Het konijn is een populair en geliefd huisdier, maar hoe superschattig deze langoor er ook uitziet, van knuffelen houdt hij absoluut niet. Wat je dan wel in huis moet hebben om een goede konijnenhouder te zijn, ontdek je hier. 

Oorsprong: waar komt het konijn vandaan?

Het wilde konijn is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Azië, al bestaat daar nog steeds grote twijfel over. Biologen vonden er fossielen terug en denken dat het konijn daar minstens veertig miljoen jaar geleden rondhuppelde. Tijdens de ijstijd zocht het konijn warmere gebieden op en verspreidde het zich over Europa.
 
Wist je dat Spanje zijn oorspronkelijke naam te danken heeft aan het konijn? Toen de inwoners van Fenicië rond de 11e eeuw voor Christus het Iberische Schiereiland bereikten, werd het eiland druk bevolkt door konijnen. Omdat ze vonden dat de diertjes bijzonder hard leken op klipdassen, gaven ze het het eiland de naam ‘I-sphanim’ of ‘het land der klipdassen’. Later werd dat door de Romeinen verbasterd naar ‘Hispania’.
 
Initieel werden konijnen voornamelijk gehouden voor hun vlees en pluizige vacht, later werd ook ingezien dat het ook bijzonder intelligente en sociale gezelschapsdieren zijn. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het konijn een populair huisdier. 
 

Hoe ziet het konijn eruit?

Een konijn behoort tot de haasachtigen, wat wil zeggen dat ze achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine stifttanden hebben staan. Knaagdieren hebben die extra tanden niet. Een konijn is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen knaagdier. 
 
Er bestaan in totaal ongeveer vijftig verschillende konijnenrassen met elk hun typische eigenheden. Zo verschilt de vacht, de grootte, de positie van de oren en de lichaamsbouw per ras. 
 

Lichaamsbouw

Een konijn wordt gekenmerkt door zijn lange oren en pluizige staartje. Sommige konijnen hebben rechtopstaande oren, waar andere konijnen, zoals de immens populaire Nederlandse hangoordwerg, hangende oortjes hebben. 
 
Dankzij hun krachtige achterpoten kunnen konijnen zich snel verplaatsen en kunnen ze zelfs rechtop staan. Daarom hou je ze beter uit de buurt van je planten, want voor je het weet klimmen ze tot in je bloempotten of plantenbakken om hun buikje rond te eten.
 

Grootte en gewicht

Konijnenrassen bestaan in allerlei verschillende groottes. Zo zijn er dwergkonijnen (<1,7 kg), kleine konijnen (1,7 tot 3 kg), middelgrote konijnen (3 tot 5 kg) en grote konijnen (5 kg of meer). Benieuwd naar hoe groot de populairste konijnenrassen zijn? Neem dan hier een kijkje. 
 

In welke kleur komen konijnen voor?

Een wild konijn had oorspronkelijk een grijsbruine vacht en een witte buik, maar vandaag vind je konijnenrassen terug in allerlei verschillende kleuren. Veel voorkomende kleuren zijn wit, bruin en grijs. 
konijnen in verschillende kleur

Het karakter van een konijn

Konijnen zijn bijzonder snuggere en sociale dieren. Ze worden graag geaaid, maar de meeste konijnen blijven het liefst met de vier pootjes op de grond staan. Til konijnen dus niet zomaar op. Ze kunnen flink bijten of wegspurten waardoor je ze kan laten vallen en ze zich ernstig kunnen verwonden.
 
Een gelukkig konijn is heel nieuwsgierig. Introduceer af en toe een nieuwe groente of plaats nieuwe elementen in hun domein. Denk aan houten bruggetjes, een balletje om mee te spelen, een zandbak ... Laat ze volop ontdekken! 
 

De ideale thuis voor een konijn

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Wat niet verstandig is, is om buitenkonijnen in de winter binnen te halen. Ze kunnen namelijk niet goed tegen temperatuurschommelingen en kunnen er zelfs ziek van worden. Konijnen ontwikkelen na de zomer dan ook een wintervacht zodat ze de strenge temperaturen aankunnen.
 
Deze diertjes zijn dol op avontuur en moeten de ruimte en mogelijkheid hebben te kunnen rennen, graven en knagen. Ze gaan ook instinctief op zoek naar plekjes waar ze zich in kunnen verschuilen, denk aan een kartonnen doosje, bruggetje of een overdekt hoekje. Let altijd op de materialen die je gebruikt in het hok of kiest als omheining. Konijnen knagen er op los en kunnen zo ook giftige planten of verf opeten. Ga dus voor natuurlijke materialen die niet giftig zijn voor het dier. 
 
Om de grootte van je konijnenverblijf te bepalen, kijk je best naar de noden van het ras. Zo zijn dwergkonijnen vaak beweeglijker dan grote konijnen en hebben ze dus ook veel ruimte nodig. Een ideaal konijnenverblijf bestaat uit (1) een basisverblijf, een hok waar ze minimaal vier sprongen kunnen maken, dat hoog genoeg is om op de achterpoten kunnen staan en breed genoeg om languit te liggen, en (2) een ren of losloopweide. De totale oppervlakte van het verblijf van een dwergkonijn bedraagt minimum vijf vierkante meter, voor een groot konijn van vijf kilogram is dat tien vierkante meter. Let bij grote konijnen goed op de structuur van het basisverblijf. Vermijd dubbele verdiepingen of onstabiele loopbruggen. 
 

Eén, twee of drie konijnen? 

Konijnen zijn echte groepsdieren, hou er dus minimum twee. Maar let op, niet alle konijnen kunnen goed overweg met elkaar. Zo is de kans groot dat twee mannetjes of twee vrouwtjes onderling gaan vechten eens ze volwassen zijn. Dat wil je liever niet! Een mannetje en een vrouwtje is vaak de beste combinatie. Al kunnen er op die manier natuurlijk snel nieuwe nestjes ontstaan. Wil je dat voorkomen? Dan kan je hier terecht voor meer info.
 
Zet alleszins nooit twee konijnen zomaar bij elkaar. Om van konijnen goede huisgenoten te maken, moet er altijd een match zijn én moet je ze geleidelijk aan elkaar introduceren. Zelfs wanneer de konijnen van jongs af aan al met elkaar leven, wil dat niet zeggen dat ze levenslang met elkaar kunnen opschieten.  
 

Konijnen en kinderen: de perfect match?

Konijnen worden vaak voorgesteld als het ideale huisdier voor kinderen. Als ze van jongs af aan in interactie komen met mensen, kunnen konijnen erg tam en sociaal worden. Maar laat nooit een jong kind zonder begeleiding bij je konijnen. Ze kunnen de konijnen optillen of pijn doen, waarop een konijn angstig of agressief kan reageren. Hou er rekening mee dat konijnen geen knuffelaars zijn en het haten om hun voetjes van de grond te hebben. Wil je je kind veel en vaak laten interageren met een huisdier, dan kies je misschien beter voor een andere diersoort. 
 

Voeding en beweging: een konijn heeft veel ruimte nodig

Konijnen eten vooral ‘s ochtend en ‘s avonds. Het zijn echte planteneters die verzot zijn op vezels. Daarom moeten konijnen elke dag een verse lading hooi krijgen. 
 
Daarnaast zijn ze ook dol op verse groenten en fruit, al moet je als nieuw konijnenbaasje goed letten op wat je jouw konijn geeft. Daar lees je hier alles over.
 
Wat we sterk aanraden is om je konijn, naast hooi, ook biks te voeren. Dat kan je gemakkelijk terugvinden in een dierenspeciaalzaak en bevat alle voedingsstoffen die je huisdier nodig heeft. Hoeveel biks je jouw konijn best geeft, hangt af van zijn gewicht. Een goede richtlijn is ongeveer 20 gram per kilogram lichaamsgewicht. Wist je dat je konijn ook een deel van zijn keutels terug opeet? In de zogenaamde ‘blindedarmkeutels’ zitten onmisbare voedingsstoffen!
 
Konijnen hebben voldoende beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Geef ze dus voldoende ruimte! Je kan ze bovendien mentaal uitdagen met allerlei konijnenspelletjes.
Konijn speelgoed
dwergkonijn met speelgoed

Verzorging van een konijn: heb oog voor de vacht van je konijn

Zowel kortharige als langharige konijnen moeten tijdens de rui wekelijks geborsteld worden. Zo voorkom je klitten en een onverzorgde vacht. Als je jouw konijn een borstelbeurt geeft, wees dan voorzichtig. De huid van je konijn is erg gevoelig, gebruik dus een zachte borstel en trek niet aan de klitten.
 
Voor langharige konijnen raden we aan om zes keer per jaar een bezoekje te brengen aan de konijnentrimmer. Je kan de vacht ook zelf knippen, maar let op dat je hem niet te kort knipt. Ook de nagels van je konijn moeten af en toe geknipt worden. Vraag hulp aan je trimmer of dierenarts om er zeker van te zijn dat je jouw huisdier geen pijn doet.
 
Wist je dat de tanden van een konijn altijd blijven groeien? Voorzie voldoende takjes, maar gebruik hiervoor geen knaagsteen. Die bevatten te veel kalk en kunnen blaasstenen veroorzaken.
 
Tot slot moet ook het hokje van je konijn regelmatig schoongemaakt worden. Je zal merken dat een konijn heel snel zijn hok terug vuil maakt en voor je het weet liggen er tien keuteltjes bij. De uitwerpselen en het hok van je konijn mag eigenlijk nooit stinken. Is dat toch zo? Dan moet je het wat vaker schoonmaken.
 

Gezondheid en ziektes: let op voor voor deze aandoeningen

Is het neusje of zijn de ogen van je konijn vuil, zit je konijn de hele dag stil in een hoekje of kwijlt hij? Dan is er iets mis! Om er zeker van te zijn dat je konijn ziek is, werp je best een blik op de keutels. Die mogen niet te hard of te zacht zijn. Daarom is de juiste voeding cruciaal voor een gezond konijn. Op die manier kan je veel gezondheidsproblemen voorkomen.
 
Eet je konijn niet meer? Ga dan meteen naar je dierenarts. Stoppen met eten kan heel snel dodelijk zijn voor het dier en is een duidelijke aanwijzing dat er iets mis is. De oorzaak van dit probleem kan variëren van stress tot gebitsproblemen. 
 
Aandoeningen die regelmatig bij konijnen voorkomen zijn myxomatose en RDH. Dat zijn twee heel besmettelijk en dodelijke ziektes die je kan voorkomen door een jaarlijks vaccin. Ook de madenziekte myiasis komt vaak voor en wordt veroorzaakt door de eitjes van vleesvliegen. Dat bewijst nog maar eens hoe belangrijk een verzorgde vacht en een proper hokje is. 
 
Een konijn wordt gemiddeld acht tot tien jaar, al hangt de leeftijd van een konijn ook af van het ras. Zo worden grote rassen vaak slechts vijf à zes jaar oud. 
 

Waarop moet ik letten als ik een konijn koop?

Als je een konijn koopt, let goed op hoe het diertje eruitziet. Vieze oogjes, een vuil neusje of een sjofele vacht kunnen duiden op een slechte gezondheid. En zoals je ondertussen al leerde, let je best ook op de konijnenkeuteltjes.
 
Een konijn kan je kopen bij een fokker of een dierenspeciaalzaak, maar waarom neem je niet even een kijkje in het asiel of opvangtehuis? Daar zit vast en zeker een schatje zoals Annabel op jou te wachten. 
 
Een konijn aankopen is niet duur: een konijn kost gemiddeld dertig euro, afhankelijk van het ras. Wees er wel bewust van dat bijkomende kosten, zoals bezoekjes aan de dierenarts, hoog kunnen oplopen. Overweeg dus goed de aankoop van een nieuw huisdier.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen