De wandelende tak is misschien niet het meest knuffelbare huisdier waar je aan denkt, maar ze zijn wel erg leuk om naar te kijken. Bovendien zijn er verschillende soorten wandelende takken: felle kleuren, een camouflagejasje of flitsende vleugels... Er is voor elk wat wils!  Wandelende takken zijn namelijk geen afgebakende diersoort, maar wel een orde van insecten waar erg veel verschillende soorten onder vallen. Wist jij trouwens al dat Lieven Scheire een resem wandelende takken in huis heeft? Bekijk hier een filmpje van zijn geliefde huisdieren! 
 

Oorsprong: waar komt de wandelende tak vandaan? 

De orde van insecten waar alle wandelende takken toe behoren, bevat eigenlijk ook de ‘wandelende bladeren’, nog zo’n groep speciale insecten. Insectenkenners noemen het een ‘kleine’ orde, maar schrik niet, want er bestaan meer dan 3400 soorten wandelende takken en bladeren. Daar moet er beslist eentje tussen zitten dat bij jou past!  

De wandelende tak leeft al erg lang in het wild, over de hele wereld, maar toch vooral in Zuidoost-Azië en in Zuid-Amerika. Dat komt allicht door de hoge luchtvochtigheid waar de dieren van houden. Desondanks zijn er ook wilde wandelende takken te vinden in Europa en Afrika, waardoor de verzorgingsbehoeften en leefomstandigheden in gevangenschap niet bij elke soort hetzelfde zijn. 
Sommige soorten wandelende tak worden tot 55 centimeter lang
Sommige soorten wandelende tak worden tot 55 centimeter lang 
 

Hoe ziet een wandelende tak eruit? 

Een kort antwoord op deze vraag zou zijn “als een tak”, maar daar eindigt het niet mee. Zoals je hierboven al kon lezen hebben wandelende takken heel diverse verschijningsvormen
 
 

Lichaamsbouw van de wandelende tak  

Net zoals andere insecten heeft de wandelende tak (of het wandelend blad) een kop, een borststuk en een achterlijf, en zes poten. Het achterlijf lijkt op een omhooggekrulde staart. Bovendien staan er voelsprieten op de kop waarmee hij kan 'communiceren' met zijn omgeving. Sommige soorten van wandelende takken hebben zelfs vleugels waarmee ze kunnen vliegen. Alle insecten van deze groep zijn uitstekend gecamoufleerd omdat ze lijken op een (onderdeel van een) plant uit hun biotoop in de meest uiteenlopende kleuren. 
 
 

Grootte en gewicht 

De grootte en dus ook het gewicht van een wandelende tak kan enorm variëren afhankelijk van de diersoort waar we mee te maken hebben. Je kan het een beetje zien als bij spinnen, daaronder bestaan ook grote en kleine soorten. Je zal misschien ook wel schrikken van de lengte die sommige wandelende takken kunnen bereiken. Met z'n 55 centimeter is dat namelijk meer dan een halve meter! De kleinste exemplaren worden dan weer niet groter dan enkele centimeters. 
Deze wandelende tak heeft stekels
Deze wandelende tak heeft stekels 
 

Huisvesting van de wandelende tak 

De wandelende tak als huisdier leeft in een terrarium, dat is een glazen bak met de nodige verrijkende elementen. Zo'n terrarium kan best prijzig zijn, waardoor het een goed idee is om tweedehandswebsites te raadplegen tijdens je zoektocht. Denk eraan dat een lek aquarium ook een prima verblijf is voor je wandelende takken, want zij leven niet in water. Zo zal je vast heel wat geld kunnen besparen, waardoor je een groter terrarium kan kopen dan je misschien aanvankelijk van plan was. Dat maakt dat je wandelende takken nog gelukkiger zullen zijn! 

De grootte van je terrarium is afhankelijk van de grootte van de wandelende takken die jij wil houden. Zo moet de hoogte drie keer zo hoog zijn als de lengte van de wandelende tak en de breedte twee keer zo breed als de lengte van de wandelende takken. Ook de diepte moet twee keer de lengte van het dier zijn. Zo zou een terrarium voor een wandelende tak van 55 centimeter wel 165 centimeter hoog moeten zijn en 110 centimeter breed om de diertjes gelukkig te houden. Als jij kiest voor verschillende soorten wandelende takken, is het uiteraard nodig om rekening te houden met de lengte van de grootste wandelende tak die je wil huisvesten in je terrarium. 

Dat terrarium heeft uiteraard ook een bodemvuller nodig. Daarvoor zijn er erg veel mogelijkheden: zand, onbemeste potgrond, turfmolm of humus. De meeste wandelende takken hebben nood aan een terrarium met een hoge luchtvochtigheid, maar let op, dat is niet het geval voor elke soort, want sommige houden meer van een droog klimaat. Doe dus voldoende research op voorhand! De dierenwinkel waar je je wandelende takken aanschaft zal je zeker ook kunnen helpen met de specifieke noden van de soort van jouw keuze. Ook de ideale temperatuur waarin de dieren leven is afhankelijk van soort tot soort. Die temperatuur kan variëren van 20 tot 28 graden celsius. 

Als je verschillende soorten wandelende takken in je terrarium wil zetten, is het dus ook belangrijk dat zij samen gehouden kunnen worden. Een wandelende tak die houdt van een hoge luchtvochtigheid kan zo niet samen met een wandelende tak die een droog terrarium nodig heeft. Net op die manier kan er ook maar één temperatuur in het terrarium hangen, waardoor je geen dieren die een verschillende optimale temperatuur nodig hebben kan combineren. Er is nog een andere reden waarom niet alle soorten bij elkaar gehouden kunnen worden. Grotere insecten stellen zich vaak agressief op naar kleinere ordegenoten. Ze kunnen ook schade aan elkaar toebrengen, die ernstiger is bij een groot verschil in afmetingen. 

Naast die basisbenodigdheden moet je uiteraard ook wat verrijkende elementen toevoegen. Wandelende takken houden ervan om de hoogte op te zoeken, dus klimelementen zijn noodzakelijk. Heb je nood aan inspiratie? Dan moet je die niet ver zoeken. Gebruik gewoon wat boomtakken uit je tuin om je wandelende takken gelukkig te maken. Je kan ook kurk gebruiken om een soort klimmuur te bouwen. 
Vraag na wat de optimale luchtvochtigheid is voor je wandelende tak of blad
Vraag na wat de optimale luchtvochtigheid is voor je wandelende tak of blad
 

Voeding: wat eet een wandelende tak? 

Het dieet van wandelende takken bestaat voornamelijk uit planten. Welke planten je precies nodig hebt, is afhankelijk van de soort wandelende tak die je in je terrarium zet. Een plant waar je 99% van de tijd succes mee hebt, is braamblad. Toch check je best even of je de planten die je nodig hebt voor jouw wandelende takken wel beschikbaar zijn in België en in alle seizoenen. 

Je kan ook zelf planten zoeken in het natuur. Daarbij is het enerzijds belangrijk om erop te letten dat de planten niet giftig zijn voor je wandelende takken en daarnaast moet je er ook zeker van zijn dat er geen insecticiden op de planten gespoten zijn. Misschien kan je zelf wel een hoekje in je tuin vrijhouden om planten te kweken voor je wandelende takken! 
 
 

Verzorging: hoeveel tijd heb je nodig om een wandelende tak te verzorgen? 

Niet alle wandelende takken hebben dezelfde verzorgingsbehoeften, daarom is het belangrijk om voldoende research te doen alvorens je deze leuke diertjes in huis haalt. Kies je voor een diersoort die in een hoge luchtvochtigheid floreert, dan moet je bijvoorbeeld dagelijks even sproeien met een plantenspuit. Zoek dus zeker de correcte informatie op over de wandelende takkensoort die jij in huis zal halen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat sommige wandelende takken minder geschikt zijn voor beginners dan andere.

Wandelende takken zijn insecten, wat betekent dat zij regelmatig vervellen. Het is erg belangrijk om je wandelende takken tijdens die periode met rust te laten en zeker niet op te tillen. De nieuwe huid van het dier is erg fragiel, waardoor je makkelijk schade kan toebrengen aan je huisdier. Die schade kan zelfs zo ernstig zijn dat je wandelende tak eraan overlijdt. 
 
 

Eén, twee of veel wandelende takken? 

Insecten kan je niet steriliseren of castreren, maar zelfs als dat wel mogelijk was, kan je de voortplanting van je wandelende takken niet vermijden... Vrouwtjes hebben namelijk helemaal geen mannetje nodig om zich voort te planten! Hou er dus rekening mee dat je al snel een enorme populatie wandelende takken zal opbouwen. 

Vrouwtjes leggen enorm veel eitjes, tot zo'n vijftien op één nacht. Daarom is het noodzakelijk om telkens een deel van de bevruchte eitjes te verwijderen uit het terrarium, om overbevolking te vermijden. De bevruchte eitjes hebben tussen twee en twaalf maanden nodig om uit te komen. Zoals je ondertussen al weet, kunnen de vrouwtjes zelf hun eitjes bevruchten. Dus zelfs als er geen mannetje in je terrarium zit, haal je best een deel van de eitjes eruit. 

Ook al kweken ze zoals konijnen, toch kan je sommige soorten absoluut alleen houden
 
 

Wandelende takken en kinderen

De wandelende tak is niet zo'n geschikt huisdier voor kinderen, omdat het nachtdieren zijn waaraan je overdag weinig plezier aan beleeft. De wandelende tak zal zich overdag meestal verbergen, waarin hij vaak ook geholpen wordt door zijn camouflagelook. Bovendien zou het wel eens kunnen dat hij zich bedreigd voelt wanneer kinderen dichtbij zijn terrarium komt, waardoor sommige soorten nog stiller gaan zitten en helemaal bevriezen. 

Je kan wandelende takken wel handtam maken, maar ook dan zijn zij niet de meest geschikte huisdieren voor kinderen. Doordat het zo'n kleine, fragiele dieren zijn moet je erg voorzichtig zijn bij het optillen van je wandelende tak. Om te beginnen pak je hem voorzichtig vast tussen het eerste en het tweede paar poten. Daarna plaats je hem best zo snel mogelijk in je handpalm of op een ander voorwerp. 

Als een wandelende tak gevaar voelt of iets meemaakt wat hij niet fijn vindt, kan hij wel eens boos uit de hoek komen en bijten of knijpen met zijn pootjes. Meestal doet dat niet erg veel pijn en heb je hoogstens kleine wondjes. Bovendien is er ook vaak niets gevaarlijk aan de beten. Er is een bepaalde soort wandelende tak die een zuur ‘gif’ kan spuiten als hij zich bedreigd voelt. Bij het hanteren van die soort is het uiteraard aangeraden om een veiligheidsbril te dragen zodat het zuur niet in je ogen terechtkomt. 
Wees voorzichtig als je een wandelende tak optilt
Wees voorzichtig als je een wandelende tak optilt

Gezondheid: welke ziektes en aandoeningen komen voor bij de wandelende takken? 

Het is bijvoorbeeld belangrijk om ongedierte in het terrarium te mijden. Er kunnen nogal snel bladluizen meeglippen als je nieuwe bladeren in het verblijf legt, maar die zijn gevaarlijk voor je wandelende takken. Ook schimmels kunnen catastrofaal zijn, vooral voor de eitjes van je huisdieren. 

Wandelende takken kunnen ook diarree krijgen. Dat gebeurt meestal als de leefomstandigheden in het terrarium niet optimaal zijn. Check in dat geval altijd de luchtvochtigheid en de temperatuur en controleer of zij voldoen aan de noden van het dier. 

Wandelende takken kunnen pootjes verliezen. Dat ziet er erg dramatisch uit en een wandelende tak gaat natuurlijk het liefst door het leven met zes poten, maar gelukkig lost dat euvel zichzelf op moest je er ooit mee geconfronteerd worden. Wandelende takken vervellen namelijk vaak en na enkele vervellingen zal het pootje opnieuw aangegroeid zijn. 
Wees erg voorzichtig bij het optillen van je wandelende tak
Wees erg voorzichtig bij het optillen van je wandelende tak
 

Waarop letten als je een wandelende tak koopt? 

Heb je besloten om een groepje wandelende takken in huis te halen? Hier zijn enkele tips. 

Als je pas begint met het houden van wandelende takken, kies je best voor de Indische wandelende tak. Dat is een erg makkelijke soort om te houden en hij heeft bovendien geen moeilijke eisen wat betreft de leefomstandigheden. Ook de verzorging is niet al te moeilijk. 

Wandelende takken zijn vrij courant te vinden in de dierenwinkel. Toch worden ze niet overal even goed verzorgd, kijk dus vooraf even of je gezonde ‘takken’ haalt uit de juiste omstandigheden. Ziet het terrarium er goed onderhouden uit of kan je schimmel zien? Zien de bladeren die de wandelende takken eten er vers uit? Ontbreken er pootjes bij de wandelende takken? 

Er zijn ook wandelende takken te verkrijgen bij fokkers, die meestal erg goed weten waar ze mee bezig zijn. Een goede fokker zal je altijd helpen met de juiste keuze en ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent over de verzorging van je nieuwe huisdieren. 

De prijs van een wandelende tak is erg laag. De eitjes kan je kopen voor zo'n tien cent en een volwassen wandelende tak kost niet meer dan enkele euro's. Uiteraard kost de Indische wandelende tak minder dan sommige exotische soorten, omdat die laatste moeilijker te vinden zijn in België. Ook de prijs voor het voedsel is uiteraard laag, omdat je bladeren in de natuur kan vinden of zelf planten. De belangrijkste uitgave is dus het terrarium waarin je je wandelende takken houdt. Net om die reden kan je net wat meer geld spenderen daaraan zodat je terrarium zeker groot genoeg is. Hoe groter, hoe gelukkiger je wandelende takken zullen zijn! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen