Broodfokkers: wie zijn ze en wat doen ze? Ontdek hier de ultieme checklist om broodfokkers te herkennen.

‘Broodfokken’, wat is dat?

Broodfokken betekent letterlijk ‘fokken om je brood mee te verdienen’. Broodfokkers verkopen continu pups en leven van die opbrengst. Ze willen dan ook zoveel mogelijk honden verkopen in zo weinig mogelijk tijd en met zo weinig mogelijk middelen. De pups worden vaak op een te jonge leeftijd geïmporteerd uit het Oostblok of worden hier geboren, maar hun ouders leven onder erbarmelijke omstandigheden.
 
 

Wat is de invloed van broodfok op mijn pup?

Het is belangrijk om stil te staan bij het effect dat broodfok zal hebben op de ontwikkeling van je pup. Want net zoals bij de mens, zijn de prikkels die een hond meekrijgt tijdens zijn ‘kindertijd’ cruciaal voor het gedrag dat hij later zal stellen. Pups die opgroeien in een warme thuis en vanaf dag één meedraaien in een gezin zijn minder angstig en zijn de huiselijke omgeving gewoon. Honden die nog nooit gras onder hun voeten voelden, een stofzuiger hoorden, opgetild werden door kinderen of een fiets gezien hebben, reageren vaak angstig en soms zelfs agressief.
 
Naast socialisatieproblemen loop je ook meer kans op een fysiek ongezond hond. Honden die gefokt worden voor geldgewin zijn vaker belast met erfelijke aandoeningen omdat de ouders niet getest worden. Zo besparen broodfokkers geld, terwijl ze jou met de nazorg opzadelen. Meer nog: er wordt regelmatig gefokt met ongezonde ouders, teven krijgen soms meerdere nestjes per jaar zonder tijd te krijgen om te recuperen en er wordt geen aandacht geschonken aan het vermijden van incest. 
 
Pups die ingevoerd worden vanuit het buitenland moeten officieel ouder zijn dan 15 weken, waardoor hun socialisatie veel moeilijker verloopt. Pups leren immers het beste omgaan met de wereld om hen heen tot op de leeftijd vanaf 12 weken, daarna staan ze veel angstiger in het leven. En in die periode maken ze dan ook nog eens een traumatisch, langdurig transport mee. Vaak zie je ook pups in winkels die jonger zijn dan hun paspoort vermeld, dan kunnen ze onmogelijk de juiste inentingen meegekregen hebben. 
 
Broodfokpups die in ons land geboren worden, zijn er vaak niet veel beter aan toe. De ouderdieren worden in onverzorgde kooien gehouden en hun gezondheidstoestand is vaak erbarmelijk. Regelmatig worden de pups zelf ook in slechte gezondheid verkocht, waardoor je een vaste klant dreigt te worden bij de dierenarts. 
Pup

Checklist: zo herken je een broodfokker!
 

  • Durf de detective uit te hangen. De aankoop van een hond is een belangrijke beslissing en waar je die koopt, moet goed overwogen worden. Voer dus eerst een uitgebreide online zoektocht naar de fokker en word lid van verschillende online rasgroepen. Check ook de website van de rasvereniging, zij hebben de nodige expertise en weten je vast en zeker te helpen aan het adres van een goede, bezorgde fokker.
     
  • Vermijd zoekertjessites zoals 2dehands.be. Niet alles dat je terugvindt op zo’n site is automatisch broodfok, maar het is en blijft het favoriete kanaal van vele broodfokkers. Tip: check het profiel van de verkoper. Heeft hij nog zoekertjes op zijn naam staan? 
     
  • Laat je niet misleiden door het HK-nummer. Het HK-nummer is een erkenningsnummer van een erkende fokker, maar is absoluut geen kwaliteitslabel. 
     
  • Ga na hoeveel rassen je fokker aanbiedt. Een broodfokker wil zo veel mogelijk inkomsten halen uit de verkoop van honden en verkoopt dus meestal verschillende rassen. Een goede fokker beperkt zich tot maximum twee rassen. Zo bouwt hij expertise op over zijn ras(sen) en kan hij goed focussen op de gezondheid en de rasstandaard van de dieren. 
     
  • Ga het aantal nesten per jaar na. Om een teefje voldoende tijd te geven om te recupereren na haar zwangerschap, wordt ze best maximaal drie keer in haar leven gedekt, met een jaar of twee tussen opeenvolgende zwangerschappen. Daarom werken goede fokkers met wachtlijsten en hebben ze niet op elk moment pups ter beschikking. 
     
  • Durf vragen stellen. Probeer rationeel na te denken en laat je niet te veel verleiden door de schattige puppies ter plaatse. Stel vragen over het gedrag en het karakter van de hond, maar let ook op welke vragen de fokker aan jou stelt. Is hij geïnteresseerd in jouw woon- en thuissituatie? Vindt hij het belangrijk dat zijn pup een goede thuis vindt? Een fokker die jou binnen het uur een pup meegeeft, is een teken aan de wand: hij wil zijn pup zo snel mogelijk kwijt en het geld zo snel mogelijk rijk. 
     
  • Let op de moederhond en vraag of je haar kan zien. Bij een goede fokker zitten de pups sowieso bij de moeder. Het is belangrijk om na te gaan hoe ze op jou reageert en om te checken of ze wel gezond is. Zoek een ander nestje wanneer de moederhond erg agressief of bang is. 
     
  • Kan je de vaderhond zien? Dat is een bonus, maar geen must. Wel is het zo dat goede fokkers een duidelijk beeld hebben van het karakter en de gezondheid van de vaderhond. Ze zullen je ook graag foto’s en filmpjes van de vaderhond laten zien. 
     
  • Vraag na welke tests er gedaan zijn voor het fokken, bij de moeder- en de vaderhond. Stel zoveel mogelijk vragen en stel je enkel tevreden met duidelijke, niet ontwijkende antwoorden.  
     
  • Bezoek meerdere fokkers voor je een beslissing maakt. We raden je aan om met minstens drie fokkers te gaan praten. Zo krijg je een duidelijk beeld van de verkoper en de pups die hij aanbiedt. 
     
  • Is er een wachtlijst? Geen paniek: dat is een goed teken! Fokkers die het hele jaar door pups verkopen, zijn een teken aan de wand. Door jezelf op de wachtlijst te zetten, kan je je perfect voorbereiden op de komst van je nieuwe levensgezel. Lees boeken, ga wandelen met rasgenoten, bereid je huis voor en leer de moederhond kennen. Niets leuker dan samen met de fokker wachten op de eerste echo, een telefoontje krijgen dat de pups geboren zijn en enkele weken later voor het eerst je kleine uk in de armen te sluiten. 
     
  • Pup uitgekozen? Ga na of hij gechipt is, dat is verplicht! De pup krijgt na het chippen ook een boekje mee. Daarin vind je meer informatie over de afkomst van de hond. Dubbelcheck dit even, je kan er zo in zien of je hondje toevallig uit het buitenland komt.
      
  • Ga ook hier opnieuw na of de uitgekozen pup gezond oogt. Is hij vrolijk en gelukkig? Kwispelt zijn staartje?
     
  • Broodfokkers verkopen hun pups vaak te vroeg! Je mag een pup officieel meenemen vanaf 8 weken (een pup uit het buitenland vanaf 15 weken). Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je hond dat hij niet te vroeg uit het nest wordt weggenomen, maar ook wanneer je huisgenootje te laat mee komt heeft dat gevolgen voor zijn ontwikkeling.
  
Wil je graag snel een hondje bij je thuis? Denk ook eens aan onze fluffy vrienden in het asiel. Zij staan te popelen om zo’n baasje als jou te hebben! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen