een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen. Zo heb je een stok achter de deur bij medische noodgevallen.
 
  • Ga je een fokker of dierenwinkel bezoeken, check dan zeker even de algemene gezondheid en levensomstandigheden van de luipaardgekko’s. Zien ze er gezond uit? Zitten ze in een schoon terrarium? Hebben ze heldere ogen en een schone neus? Zitten ze alleen of met meerdere dieren samen? Op die manier weet je meteen met wat voor soort verkoper je te maken hebt en of de gekko’s gezond zijn of niet.
   
 

Dit zijn nog andere reptielen die je als huisdier kan houden

 
  • Schildpad: ter land of ter zee (maar niet in de lucht), de schildpad weet zowel op de begane grond als in de diepe waters indruk te maken. In tegenstelling tot de luipaardgekko komen de meeste soorten niet toe met een klein terrarium in huis. Vooral de waterschildpadden hebben een flink aquarium nodig.
 
  • Baardagame: all the way from Australia komt de baardagame. Hij is een stekelige hagedis die gemakkelijk handtam gemaakt kan worden. Net zoals bij de luipaardgekko heeft ook hij genoeg uv-licht nodig om kalk- en vitaminetekorten te voorkomen. De baardagame is bovendien wél overdag actief: leuk, zo wat extra beweging in huis!
 
  • Leguaan: luipaardgekko’s, die mag je natuurlijk als huisdier houden. Leguanen daarentegen niet altijd! In België is er zoiets als de ‘positieve lijst’ die bepaalt welke leguanen goedgekeurd zijn en welke niet. Spoiler: de bekende groene leguaan staat er niet op. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen